Σκίτσα με ρατσιστικές επιθέσεις και στιγμιότυπα από τη δίκη της Χρυσής Αυγής σε έκθεση στην Τεχνόπολη

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου - Ελεύθερη η είσοδος για το κοινό


ΕΛΛΑΔΑ
14:08
23/01/2020
Σκίτσα με ρατσιστικές επιθέσεις και στιγμιότυπα από τη δίκη της Χρυσής Αυγής σε έκθεση στην Τεχνόπολη
40
loading

Μήνυμα κατά της ρατσιστικής βίας στέλνουν πενήντα πέντε σκιτσογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι «ενώνουν» τις πένες τους και εκθέτουν στην Τεχνόπολη εκατό έργα τους με θέμα χαρακτηριστικές ρατσιστικές επιθέσεις σε όλη τη χώρα, αλλά και τις απολογίες των στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Η δεύτερη και ολοκληρωμένη έκθεση της καμπάνιας «Βαλ'τους Χ- Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας» στην Αθήνα θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Νέοι Φούρνοι» της Τεχνόπολης.

Η δουλειά του Έλληνα σκιτσογράφου John Antono έγινε ευρέως γνωστή το 2015, όταν σε ένα σκίτσο του ένωσε δύο εμβληματικές φυσιογνωμίες για το προσφυγικό, ο θάνατος των οποίων τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς συντάραξε την κοινή γνώμη: τον παπά-Στρατή, τον «άγιο των προσφύγων», όπως τον αποκαλούσαν στη Λέσβο, και τον Αϊλάν, τον τρίχρονο Σύρο πρόσφυγα που πνίγηκε στην προσπάθειά του να φτάσει στην Ελλάδα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο John Antono αποφάσισε να σχολιάσει ξανά το ρατσισμό, μέσα από τα σκίτσα του για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, στην οποία είχε σχεδόν καθημερινή παρουσία. Αφορμή στάθηκε η πρόσκληση που δέχτηκε μαζί με άλλους Έλληνες και ξένους σκιτσογράφους από την οργάνωση HumanRights360 να βρεθούν στη δίκη και να αποτυπώσουν στιγμιότυπά της μέσα από τη δική τους ματιά. «Από τη στιγμή που στη δίκη δεν υπήρχε η δυνατότητα φωτογραφικής καταγραφής και βιντεοσκόπησης, τα σκίτσα μας έγιναν ένα είδος δημοσιογραφικών σημειώσεων» εξηγεί ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτό που προσπάθησα να κάνω εγώ», συνεχίζει, «ήταν να αποτυπώσω με ρεαλιστικό τρόπο τις εκφράσεις και τη γλώσσα του σώματος των κατηγορουμένων και το πώς αντιδρούσε η έδρα ειδικά στην απολογία του Ρουπακιά, ενώ ταυτόχρονα κρατούσα σημειώσεις με αποσπάσματα από τις απολογίες και τα ενσωμάτωσα εικαστικά στα σκίτσα μου». Ορισμένα από τα σκίτσα του χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα και σε εφημερίδες για να συμπληρώσουν το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων.

Από την απολογία του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, τις απολογίες κορυφαίων αλλά και χαμηλόβαθμων στελεχών της Χρυσής Αυγής, μέχρι τις εκφράσεις των οικογενειών των θυμάτων, της Μάγδας και του Παναγιώτη Φύσσα ή του πατέρα τού Σαχζάτ Λουκμάν, ο John Antono επιχείρησε ένα είδος «σκιτσορεπορτάζ», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος. Αν και η τεχνοτροπία των σκίτσων του είναι περισσότερο γελοιογραφική, ωστόσο στην περίπτωση της δίκης «θέλησα να καταγράψω αντικειμενικά αυτό που έβλεπα», μας λέει. «Δεν πήγα για να καταδικάσω, δεν είμαι δικαστής, πήγα ως πολίτης και με την ιδιότητα του σκιτσογράφου και ήθελα να καταλάβω πώς σκέφτονταν αυτοί οι άνθρωποι. Το ενδιαφέρον μου ήταν περισσότερο για τα μικρά στελέχη που ήταν τα πιόνια ουσιαστικά. Προσπάθησα να καταλάβω πώς ελκύονται απλοί καθημερινοί άνθρωποι από το όργιο της βίας», επισημαίνει. Τα σκίτσα που φιλοτέχνησε είναι κυρίως ασπρόμαυρα, «για τη συναισθηματική μαυρίλα που δημιουργείται υπό το βάρος των απολογιών», όπως εξηγεί.

