Live μετάδοση με εικόνες από το πρώτο χιόνι στη Βόρεια Ελλάδα έκανε μέσω της σελίδας του στο Facebook o μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου.

«Καλή σας ημέρα. Βρίσκομαι στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, περίπου στα 400 μέτρα. Η χιονόπτωση είναι πυκνή, το έχει στρώσει ακόμα και σε περιοχές κάτω στο οδόστρωμα», λέει στην αρχή του βίντεο ο Σάκης Αρναούτογλου, δείχνοντας παράλληλα όμορφες εικόνες.

«Πρωινό Τετάρτης, όσοι κινείστε και θα κινηθείτε γύρω από τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει πρόβλημα, οι δρόμοι είναι καθαροί», σημειώνει ακόμη στο βίντεο.

Φίλυρο Θεσσαλονίκης! Πρώτο χιόνι βόρεια Ελλάδα 3-4 Δεκεμβρίου 2019

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Tuesday, December 3, 2019

Σύμφωνα με την υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βροχές σημειώνονται από το μεσημέρι της Τρίτης 3/12 στα δυτικά της χώρας, οι οποίες έως το πρωί της Τετάρτης 4/12 επεκτάθηκαν στα κεντρικά και βόρεια. Παράλληλα από το βράδυ της Τρίτης 3/12 χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου. Ιδιαίτερα στη Θράκη χιονοπτώσεις σημειώθηκαν ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη υετού (βροχή/χιόνι) έως το πρωί της Τετάρτης 4/12.

Παράλληλα, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, αρνητικές ελάχιστες θερμοκρασίες και παγετός καταγράφηκαν στο σύνολο σχεδόν της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ κοντά στους μηδέν βαθμούς πλησίασε η ελάχιστη θερμοκρασία και σε πολλές ακόμη περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους σταθμούς του δικτύου μας που λειτουργούν σε χιονοδρομικά κέντρα και καταφύγια (δεν περιλαμβάνονται στο σχετικό πίνακα) καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα στο Χ/Κ Καϊμακτσαλάν (-4,8) και στο καταφύγιο Λαϊλιά Σερρών (-3,3).