«Τα παιδιά δεν μπορεί να τα χωρίσουμε σε πρόσφυγες και μετανάστες, τα παιδιά είναι παιδιά»

Πώς σχολιάζει την κατάσταση με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά


ΕΛΛΑΔΑ
13:46
11/12/2019
«Τα παιδιά δεν μπορεί να τα χωρίσουμε σε πρόσφυγες και μετανάστες, τα παιδιά είναι παιδιά»
19
loading

Δίπλα σε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που έχουν έρθει στην Ελλάδα «χωρίς τους γονείς τους, χωρίς κάποιον ενήλικα και χρειάζεται να προστατευτούν όταν φτάνουν στα σύνορα», βρίσκονται τα τελευταία χρόνια πολλοί 'Έλληνες πολίτες, όπως περιγράφει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,9 FM, η Λώρα Παππά, πρόεδρος της δράσης για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη «ΜΕΤΑδραση». Την ίδια ώρα, καλεί τους ενδιαφερόμενους πολίτες να ρωτήσουν και, αν είναι εφικτό, να εμπλακούν σε ένα πρόγραμμα αναδοχής που είναι σε εξέλιξη, αφού, όπως τονίζει, «τα παιδιά είναι παιδιά» ανεξάρτητα από τις όποιες συνθήκες ισχύουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και άρα το να βρεθούν σε μια οικογένεια «είναι ό,τι καλύτερο».

Ερωτηθείσα για την αλληλουχία των ενεργειών που εξασφαλίζει την ποιότητα ζωής για ένα ανήλικο άτομο η κα Παππά περιγράφει πως η άφιξη ενός ασυνόδευτου παιδιού στην Ελλάδα εκκινεί διαδικασίες κρίσιμες και δράσεις ευθύνης: «στις συνθήκες που υπάρχουν δεν μπορείς να κάνεις βέβαια και πάρα πολλά πράγματα. Το κάθε παιδί έχει τη δική του ιστορία. Όταν μια οικογένεια έχει τρία, τέσσερα παιδιά πίσω και έχει να αντιμετωπίσει πόλεμο, για παράδειγμα εξαφανίζεται ο πατέρας και μένει η μητέρα με τρία και τέσσερα παιδιά, κάτι που συμβαίνει σε μια τέτοια περίπτωση είναι το μεγαλύτερο παιδί να φύγει, να πληρώσουν κάποιον διακινητή, προκειμένου να σωθεί. Έχουμε όμως και περιπτώσεις που παιδιά έχουν χάσει όλη την οικογένειά τους, στο Αιγαίο, έχουμε περιπτώσεις που παιδιά τα έχουν χωρίσει από τους γονείς τους πριν φτάσουν στην Ελλάδα».

«Στα νησιά, εκτός από τη διερμηνεία έχουμε και τους επιτρόπους που συνεργάζονται με τους εισαγγελείς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν φτάνει ένα παιδί και δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται, εκείνη την ώρα να υπάρχει ένα χέρι που θα το βοηθήσει, θα το προστατεύσει, θα το πάει για να υποβάλει αίτηση για άσυλο», αναφέρει η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης που στη συνέχεια θα περιγράψει τις κύριες περιπτώσεις με τις οποίες θα ασχοληθεί το εξειδικευμένο προσωπικό.

«Δεν είναι μία και δύο οι φορές, που κάποιοι διακινητές μπορεί να μην επιτρέψουν στους γονείς να επιβιβαστούν και να μπει μόνο το παιδί μέσα σε ένα μέσο, έχουμε δει μέχρι και μωρά να έχουν έρθει (μόνα τους). Αυτό που είναι σε κάθε περίπτωση σημαντικό να δούμε είναι ότι τα παιδιά αυτά μπαίνουν στην Ελλάδα, σε μια χώρα- μέλος της ΕΕ, και πρέπει να προστατευτούν» τονίζει η κα Παππά και προσθέτει: «Τα παιδιά δεν μπορούμε να τα χωρίσουμε σε πρόσφυγες και μετανάστες, τα παιδιά είναι παιδιά. Δεν μπορούμε να τα απελάσουμε ή να τα διώξουμε».

Η διαδικασία της προστασίας και η δυνατότητα αναδοχής

«Όταν το παιδί φτάσει στο νησί, ή σε κάποιο σημείο εισόδου, π.χ., στην Ορεστιάδα, κοιτάμε αρχικά να το προστατέψουμε. Στις όποιες συνθήκες, προσπαθούμε να το βοηθήσουμε να περάσει από τις διαδικασίες. Να καταγραφεί, να περάσει το άσυλο, να έχει έναν άνθρωπο αναφοράς, έναν άνθρωπο που να του έχει εμπιστοσύνη σε όλα αυτά που μπορεί να του συμβούν. Στην πορεία γίνεται και το αίτημα από τις αρχές για στεγαστεί» περιγράφει η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, αναφερόμενη με έμφαση στο «τεράστιο πρόβλημα, το οποίο εμποδίζει να φεύγουν και τα παιδιά από τα σημεία εισόδου», το ζήτημα της υποδομής: «Δεν υπάρχουν αρκετές δομές φιλοξενίας για αυτά τα παιδιά και σήμερα έχουμε πάνω από 2000 παιδιά εγκλωβισμένα στα νησιά με ένα σύνολο παιδιών κοντά στις 5.500 στην επικράτεια» σημειώνει.

Στη συνέχεια, οι άνθρωποι της ΜΕΤΑδρασης θα «κάνουν συνοδεία», κάτι που γίνεται από το 2011. "Είναι μια σωτήρια δράση το να φύγει το παιδί άμεσα και να πάει σε μια δομή φιλοξενίας. Έχουμε συνοδέψει πάνω από 13.000 παιδιά από όλη την Ελλάδα. Είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί και ενημερώνεται το παιδί κατά τη διάρκεια της συνοδείας και καταφέρνει να φύγει από τις ανασφαλείς συνθήκες, πολύ επικίνδυνες συνθήκες στα hotspot στις οποίες βρίσκονταν", θα τονίσει η πρόεδρος της Δράσης για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη.

Κύρια ενασχόληση η ποιότητα ζωής των μικρών παιδιών: «Από εκεί και πέρα έχουμε τα μικρά παιδιά, κάτω των 12 ετών, που δεν είναι πάρα πολλά. Αυτό είναι και ένα κάλεσμα που κάνουμε, να ενδιαφερθούν οικογένειες να γίνουν ανάδοχες, να πάρουν τα παιδιά αυτά στο σπίτι τους, να τους προσφέρουν μια ζεστασιά, μια αγκαλιά. Η αναδοχή δεν είναι υιοθεσία. Είναι ό,τι καλύτερο για τα μικρά δε παιδιά να βρεθούν σε μια οικογένεια» θα σχολιάσει η κα Παππά.

Τύποι αναδοχής και εκκίνηση προγράμματος στη Θεσσαλονίκη

Η ΜΕΤΑδραση έχει ενεργό πρόγραμμα αναδοχής και στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες όποτε το επιθυμεί. «Κάνουμε ενημέρωση δύο φορές το μήνα, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να μπουν στην ιστοσελίδα μας και να δούνε ποιες ημέρες μπορούν να βρεθούν σε ενημέρωση, να κάνουν τις ερωτήσεις τους να θέσουν στις συναντήσεις αυτές ό,τι τους απασχολεί. Πρέπει να κάνει μια αίτηση και να ακολουθήσει μια διαδικασία. Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη και για αυτό δεν πρέπει να τρομάζει κανείς. Συνεργαζόμαστε πολύ καλά με την περιφέρεια και τους κατά τόπους εισαγγελείς. Σε μας μπορεί να πάρει 1-2 μήνες, στην περιφέρεια επίσης. Μπορεί σε ένα τρίμηνο να χρειαστεί, και λίγο να τρέξει κάποιος θα μπορεί να φιλοξενήσει ένα παιδί» εξηγεί η κα Παππά, που τονίζει πως ανάδοχες οικογένειες μπορούν να γίνουν όλες οι οικογένειες, και μονογονεϊκές και ζευγάρια και παντρεμένοι. Είμαστε πιο ανοιχτοί από άλλες περιπτώσεις αναδοχής που προβλέπει ο νόμος.

«Μέσα από το site μπορεί να βρει κανείς όλα τα στοιχεία και έχουμε και γραφείο βεβαίως και τηλέφωνο και όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει να λάβει μέρος στις ενημερωτικές εκδηλώσεις που κάνουμε. Υπάρχει και μία φόρμα στο site και εμείς μπορούμε να τον πάρουμε τηλέφωνο, για τις οικογένειες που ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχες. Ανάδοχος μπορεί να γίνει κανείς και να κρατήσει ένα παιδί μέχρι την ενηλικίωση του και αν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν τότε μπορεί να μείνει στο ίδιο σπίτι και μετά την ενηλικίωση», θα προσθέσει η κα Παππά, που τονίζει πως αρκετά όμως παιδιά είναι περιπτώσεις επανένωσης, ενώ υπάρχουν διαφορετικές μορφές αναδοχής.

«Εμείς έχουμε την επείγουσα αναδοχή, την βραχυπρόθεσμη και την μακροπρόθεσμη. Η κατ' επείγουσα είναι η αναδοχή για ένα παιδί, που βρήκαμε στο δρόμο και ψάχνουμε μία οικογένεια να το “βάλουμε”. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που ανοίγουν την αγκαλιά τους, αλλά εμείς δεν μπορούμε να είμαστε συνεπείς για το πότε θα πάρουμε το παιδί να το βάλουμε σε μια δομή. Αλλά δεν υπάρχουν θέσεις σε δομές", σημειώνει η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης. Προσθέτει δε πως πλέον και στη Θεσσαλονίκη "έχουν μπει στη διαδικασία κάποιες οικογένειες να γίνουν ανάδοχες».

Σε ό,τι αφορά τη βραχυπρόθεσμη αναδοχή, αυτή αφορά τα παιδιά «που βρίσκουμε κάποιο συγγενή σε κάποιο κράτος - μέλος της Ευρώπης και προσπαθούμε να τα επανενώσουμε με αυτούς τους συγγενείς. Να κάνουμε οικογενειακή επανένωση»|, εξηγεί η ειδικός, που σημειώνει πως σε κάθε περίπτωση "υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και τεράστια προβλήματα, για να πάρουν αυτά τα παιδιά σε άλλες χώρες και πρέπει να τα πάρουνε, το λέει ο κανονισμός του Δουβλίνου". Ως αποτέλεσμα των συγκεκριμένων διαδικασιών κάποια παιδιά που μένουν σε ελληνικές οικογένειες, και "κάποια στιγμή βγαίνει η θετική απόφαση για να πάνε στο θείο τους ή στη μητέρα τους, που μπορεί να βρίσκεται στη Γερμανία ή τη Σουηδία, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο για μια οικογένεια, που μπορεί να έχει συνδεθεί με το παιδί" και οι ενδιαφερόμενοι υπάρχει πρόνοια ώστε "να το ξέρουν αυτό από πριν".

Υπάρχει τέλος και τρίτη περίπτωση αναδοχής, η μακροπρόθεσμη, "όπου μπορεί τα ανήλικα παιδιά να μην έχουν κανένα συγγενή ή να έχουν πάρει αρνητική απάντηση από την άλλη χώρα, να έχουν δηλαδή συγγενή σε κάποια χώρα και να έχουν πάρει αρνητική απάντηση και μένουν πλέον στην Ελλάδα" προσθέτει η κα Παππά.

Η εμπειρία και οι δυνατές στιγμές

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δε, τρέχει όπως εξηγεί η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης ήδη από το 2016: "από τότε που ξεκινήσαμε τη συγκεκριμένη δράση, έχουμε τοποθετήσει 85-86 παιδιά σε οικογένειες και πάει πολύ καλά. Αλλάζουν τελείως αυτά τα παιδιά, μαθαίνουν ελληνικά, πηγαίνουν στο σχολείο, δένονται. Είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη τους να βρεθούν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, οπότε δένονται πολύ γρήγορα με τους γονείς και προσαρμόζονται", θα εξηγήσει η κα Παππά, που περιγράφει τα διδάγματα που έχει πάρει το προσωπικό αυτά τα χρόνια.

«Ο κόσμος είναι διστακτικός να δεχθεί ένα παιδί 15-16 ετών, έναν έφηβο δηλαδή. Έχουμε "βάλει" όμως, ένα παιδί τέτοιας ηλικίας σε οικογένειες και πάει πολύ καλά. Καμία φορά νομίζουμε ότι είναι καλύτερα με παιδιά δύο-τριών ετών, όμως δεν έχουμε επικοινωνία. Με τα παιδιά τα πιο μεγάλα μπορούμε να μιλήσουμε και είναι άλλη σχέση. Παίρνουμε και από εκεί άλλα πράγματα. Όλες οι οικογένειες που έχουν πάρει παιδιά, λένε ότι "δεν δώσαμε αλλά πήραμε"» σημειώνει.

«Ακόμη θυμάμαι σε κατεπείγουσα περίπτωση ενός οκτάχρονου παιδιού στην Αθήνα, που το βάλαμε σε οικογένεια, γιατί το παιδί ήταν στο δρόμο και επειδή δεν βρήκαμε θέση σε δομή φιλοξενίας, οι ενδιαφερόμενοι τότε μας είπανε "αφήστε το θα το κρατήσω". Ακόμη είναι στην ανάδοχη οικογένεια» αναφέρει η κα Παππά.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Ξεσκέπασμα

  Γιάννης B. ---> Όταν από πίσω υπάρχει κάποια κεντρική καθοδήγηση πόσο μάλλον με ομοϊδεάτες (και όχι μόνο) υπαλλήλους, τότε όλα τα (ελεγχόμενα) ΜΜΕ είναι φυσικό και αναγκαίο να λένε τις ίδιες κρίσιμες αλήθειες και τα ίδια κρίσιμα ψέμματα με την ίδια ορολογία.
  Βασική αρχή του.. "υπνωτικού διαλογισμού": επαναλαμβάνεις τα ίδια λόγια, μέχρι το ζητούμενο να γίνει βίωμα, μέχρι να γίνει "αυτόματο αντανακλαστικό". Το είχε καταλάβει έγκαιρα ο Γκαίμπελς και τώρα το εφαρμόζουν οι γκαιμπελίσκοι διεθνώς. Όσο για τον κ. (όπως λες) Χρυσοχοϊδη, εδώ δεν διάβασε το μνημόνιο που υπέγραψε (όχι ότι δεν θα το υπέγραφε αν το διάβαζε) και θα κάτσει να εφαρμόσει την Συνθήκη της Γενεύης που σίγουρα την διάβασε;

 2. avatar Πειραν

  Χαμπάρι όλοι οι αγράμματοι του τρίτου κόσμου ότι οι ηλίθιοι Ευρωπαίοι τους δίνουν σπίτι τρόφιμα και λεφτά χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάτι και άλλο τίποτα τόσο απλά

 3. avatar Γιάννης B.

  Πως γίνεται όλα τα ΜΜΕ να λένε ακριβώς τα ίδια ψέμματα, με ακριβώς την ίδια επιλογή λεξιλογίου; Ούτε ένα μέσο δεν παρουσιάζει ΚΑΙ την αντίθετη άποψη, ως οφείλει βάσει της υποτιθέμενης δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αλήθεια η κάθε κα Παππά πως θα βιοποριζόταν, εάν δεν είχε στηθεί αυτό το απίστευτα εκτεταμένο δίκτυο σύγχρονου δουλεμπορίου και σκλαβοπάζαρου, που σμπαραλιάζει σύνορα ατιμωρητί; Τέλος, ως προς το ποιός είναι πρόσφυγας, ποιός μετανάστης και ποιός λαθρομετανάστης το περιγράφει αναλυτικότα η Σύμβαση της Γενέυης. Οι κύριοι και οι κυρίες των ΜΚΟ, προφανώς, έχουν αλλεργία στο διάβασμα, όπως και ο κ. Χρυσοχοίδης. Για τους δημοσιογράφους κάθε σχόλιο περιττέυει.

 4. avatar ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑ…..

  ΕΤΣΙ ΟΥΤΕ ΣΕ 10ΧΡΟΝΑ Κ 20ΧΡΟΝΑ

 5. avatar SER 30

  ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που έχουν έρθει στην Ελλάδα «χωρίς τους γονείς τους, χωρίς κάποιον ενήλικα και χρειάζεται να προστατευτούν όταν φτάνουν στα σύνορα» ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΕΣ ΟΙ ''ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ / ΟΜΑΔΕΣ '' ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ '' ΑΝΑΛΟΓΩΣ / ΔΕΟΝΤΩΣ '' . ΟΤΑΝ ΣΤΕΛΝΩ ΠΑΙΔΙ Η ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΑ Η ΑΜΕΑ Η ΥΠΕΡΓΗΡΟ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΜΠΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΑΙΤΩ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙΤΕ ΜΑΝΑ ΠΑΤΕΡΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΚΑΗΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΟΙΡΑ , ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΩΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΛΛΑ ΩΣ ΚΟΜΠΙΝΑ ΩΣ ΑΠΑΤΗ . ΣΗΜ : ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΠΟΡΙΑ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 1 0 0 0 ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ '' ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ '' 1 0 . 0 0 0 ΣΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ( ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΚΡΑΤΗ ΦΑΙ ΝΕΡΟ ΥΠΝΟ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΟΛΑ ΠΛΑΣΤΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΚΛΠ ) ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΓΝΩΣΤΟΝ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΓΝΩΣΤΟ .

 6. avatar Διαβάστε πως μας έχουν ξεπουλήσει ηλίθιοι συνέλληνες.

  Δίκαιο του εδάφους-Wikipedia:

  '' Εκτός από τις προβλέψεις σε παλιότερους νόμους ιθαγένειας της Ελλάδας οι οποίες παρείχαν ιθαγένεια βάσει του δικαίου του εδάφους[41], ο ισχύων Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας αναφέρει ότι, "A person born in Greek territory acquires by birth the Greek nationality if not acquiring alien nationality or is of unknown nationality".[42]. Επιπλέον, με την τροποποίηση του Νόμου 4332/2015 – ΦΕΚ 76/Α/09-06-2015 στον Κώδικα Ιθαγένειας, τέκνο που γεννιέται στην Ελλάδα από ξένους γονείς έχει το δικαίωμα απόκτησης της Ελληνικής ιθαγένειας με συνδυασμό παρακολούθησης του Δημοτικού σχολείου και νόμιμης παραμονής των γονέων στην Ελλάδα (5 χρόνια, 10 αν το παιδί γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωσή τους)[43]. Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του νόμου του 2015 (ως τον Ιούλιο του 2016), 6.029 παιδιά έχουν λάβει την Ελληνική ιθαγένεια βάσει αυτού, από τις 27.720 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί[44].''

 7. avatar tboni2

  Μετά δράση; και πόσα οικονοματε με αυτή τη μκο από τα ανήλικα που φέρνετε εδώ και τα εμπορευοσαστε; ΟΥΣΤ ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΟΙ.

 8. avatar ΜΚΟ Α.Ε.

  ΜΕΤΡΆκεφάλια και βγάζει ταρίφα.

 9. avatar Nick fr

  ΜΕΤΑδραση. χαχαχα χαχα κλαψ ΜΚΟ που τα παίρνει χοντρά με σκοπό να υπερασπίζεται και καλά ανήλικους που είμαι 35 χρόνων πρώην τζιχαντιστες.

 10. avatar noway..