Η οργάνωση HumanRights360 προσκάλεσε, μεταξύ άλλων και πέντε ξένους σκιτσογράφους, από το Ιράν, την Ολλανδία, την Αγγλία, την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε συναντήσει τον περασμένο Ιούλιο τον Πορτογάλο σκιτσογράφο, Βάσκο Γκαργκάλο, και είχε συνομιλήσει με τον Ιρανό πρόσφυγα, Κιανούς Ραμεζάνι, ο οποίος σήμερα ζει στη Γαλλία και έχει ιδρύσει τον διεθνή οργανισμό «United Sketches» για να αναδείξει την ελευθερία της έκφρασης και τους σκιτσογράφους που ζουν εξόριστοι. Ο Κιανούς έλεγε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ότι «είναι ευθύνη όλων μας να δίνουμε μεγαλύτερη προβολή σε αυτή την υπόθεση, καθώς η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική νεοναζιστική ομάδα, η οποία δυστυχώς είναι επίσημο κόμμα με παρουσία στις εκλογές. Το μήνυμά μου είναι να δείξω το άσχημο πρόσωπό της και να την εμποδίσω από κάθε έδρα και παρουσία στην Ευρώπη. Αυτός ο πλανήτης δεν πρέπει ποτέ να ανέχεται αυτούς τους εγκληματίες».

Η μετάκληση Ελλήνων και ξένων σκιτσογράφων εντάσσεται στο πρότζεκτ που υλοποιούν από κοινού η HumanRights360 και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ με τίτλο «Βαλ'τους Χ-Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας». Το πρότζεκτ είχε ξεκινήσει τον περασμένο Μάρτιο με την ομότιτλη έκθεση με 50 έργα 25 σκιτσογράφων για χαρακτηριστικές ρατσιστικές επιθέσεις που έγιναν στην Αττική και λιγότερο γνωστές απόπειρες δολοφονίας με ρατσιστικό κίνητρο, όπως οι επιθέσεις σε ζευγάρι αναγνωρισμένων προσφύγων στην Αττική με ξύλο με καρφιά.

Την έκθεση επισκέφθηκαν περισσότερα από 3.000 άτομα στην Αθήνα και στη συνέχεια ταξίδεψε και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε ο ιστότοπος valtousx.gr, όπου παρουσιάζονται πάνω σε χάρτη της Ελλάδας η κάθε επίθεση με την αντίστοιχη εικόνα και περιγραφή, ενώ τοποθετήθηκαν στα σημεία των επιθέσεων και αυτοκόλλητα με QR Codes, ώστε οι περαστικοί να μπορούν να πλοηγηθούν με το κινητό τους σε ένα «μαύρο χάρτη» της ρατσιστικής βίας.

Στη φετινή, δεύτερη και ολοκληρωμένη φάση της έκθεσης, που εγκαινιάζεται αύριο (24/1) στις 6 μ.μ., στην Τεχνόπολη, ο αριθμός των καλλιτεχνών έχει αυξηθεί στους 55, με τα έργα τους να ανέρχονται σε 100 και να παρουσιάζουν επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Την έκθεση συμπληρώνει βιντεο-εγκατάσταση με οπτικοακουστικό υλικό και σκίτσα από τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να συγκροτήσει την τοπογραφία της ρατσιστικής βίας. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια διευθύντρια της οργάνωσης HumanRights360, Ελένη Τάκου, «προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ορατά αυτά τα εγκλήματα, ώστε να υπάρξει και ενημέρωση προς το κοινό και όσο μπορούμε να πιέσουμε για μια καλή εξέλιξη στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς επίκειται η έκδοση της απόφασης». «Μέσα από την έκθεση, συμπληρώνει η κ. Τάκου, αναδεικνύεται επίσης το γεγονός ότι υπάρχει οργανωμένη ρατσιστική βία και από άλλες ομάδες και το φαινόμενο δεν είναι κάτι με το οποίο τελειώσαμε».

Τα παραπάνω μηνύματα μεταφέρονται μέσα από τη δύναμη του σκίτσου, «που έχει ένα τρόπο πάρα πολύ σκληρό και συνάμα πολύ προσιτό, καθώς δίνει μια πάρα πολύ καθαρή εικόνα και οπτικοποίηση της βίας με ένα τρόπο όμως που δεν σε αποξενώνει», όπως παρατηρεί η κ. Τάκου.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι Δήμητρα Αδαμοπούλου, Τάσος Αναστασίου, Ευάγγελος Ανδρουτσόπουλος, John Antono, Aspalax, Μάριος Μπόρας, Γιώργος Μπότσος, Bratimoto, Γιώργος Χαλκιάς, Chrispy Sift, Molly Crabapple, Σπύρος Δερβενιώτης, Vasco Gargalo, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Τόμεκ Γιοβάνης, Γιώργος Γούσης, Kanellos COB, Βάλια Καπάδαη, Λουίζα Καραγεωργίου, Θανάσης Καραμπάλιος, Θωμάς Κεφαλάς, Σταύρος Κιουτσούκης, Κώστας Κυριακάκης, Μιχάλης Κουντούρης, Άρης Λάμπος, Λέανδρος, Stephen Livanos, Πάνος Μαραγκός, Δημήτρης Μαστώρος, Γιώργος Μικάλεφ, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Δήμητρα Νικολαΐδη, No Budget Epics, Noir Captain, Αλεξία Οθωναίου, Γαβριήλ Παγώνης, Πανάγος, Παναγιώτης Πανταζής, Βαγγέλης Παπαβασιλείου, Παύλος Παυλίδης, Θανάσης Πετρόπουλος, Θανάσης Πέτρου, Piotr, Kianoush Ramezani, Tjeerd Royaars, Soloup, Στέλλα Στεργίου, Maria Stoian, Tasmar, Σάββας «The Pack» Αμπατζίδης, Έφη Θεοδωροπούλου, Αντώνης Βαβαγιάννης, Ξανθός Βενιζέλου, Λευτέρης Γιακουμάκης και Γεωργία Ζάχαρη.

Σημειώνεται πως τα σκίτσα από τις επιθέσεις και από τις απολογίες έχουν συμπεριληφθεί στο λεύκωμα «Βαλ'τους Χ-Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος» και θα διατίθεται και στο χώρο της έκθεσης. Όλα τα έσοδα του λευκώματος θα δοθούν για την υποστήριξη των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η έκθεση στην Τεχνόπολη θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Τον Μάρτιο η έκθεση θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε άλλες πόλεις όλης της Ελλάδας.

(Σκίτσα του John Antono από τη δίκη της Χρυσής Αυγής, τα οποία παραχώρησε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για χρήση. Copyright: John Antono)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

40
σχόλια
 1. avatar ZEUS + DION

  ΕΜΑ ΤΙΜΙ ΧΡΙΣΙ ΑΥΓΙ

 2. avatar πατριωτισμος αε

  \"Από την απολογία του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, τις απολογίες κορυφαίων αλλά και χαμηλόβαθμων στελεχών της Χρυσής Αυγής, μέχρι τις εκφράσεις των οικογενειών των θυμάτων, της Μάγδας και του Παναγιώτη Φύσσα ή του πατέρα τού Σαχζάτ Λουκμάν, ο John Antono επιχείρησε ένα είδος «σκιτσορεπορτάζ», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος. Αν και η τεχνοτροπία των σκίτσων του είναι περισσότερο γελοιογραφική, ωστόσο στην περίπτωση της δίκης «θέλησα να καταγράψω αντικειμενικά αυτό που έβλεπα», μας λέει. «Δεν πήγα για να καταδικάσω, δεν είμαι δικαστής, πήγα ως πολίτης και με την ιδιότητα του σκιτσογράφου και ήθελα να καταλάβω πώς σκέφτονταν αυτοί οι άνθρωποι. Το ενδιαφέρον μου ήταν περισσότερο για τα μικρά στελέχη που ήταν τα πιόνια ουσιαστικά. Προσπάθησα να καταλάβω πώς ελκύονται απλοί καθημερινοί άνθρωποι από το όργιο της βίας», επισημαίνει. Τα σκίτσα που φιλοτέχνησε είναι κυρίως ασπρόμαυρα, «για τη συναισθηματική μαυρίλα που δημιουργείται υπό το βάρος των απολογιών», όπως εξηγεί.\"..

 3. avatar την αδεια του

  μπογδανου και του κασιδιαρη την πηρατε;

 4. avatar John1

  Μας σκοτίσατε τα ... με τη χρυσή αυγή και τη δίκη παρωδία

 5. avatar Στόκος

  Δεν υπάρχει χειρότερο και πιο επικίνδυνο είδος ανθρώπου από τον πληρωμένο κονδυλοφόρο.

 6. avatar Ευπατριδης

  Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα...

 7. avatar Ναι,μη φας…

  Αυτό το πράγμα που οι καλλιτέχνες επιλέγουν τι θα σχολιάσουν ως αρνητικό και θα το περάσουν στο λαό ως παγιωμένη αντίληψη μπορεί να με τρελάνει.δηλαδη όλοι οι υπόλοιποι είμαστε ηλίθιοι και δεν βλέπουμε τι γίνεται...περιμένουμε ένα τσούρμο πληρωμένους αλληλέγγυους να μας δείξουν τη μια πλευρά του ρατσισμού κι όχι την άλλη...Μόνο μεταξύ σας αλληλοπαραμυθιαζεστε...δε νομιζω να συναινει κανενας λογικος ανθρωπος σ αυτη την υποκρισια.

 8. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

  Καποιος να πει στον γελοιογραφο [...] οτι ο Ρουπακιας θα ηταν στην φυλακη αν ο Σαμαρας και η αριστερη ουρα του δεν εφτιαχναν το παραμυθι της εγκληματικης οργανωσης.
  Οχι οτι στεναχωρηθηκαν βεβαια οι κομμουνιστες ( η ΝΔ δεν ασχολείται καν ) ισα ισα που τριβουν τα χερια τους.
  Ο Ρουπακιας στην φυλακη θα τους ηταν παντελως αχρηστος...ενω τωρα δινουν καθημερινο σου στα δικαστηρια.
  Μεχρι και ο Γιαννης - Αντωνης βρηκε δουλεια... αντι να σπαει μπετά, φτιαχνει σκιτσα.

  1. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

   Δηλαδη ρε beast...η υποδιαίρεση της δραχμής ειναι βρισια;
   Αν εγραφα ομως οτι σκιτσογραφος ειναι του δεκα θα το περναγες, τωρα που εβαλα και τα κάρα διπλα το εκοψες.

 9. avatar Δεν καταλαβαίνω γιατί αρνείστε να δημοσιεύσετε στίχους από τα εμπνευσμένα τραγούδια του μεγάλου ανθρωπιστή Killah

  https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/4001263/tzimeros-o-paylos-fyssas-itan-fasistas-san-toys-dolofonoys-toy

  1. avatar πατριωτισμος αε

   σου εθιξε την αγαπημενη σου μερκελ;

 10. avatar μια ζωη

  θρασυδειλοι και κουτοπονηροι ειστε ολοι οι φασιστες,μια κλαιτε στα εδρανα και λετε οτι παλια ψηφιζατε πασοκ,μια λυποθυματε στα δικαστηρια,την αλλη λετε οτι δεν χαιρεταμε ναζιστικα αλλα αρχαιοελληνικα,μετα οτι δεν ειμαστε ναζι αλλα πατριωτες και πολλα αλλα.και σας ξεφτιλιζουν 20χρονα παιδακια που ειναι να φανε τοσα χρονια φυλακη και μπροστα στο δικαστη του λενε δεν σας αναγνωριζω ειμαι αναρχικος.αυτο δειχνει το ποσο δειλοι και καμουφλαρισμενοι ειστε μες την ντροπη σας για αυτα που πιστευεται και μετα το παιζετε μπρουταλ στις καμερες και βαρατε κανεναν κακομοιρη για εντυπωσιασετε κανεναν [...]

 11. avatar Ελληνοαμερικανος

  Κορόιδα αγράμματοι γραικυλοι σας παίρνουν τη χώρα κάτω από τα πόδια σας και εσείς το βιολί σας [...]

  1. avatar Stateless

   Ότι ήταν να πάρουν το πήραν επί χούντας ρε [...]!
   Ένας Έλληνας στην Αμερική που αυτο-ονομάζεται Ελληνοαμερικανος είναι σαν ενας Πακιστανός στην Ελλάδα να αυτο-ονομάζεται Πακιστανοελληνας!
   Καμία διαφορά λέμε!
   Χαχαχα!

   1. avatar Skataless

    Πακιστανοελληνας!
    Καμία διαφορά με σένα λέμε!
    Χαχαχα!

    1. avatar Stateless

     Καλώς τον κομπλεξικό!

 12. avatar Μονόφθαλμοι,

  Για τα εγκλήματα του Κιμ,των σύγχρονων αποικιοκρατών, για τα εγκλήματα των ισλαμιστών, για τις 500 αντιχριστιανικές επιθέσεις σε εκκλησίες μόνο το 2019 στην Ελλάδα, έχει κάτι να πει η πένα σας; Ή η τρομοκρατία και η βία είναι αποδεκτές όταν στοχεύουν τη θρησκεία; Γεμίσαμε ιδεολογικούς σακάτηδες.

 13. avatar Ζήτω η ανεξάρτητη Δημοσιογραφία και Δικαιοσύνη !!!

  Η Ακροαριστερα στην Ελλάδα έχει τεράστια ιστορία τρομοκρατίας από τις επιθέσεις με βανδαλισμούς μολότοφ κα βίαιες καταλήψεις ιδιωτικής και δημόσιας περιουσιας που γίνετε σε καθημερινή βάση. Έως φημισμένες γνωστές 17Ν ΕΛΑ Σέχτα επαναστατών , Πυρήνες της φωτιας κπλ με δεκάδες νεκρούς εκατοντάδες τραυματίες κάνοντας χρήση ισχυρών εκρηκτικών αληθινών πολεμικων όπλων οπως AK47 και RPG. Αλλα και πολλών αγνώστων που τα μέλη τους μετακινούνται στα συγκοινωνούντα δοχεία της ακροαριστερης τρομοκρατίας και του αντιεξουσιαστικού χώρου από όπου στρατολογουν και τα νεα μέλη. Οι τελευταίες είτε κάνουν μια δύο ενέργειες και εξαφανίζονται είτε κάνουν ενέργειες όπως η εν ψυχρό εκτέλεση στην Λεωφ Ηρακλείου των δυο άοπλων μελών της ΧΑ ως αντεκδίκηση στον Φύσα και δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη. Και φυσικά οι δολοφονοι κυκλοφορούν ελεύθεροι σε αυτούς τους χώρους και πολύ πιθανό να έχουν την κάλυψη και την πληροφόρηση απο κόμματα της Αριστεράς του κοινοβουλίου που εχουν υπάρξει κυβέρνηση και έχουν πρόσβαση στα αρχεία της Αστυνομίας και της ΚΥΠ. Αλλά ποιός θα τολμούσε ζωντανός να κάνει εκδήλωση ενάντια στην Ακροαριστερη τρομοκρατία αλλα για την λεγόμενη ακροδεξιά τρομοκρατία μπορούν και γίνονται συνέχεια και τα κανάλια αφιερώνουν μύδρους ενάντια τους. Και όσον αφορά νεκρούς που είχε η λεγόμενη ακροδεξιά είναι ως έγκλημα κατω από ζωοκτονια και έτσι εκλαμβάνεται ως σημασία , και απο τα ΜΜΕ όταν αναφέρονται στα πολυ ψιλά. Αυτα συμβαίνουν στην Ελληνική Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και Δημοσιογράφια.

 14. avatar Χρυσή Αυγή

  Ν. Μιχαλολιάκος 3/3/2012 \"Είμαστε η σπορά των νικημένων του 1945. Είμαστε οι εθνικοσοσιαλιστές οι φασίστες.\"

  1. avatar ΚΚ. ΑΕ

   Όσο είσαι εσύ ΧΑ άλλο τόσο είναι και η Αμάντα Ληρ άντρας.

 15. avatar ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΣΑΝΟ!

  Ακόμη μία πληρωμένη εκδήλωση, από το παρακλάδι του γερμανικού ακροαριστερού σχηματισμού \"Die Linke\", προς πολιτική χειραγώγηση της κοινής γνώμης, στο ελλαδικό προτεκτοράτο. Δυστυχώς, για όλους αυτούς τους επιτήδειους επαγγελματίες του \"αντιφασισμού\", η δικαιοσύνη είδε πιο καθαρά τα πράγματα.

 16. avatar supercat

  επειδή χαιρετάγανε ναζιστικά, δεν ηξεραν να μιλήσουν πολιτικη γλωσσα, ηταν μερικοί με ξυρισμένα κεφαλια, ελεγαν να φυγουν οι λαθρομετανάστες, αναποδογύρισαν μερικους παγκους με παράνομα πραγματα, επαιζαν paintball, εκαναν παρέλαση στρατιωτικού χαρακτήρα, ο κας εκτελεσε με αεροβόλο ρεπλικα AK-47 μια ταμπέλα, ο ρουπακιας εβγαζε selfie στις συγκεντρώσεις, έβριζαν τους πολιτικους και δώσανε χαστουκακια σε μερικους σε καμια περίπτωση δεν τους κανει εγκληματική οργάνωση αλώστε το ειπε και ο εισαγγελέας ότι δεν υπάρχουν βασιμα στοιχεια και μαρτυρίες ότι ο ρουπακιας πηρε εντολη για την δολοφονια. εκτος αυτου η λογικη λεει ότι δεν θα ειχαν κανενα οφελος με αυτή την πραξη παρα μονο ζημια όπως κόψιμο χρηματοδοτισης φυλακες δικαστηρια και πτωση δημοτικότητας που συνεπάγετε να βγει από την βουλη.

  1. avatar @ supercat

   Η εισαγγελέας αν είχε λίγη τσίπα θα έπρεπε να δέσει μια κοτρώνα στο λαιμό και να αρχίσει τις βουτιές στο Σαρωνικό.
   Μια απορία: ο κας ποιος είναι; Αυτός με το τικ στο μάτι που πίνει την[...] ;

 17. avatar anti-antifa

  Εμετός εκτός από φασισμός... Με το ζόρι να βγει η απόφαση όπως θέλουν....
  Ρε δε γίνεται πάρτε το χαμπάρι. ο ένας χαζοφασίστας έφαγε τον άλλο, όσο και να χτυπάτε τον {..} σας δε βγαίνει με το ζόρι αυτό που θέλετε. Κι εννοείται δεν είμαι ΧΑ, απλά ΛΟΓΙΚΟΣ άνθρωπος και ΟΧΙ φασίστας (αντιφασίστας δηλαδή = φασίστας)

  1. avatar @ anti-antifa

   Αν εσύ δεν είσαι χρυσή αυγή τότε ποιος είναι;!! Μήπως είσαι κι εσύ κουμούνι σαν το Ρουπακιά....; Ρε δε ντρέπεστε λίγο ρε να κρύβεστε;!!! Κρυφές, ε, κρυφές!!

  2. avatar Ναι ναι

   εννοείται ότι δεν είσαι φασίστας, είναι ολοφάνερο.

   1. avatar anti-antifa

    Σου φαίνεται παράξενο ότι ο \"κανονικός\" κόσμος σκέφτεται όπως εγώ ε;
    κρίμα. Όταν αρχίζεις και το καταπίνεις όμως ίσως πάψεις να είσαι φασιστάκι εσύ

    1. avatar Ase re

     Πιο φασίστες από τους αριστεροφασίστες δεν έχει.Ο φασισμός της χούντας κράτησε 7 χρόνια. Ο ιδεολογικός αριστεροφασισμός κρατάει 40. Όποιος λογικός πολίτης δεν συμφωνεί μαζί τους και είναι πατριώτης όπως είναι το φυσιολογικό σε μια χώρα, αμέσως να τον βρίσουν για φασίστα.Το ίδιο και τα κανάλια.Κατάντησαν τα πανεπιστήμια μπάχαλο κέντρα εγκληματιών και ανομίας. Μόνο η χούντα είναι φασισμός αλλά ο Στάλιν είναι \"δημοκρατικές δυνάμεις\". Όλο για ακροδεξιά ακούω ενώ για ακροαριστερά τίποτα κι ας ρημάζει ο Ρουβίκωνας και οι αναρχικοί το κέντρο της Αθήνας κι όχι οι ακροδεξιοί.Τον Ρουπακιά τον πήγαν σωστά φυλακή, αλλά τους δολοφόνους των δύο παλικαριών στη Μ.Ιωνία δεν τους πλησίασαν ποτέ.Αυτή τη στιγμή η χώρα δεν κινδυνεύει να διαλυθεί από τους ακροδεξιούς αλλά από τα εκατομμύρια των λαθρομεταναστών που έρχονται, σε συνδυασμό με την Τουρκία, και οι ακροαριστεροί είναι οι σύγχρονοι ιδεολογικοί προωθητές τους.Ενάντια στον πατριωτισμό που χρειάζεται τώρα όσο ποτέ, όπως πριν το 1940, υπονομεύουν την άμυνα της χώρας με τα αντεθνικά παραληρήματα τους.

     1. avatar @ Ase re

      Γιατί να νοιαστώ για 2 [...] που έκαναν πόρτα έξω από τα γραφεία της ΧΑ; Εδώ δεν νοιαστηκε ο ίδιος ο πατέρας του ενός (Φουντούλης;) που έσπευσε να [...] και μου έτρεχε στις Βρυξέλλες να το παίζει ευρωβουλευτής. Τα τσέπωσε χοντρά για μια θητεία κι έπινε στην [...]! Αλλά τέτοιοι είστε οι φασίστες. Δεν αγαπάτε όχι τα παιδιά σας αλλά ούτε τα άντερά σας!

    2. avatar ασχετος..

     οταν αυτος ο κοσμος ψηφιζει μητσοτακη εγω δεν τον βλεπω και πολυ κανονικο.μη βιαστεις να με πεις συριζαιο αλλα η θεση σου ειναι απαθης και καθολου επικοδομητικη για την κοινωνια

 18. avatar 124

  Σκίτσο με τους αριστερούς φασίστες που έκαψαν τα παιδιά στη Μαρφίν δεν βλέπω όμως. Ε ρε πόσα ήθελα να γράψω, αλλά θα έτρωγα λογοκρισία άνευ προηγουμένου.

  1. avatar @ 124

   Να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σου: στα γεγονότα στη Μαρφίν, κάμερα τηλεοπτική δείχνει \"αναρχικό\" που καίει και τα κάνει μπάχαλο, να μπαίνει μετά σε αστυνομικό κλοιό, χωρις να ανοίξει ρουθούνι, αντίθετα ήταν άνθρωπος της αστυνομίας, και χαριεντιζόταν με ματατζήδες...με προβιά αναρχικού όμως. Αστυνομικοί κάψαν την Μαρφίν φίλε.....!

   1. avatar Βρες κ φέρε το βίντεο

    εδώ να το δούμε κ εμείς.

    1. avatar @ βρες το και φερτο

     Ξεστραβώσου ουγκ!
     https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/05/blog-post_556.html?m=1

     1. avatar Τριφασικός βλάκας

      Το βίντεο από τη Μαρφίν δε βρέθηκε εεε;;;;

  2. avatar Πες τα!

   ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!!
   ΜΑΣ ΤΑ ΈΚΑΝΑΝ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΟΥ ΤΣΊΜΠΛΑ! ΟΙ ΥΠΌΛΟΙΠΟΙ ΕΊΝΑΙ ΧΆΜΣΤΕΡ ΜΆΛΛΟΝ..

  3. avatar Βρες τους

   να δούμε φωτό. Αγανακτισμένε της φακής!

   1. avatar @ βρες τους

    Ξεστραβώσου κι εσύ
    https://m.youtube.com/watch?v=36gwIkRcZlc

    1. avatar Τριφασικός βλάκας

     Λάθος βίντεο. Αν βρεις αυτό που λες έλα να μου τρυπήσεις τη μύτη. Χαχαχαχαχα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει