Η Cyber Monday -ή αλλιως Κυβερνο-Δευτέρα – αναφέρεται στην Δευτέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών και την Black Friday, κατά την οποία οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να κάνουν τις αγορές τους μέσω διαδικτύου.

Καθιερώθηκε το 2005 (Δευτέρα 28 Νοεμβρίου) και γρήγορα απέκτησε διεθνείς διαστάσεις. Η πατρότητα του όρου ανήκει στην Έλεν Ντέιβις, αντιπρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Εμπορίου των ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε σε μια εποχή που το ίντερνετ δεν είχε τις ταχύτητες του σήμερα αναφέρει το sansimera.gr. Οι Aμερικανοί επέστρεφαν στις δουλειές τους ύστερα από το εορταστικό τετραήμερο της Ημέρας των Ευχαριστιών και το ίντερνετ της εργασίας τους ήταν απείρως πιο γρήγορο από αυτό του σπιτιού τους. Έτσι μπορούσαν πιο εύκολα να κάνουν online αγορές.

Η πορεία της Cyber Monday είναι διαρκώς ανοδική στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία. Ο τζίρος των 600 εκ. δολαρίων το 2006 φαντάζει εντυπωσιακά μικρός σε σχέση με τα 10 δισ. δολάρια που ξόδεψαν οι αμερικανοί καταναλωτές το 2018.

Τι πρέπει να προσέξετε στις online αγορές

Η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπενθυμίζει στους καταναλωτές τι πρέπει να προσέχουν στις διαδικτυακές συναλλαγές τους.

  • Μια αξιόπιστη εμπορική ιστοσελίδα θα πρέπει να παρέχει:
  • Την ταυτότητα του προμηθευτή: (πλήρης εταιρική επωνυμία, έδρα, τηλέφωνα επικοινωνίας, email, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ και αριθμό ΓΕΜΗ).
  • Τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος και την συνολική τιμή του: (συμπεριλαμβανομένων φόρων, επιβαρύνσεων, εξόδων αποστολής, τυχόν εξόδων σε περίπτωση επιστροφής κλπ).
  • Τη διαθεσιμότητα, τον τρόπο πληρωμής και αποστολής του προϊόντος.
  • Το δικαίωμα αναιτιολόγητης, αζήμιας υπαναχώρησης και επιστροφής του προϊόντος εντός 14 ημερών, καθώς και την πολιτική επιστροφής των προϊόντων της επιχείρησης σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος αυτού.
  • Ηλεκτρονικό σύνδεσμο στην πανενωσιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών (πλατφόρμα ΗΕΔ).
  • Ασφαλή μέθοδο συναλλαγής: (κατά την καταχώρηση των στοιχείων της συναλλαγής πρέπει να εμφανίζεται το εικονίδιο ασφάλειας-μια κλειδαριά πάνω αριστερά στο browser και η διεύθυνση που ξεκινά με https://).