  Με αυτές τις αρλούμπες μας τσιγκλάτε στο σημείο του ανθρωπισμού. Ναι, τα παιδιά κάθε χρώματος φυλής και θρησκείας είναι παιδιά και επιβάλλεται να τα προστατέψουμε. Πάντα όμως υπάρχει ένα "αλλά" ή ένα "όμως".
  Εκεί που δεν έχουν να φάνε μέσα στον πόλεμο και τη δυστυχία, το έχουν ρίξει στο γεννοβόλημα.
  Και τα παιδιά όταν εδώ έρχονται κατά χιλιάδες είναι πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο γιατί θα τα κρατήσουμε θα τα εντάξουμε στην κοινωνία, θα τους δώσουμε ίσα δικαιώματα και όταν φτάσουν γύρω στα 15, θα παντρευτούν όπως συνηθίζεται και το κάθε "παιδί" θα κάνει μια ντουζίνα παιδιά. Είμαστε ανθρωπιστές, να τα ταίσουμε, να τα ντύσουμε και μετά να μοιραστεί και η υπόλοιπη Ευρώπη το "πρόβλημα" που μόνο εμείς δεν δημιουργήσαμε αλλά το πληρώνουμε.

 11. avatar jbr

  H όταν τα παιδιά είναι κάτι γαϊδούρια μέχρι εκεί πάνω

 12. avatar Navara

  Οι πρόσφυγες είναι πρόσφυγες κυρια μου
  Είτε είναι παιδιά είτε όχι
  Τυχαίνει τα προσφυγόπουλα να έχουν καλύτερης μεταχειρίσεις από τα ελληνόπουλα
  Εάν είχαν έστω την ίδια μεταχείριση τότε θα συμφωνούσα μαζί σας
  Αλλά εσείς και οι παρέα σας μισείτε τα ελληνόπουλα και κάνετε τα αδύνατα δυνατά να τα καταστρέψετε
  Όχι κυρια μου είναι πρόσφυγες και πρέπει κάποια στιγμή να γυρίσουν στην πατρίδα τους

  1. avatar Ξεσκέπασμα

   Δεν είναι καθόλου πρόσφυγες. Είναι σχεδόν όλοι λάθρο (άντε "παράνομοι", όχι "παράτυποι"). Τελεία και παύλα.

 13. avatar moot

  ...Μπορείτε όμως για αρχή να κάνετε καμιά οδοντιατρική εξέταση για να διαπιστώσετε πόσα από αυτά τα παιδιά έχουν βγάλει φρονιμίτες!

 14. avatar Τόνο Μάσας.

  Οπου ακούς πολλά μπλα μπλα ψυχοπονιές κιβωτοί, και χαμόγελα, εμπόριο παιδιών και υιοθεσιών μυρίζει.

 15. avatar dyo2

  Ανήλικα 20 - 25 ετών. Παραμύθια για αριστερούς...

 16. avatar τι προσπαθεί να μας πεί

  ο μισθοφόρος; Ότι το άσπρο είναι μαύρο και το μαύρο άσπρο; Δεν γίνεται στον χώρο των λογικών ανθρώπων. Το μαύρο είναι μαύρο και το άσπρο είναι άσπρο!
  Τόσο απλά!!!

 17. avatar ετσι, σωστα!!

  τι λες [...]!!!
  το μαθαμε το ποιημα, και γιναμε φιλανθρωποι με ξενα κολλυβα..
  οι λαθραιοι ειναι λαθραιοι
  οι κλεφτες ειναι κλεφτες
  οι βιαστες, βιαστες!! ανεξαρτητου ηλικιας!!!!!

 18. avatar 10 εκατομμύρια παιδια δεν γεννήθηκαν μόνα τους

  Τα οποια είναι μόνο παιδιά δεν θα εχουν και δυο εκατομμύρια γονείς που θα είναι πρόσφυγες ή μετανάστες. Δεν γίνετε να στερήσεις τα παιδιά απο τους γονεις τους. Άρα λύθηκε η λαθρομετανάστευση .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει