Η αναζήτηση φρεγάτας σε Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία και τα ελληνικά σχέδια

Σε δεύτερο πλάνο και πάλι η ιδέα για εγχώρια σχεδίαση και κατασκευή


ΕΛΛΑΔΑ
11:16
29/11/2019
Η αναζήτηση φρεγάτας σε Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία και τα ελληνικά σχέδια
6
loading

Οι επαφές αρμοδίων ανθρώπων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με αντιπροσώπους από Γαλλία, ΗΠΑ και προσφάτως από Γερμανία, όσον αφορά την απόκτηση πολεμικών πλοίων και πιο συγκεκριμένα για φρεγάτες ή αντιτορπιλικά πουπροορίζονται για το Πολεμικό Ναυτικό, είναι όλο και πιο πυκνές.

Το Παρίσι, που μέχρι πρόσφατα είχε το προβάδισμα, καθώς η Αθήνα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για τις φρεγάτες [email protected], φαίνεται πως πλέον έχει ανταγωνιστές Ουάσινγκτον και Βερολίνο, που μπαίνουν δυναμικά στο «παιχνίδι», διότι το πρώτο γαλλικό πλοίο θα είναι έτοιμο το 2025.

Εκεί έχουν «πατήσει» οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί και ψάχνουν τρόπους να προσφέρουν «λύσεις» για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Το βασικό πρόβλημα για την Αθήνα σε κάθε περίπτωση είναι το... οικονομικό.

Όμως, αυτό που δεν φαίνεται να βρίσκεται και πάλι στην ατζέντα, είναι για μια ακόμη φορά, μια προσπάθεια αντίστοιχη με αυτή της Τουρκίας. Δηλαδή, σύμφωνα με το news.gr, μια προσπάθεια για ένα ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής πολεμικό πλοίο.

Σχέδια εκπονήθηκαν στο παρελθόν και μάλιστα με αυτά ασχολήθηκαν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) για την εκπόνηση διαφόρων μελετών, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), πρώην στελέχη του Π.Ν., εξειδικευμένοι οίκοι του εξωτερικού και του εσωτερικού στους διάφορους τομείς και άλλοι.

Από τα τέλη του 2009 έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επαφές, παρουσιάσεις και συζητήσεις με το ΓΕΝ και το ΥΠΕΘΑ. Την ίδια χρονική περίοδο, έχουν επίσης πραγματοποιηθεί δεκάδες παρουσιάσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, καθώς επίσης και σε ορισμένα κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης. Επίσης, παρουσιάσεις ενός εθνικού πλοίου έχουν πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Πολεμικό Μουσείο, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛΙΝΤ), κλπ...

Πρόγραμμα, μάλιστα, εξελισσόταν αδαπάνως για το ΥΠΕΘΑ, φθάνοντας έως του σημείου της κατάθεσης συγκεκριμένης οικονομοτεχνικής πρότασης για την ολοκλήρωση της σχεδίασης της Als® Class® 125, μέχρι του επιπέδου του Βασικού Σχεδιασμού.

Το πρόγραμμα αυτό το οποίο το 2013-14 είχε προχώρησε σημαντικά σε επίπεδο αρχικής σχεδίασης και ενσωμάτωσης των παρατηρήσεων και απαιτήσεων του ΓΕΕΘΑ, ιδιαίτερα στο σκέλος της ικανοποίησης των επιχειρησιακών απαιτήσεών του στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μετεξελίχθηκε στη συνέχεια, στη φρεγάτα περιοχής Als® Class 125, πλήρους εκτοπίσματος 5.000 τόνων. Ήταν μια προσπάθεια, η οποία θεωρήθηκε πολύ σημαντική και η οποία θα απέδιδε το δικό μας «εθνικό πλοίο», προσαρμοσμένο στη νέα γεωπολιτική κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο.

«Το 2015 και παρά την πρόθεση και δέσμευση του ιδίου του Πρωθυπουργού για την προώθηση του Εθνικού Πλοίου, η συνέχεια είναι μάλλον γνωστή και δυστυχώς, η αναμενόμενη στην Ελλάδα, το πρόγραμμα τελμάτωσε», τονίστηκε από τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν με αυτό το πρόγραμμα στο news.gr.

Ιδιαίτερα υπό αυτές τις πιεστικές συνθήκες, η επινοητικότητα και η στροφή σε εγχώριες λύσεις χαμηλού κόστους ίσως να είναι μια διέξοδος. Μια διέξοδος, που αν μη τι άλλο δείχνει ότι είναι εφικτή η τουρκική προσπάθεια. Αν μπορεί η γειτονική χώρα, γιατί όχι και η Ελλάδα της ναυτοσύνης και του μεγάλου και ιδιαίτερα υψηλών δυνατοτήτων επιστημονικού δυναμικού;

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Γύπας

  Το ότι είμαστε μόνοι μας εμείς το ξέρουμε. Ο σκατοπολιτικοί μας το γνωρίζουν; Εδώ είμαστε ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία τι μου λέτε τώρα!! Οι Τούρκοι πάνε μεθοδικά και λάου λάου !! Τους είδατε ; Έγγραφο με συντεταγμένες στον ΟΗΕ κ.λ.π. Εμείς ακόμα δεν έχουμε οριοθετήσει την Ελληνικά ΑΟΖ !! Όλα τα άλλα είναι για εσωτερική κατανάλωση!!

 2. avatar giorgos

  Master of Papets Η ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΟΝΟΣ ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ !!!

 3. avatar Kononos

  Να πάμε να αγοράσουμε κανένα πολεμικό πλοίο από τα φιλαράκια μας τους Τούρκους μια και κατασκευάζουν δικά τους πλοία και για αντάλλαγμα να τους δώσουμε κανένα νησί

 4. avatar Τόνο Μάσας.

  Απλά είναι τα πράγματα.Οι Κύπριοι έδιωξαν τους Αγγλους αποικιοκράτες και βρήκαν ευκαιρία οι Τούρκοι και πήραν το μισό νησί και τότε τα έφτιαξαν με τους Ρώσους που ήταν εχθροί των Τούρκων.., Τα έφτιαξαν όμως οι Ρώσοι με τους Τούρκους με προξενήτρα την Συρια και τότε οι Κύπριοι τα έφτιαξαν με τους Γάλλογερμανούς που τα είχαν με τους Αμερικάνους.
  Τα έφτιαξε η Ελλάδα με την Κύπρο και την Αίγυπτο και η Τουρκία τα έφτιαξε με το Πακιστάν που τα είχε με το Ιράκ και το Ιράν που τα είχαν με τους Ρώσους. Τότε οι Τούρκοι τα έφτιαξαν με την Λιβύη που είχε χωρίσει με την ΕΕ που τα είχε με τον Καντάφι αλλά αυτός τα είχε με τους Ρώσους που βοήθησαν τους Τούρκους όταν οι Γαλλογερμανοί και οι Αμεικάνοι υποκίνησαν το πραξικόπημα οπου ο Ερντογάν θα είχε την τύχη του Καντάφι.
  Απο τότε ο Ερντογάν τους το κρατάει μανιάτικο και τους στέλνει για εκδίκηση τζιχαντιστές και παπάδες απο την Μάνη. .

  1. avatar jbr

   Έγραψες

 5. avatar Master of Papets

  Η Ελλάδα δεν μπορεί, διότι έχει προδότες πολιτικούς κάθε αποχρωσης. Η Τουρκία μπορεί διότι έχει πολιτικό - δυνάστη και κάνει ότι θέλει. Οπότε δεν έχω καμία ελπιδα πια για αυτην τη χώρα. Δεν συζητω βεβαια το γεγονος οτι και μονο που το σκεφτομαι το τι κανουν οι διπλα συν του ότι έχουν το μεγεθος, την στρατιγικη και το χρημα, με κάνει να μας βλεπω και να μην θελω να το πιστεψω. Ασε που το κερασακι στην τουρτα το ειπε ο πρωην πρεσβης των ΗΠΑ "αν γίνει κάτι με την Τουρκία, η Ελλαδα θα είναι μόνη της".

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει