Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και των 15 μηνών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας στον Επαμεινώνδα Κορκονέα και 10 χρόνια στον Βασίλη Σαραλιώτη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια.

Δύο ένορκοι και ένας δικαστής είχαν την άποψη ότι έπρεπε να επιβληθεί στον Σαραλιώτη ποινή 12 ετών, κάτι που δεν έγινε τελικά δεκτό. Οι συνήγοροί του κατέθεσαν αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής.

Είχε προηγηθεί η εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος πρότεινε ισόβια κάθειρξη στον Κορκονέα για την ανθρωποκτονία και επιπλέον έξι χρόνια για δύο πλημμελήματα που αντιμετωπίζει. Ο εισαγγελέας είχε προτείνει ποινή κάθειρξης 13 ετών στον δεύτερο ειδικό φρουρό, τον Βασίλη Σαραλιώτη.

Νωρίτερα, το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία εις βάρος του Επαμεινώνδα Κορκονέα από ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, κατά πλειοψηφία 4 – 3. Το δικαστήριο έκρινε δηλαδή, πως ο ειδικός φρουρός μετέβη στα Εξάρχεια αποφασισμένος να σκοτώσει.

Η μετατροπή της κατηγορίας σε βάρος του ειδικού φρουρού αιφνιδίασε θετικά ακόμη και την οικογένεια του Αλέξη, που σύσσωμη παρακολουθεί από το πρωί τη διαδικασία, με αγωνία και εύλογη συγκίνηση.

Ο συγκατηγορούμενός του, Βασίλης Σαραλιώτης, έχει κριθεί ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία, επίσης χωρίς ελαφρυντικά, ενώ ένας ένορκος πρότεινε την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών.

Δικαστές και ένορκοι δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό, ούτε στον Κορκονέα ούτε στον Σαραλιώτη για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή, που πάγωσε την κοινή γνώμη και προκάλεσε την αφορμή για να ξεσπάσουν  πρωτόγνωρα επεισόδια στην Αθήνα και όλες τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.