Νέες ταυτότητες: Το μοντέλο της Εσθονίας και το σούπερ – τσιπ με όλα τα στοιχεία

Τα «μυστικά» των νέων ταυτοτήτων - Τέλος σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ


ΕΛΛΑΔΑ
11:54
22/11/2019
Νέες ταυτότητες: Το μοντέλο της Εσθονίας και το σούπερ - τσιπ με όλα τα στοιχεία
21
loading

Εσθονικό προφίλ θα έχουν οι νέες ψηφιακές ταυτότητες που σχεδιάζουν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, οι οποίες από το 2021 αναμένεται να αντικαταστήσουν τις γνωστές αστυνομικές ταυτότητες που έχουμε σήμερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», κύρια χαρακτηριστικά τους θα είναι η έγχρωμη φωτογραφία του κατόχου τους, οι δύο αριθμοί εκ των οποίων ο ένας θα είναι «μοναδικός» κι ένα ηλεκτρονικό υπερ - τσιπ που θα πιστοποιεί πλήρως και ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία του εικονιζόμενους, επιτρέποντάς του ταυτόχρονα να επικοινωνεί μέσω του υπολογιστή του- από το σπίτι ή το γραφείο- με τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες αποφεύγοντας τις ουρές.

Στόχος των δύο υπουργείων είναι να καθιερωθεί ένας αριθμός, ο οποίος δεν θα παραβιάζει - προδίδει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και θα αντικαταστήσει όλους τους άλλους που «ακολουθούν» σήμερα τον πολίτη, όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ.

Το «υπερ-τσιπ»

Σε κάθε περίπτωση «καρδιά» των νέων ταυτοτήτων θα είναι το τσιπ που θα φέρουν και το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του κατόχου τους: ονοματεπώνυμο, φορολογικά, ασφαλιστικά ακόμα και την άδεια οδήγησης.

Το τσιπ αυτό, θα διευκολύνει τον πολίτη στις συναλλαγές του με το κράτος, δηλαδή με τις υγειονομικές υπηρεσίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, στις ηλεκτρονικές τραπεζικές του συναλλαγές, στην υπογραφή συμβάσεων, ακόμα και στις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ.

Στις νέες ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία που συναντάμε και στις σημερινές όπως το ονοματεπώνυμο ενώ θα προστεθούν ο αριθμός της ταυτότητας και ο εθνικός αριθμός αναγνώρισης, ο επονομαζόμενος και αριθμός φορολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Με αυτόν ο πολίτης θα αλληλεπιδρά με το Δημόσιο και θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή.

Πιερρακάκης: Θα μοιάζουν περισσότερο με πιστωτικές κάρτες

Για τις αλλαγές είχε μιλήσει στον Realfm97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο κ. Πιερρακάκης είχε πει ότι

«οι νέες ταυτότητες θα θυμίζουν περισσότερο τις πιστωτικές κάρτες, θα έχει μια φωτογραφία, η οποία θα είναι έγχρωμη, όπως είναι σε άλλες χώρες. Αν δει κανείς πώς είναι οι ταυτότητες σήμερα στην Κύπρο, δεν έχουν έγχρωμες φωτογραφίες αλλά μοιάζουν περισσότερο με πιστωτικές κάρτες και σε αυτές αναγράφονται τα στοιχεία που έχουμε σήμερα και θα προστεθεί και ένας αριθμός, ο οποίος έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θέλουμε οι πολλοί αριθμοί που έχουμε να γίνουν ένας, για να μην ταλαιπωρούμαστε».

Πώς λειτουργούν οι ταυτότητες της Εσθονίας

Στην Εσθονία με την παραλαβή της ταυτότητας, παραδίδεται και μια διεύθυνση e-mail στον πολίτη, όπου το κράτος επικοινωνεί και αποστέλλει σημαντικές πληροφορίες. Το δελτίο ταυτότητας, περιέχει έγχρωμη φωτογραφία, τσιπ με card reader για να διαβαστεί από υπολογιστή αλλά και έναν κωδικό QR που προστέθηκε εσχάτως και αυξάνει το επίπεδο ασφαλείας.

Επίσης η ταυτότητα χρησιμοποιείται ως ταξιδιωτικό έγγραφο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως κάρτα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, ως αποδεικτικό για την παραλαβή φαρμάκων που έχουν συνταγογραφηθεί, ως αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας στις τραπεζικές συναλλαγές, ως προπληρωμένο εισιτήριο στα ΜΜΜ για ορισμένες πόλεις, ως πιστοποιητικό ηλεκτρονικής υπογραφής, ως ταυτότητα ψηφοφόρου για ηλεκτρονική ψηφοφορία, ως κλειδί για πρόσβαση σε όλες τις κρατικές βάσεις πληροφοριών που υπάρχουν στοιχεία τα οποία αφορούν τον πολίτη (ιατρικό αρχείο, φορολογικές δηλώσεις κ.α.).

Για παράδειγμα στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η ταυτότητα δίνει τη δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου, είτε με ηλεκτρονική τραπεζική μεταφορά, είτε με SMS . Ακόμη ο πολίτης μπορεί να ενεργοποιήσει την αυτόματη ανανέωση του εισιτηρίου που λήγει. Έτσι, στους ελέγχους στα μέσα μεταφοράς, αρκεί ο επιβάτης να δείξει την ταυτότητά του στον ελεγκτή, ο οποίος την τοποθετεί στο μηχάνημα και διαπιστώνει αν υπάρχει εισιτήριο εν ισχύ.

 • Ολόκληρο το θέμα στην εφημερίδα «Τα Νέα» που κυκλοφορούν στα περίπτερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar ΟΧΙ

  Δε θα γίνει ποτέ στην Ελλάδα μας! Όχι κ. Μητσοτάκη!

 2. avatar Μνημείο ελληνικού software

  Ακόμα ένας άθλος διακυβέρνησης. Ώσπου να συνδεθεί το αφμ και το ΑΜκα με το νέο νούμερο θα γίνει της μηχανογραφικής κακομοίρας. Θα κλάψουν μανούλες

 3. avatar Αναντικατάστατος

  Να γίνει copy paste το σύστημα της Εσθονίας σε ό,τι αφορά τη γενικότερη διαχείριση του κράτους, πριν το πάρουν χαμπάρι οι Εσθονοί και ζητήσουν δικαιώματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

 4. avatar Ch13:31-6

  Να υπάρχει ανησυχία, για τον καθένα από εμάς, διότι, τα προβλήματα ξεκινούν, από την στιγμή, που θα αναχωρήσουμε από την ζωή αυτήν. Διότι, όλα αυτά τα οποία θα συμβούν, τα έχει προαναγγειλει, ο Κύριος, δια να διορθώσουμε την πνευματική πορεία μας, να μην βαδίζουμε με το πνεύμα του κόσμου.Αυτα τα οποία συμβαίνουν, είναι προετοιμασιες, για την υποδοχή του αντιχριστου, που η ανθρωπότητα θα τον δεχτεί με ανακουφίσει. Αλλά οι γνωρίζοντες το θέλημα Του Θεού, θα έχουν αρπαχθει, με την δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Το δε αληθινό πρόσωπο του αντιχριστου, θα φανερωθει, στα δευτερα τριαμισυ χρόνια, της επταετία του αντιχριστου. Εκεί θα γίνει το μεγάλο κακό, για την ανθρωπότητα. Ο χρόνος της Αρπαγής της Εκκλησίας, ουδείς γνωρίζει, δι'αυτο, ο κάθε άνθρωπος, από κάθε έθνος,σε όλη την γη, ας τακτοποιησει την σχέση του, με το Θέλημα Του Θεού.

 5. avatar duck

  Σιγά σιγά σιγά προετοιμάζουν το έδαφος για χάρη της ευκολίας. Η τεχνολογία ως προς το τσιπαρισμα στο χέρι έχει ωριμάσει και πλέον δοκιμάζεται, ως προς το μέτωπο έχουν φτάσει ( στο επιθυμητό πάχος) οπότε σε καμία 5 ετια; ( ίσως και νωρίτερα) θα είναι ετοιμο.

  1. avatar παρόλο που εδώ και μισό αιώνα

   η Εκκλησία λέει ότι εκεί θα είναι η κατάληξη, δηλαδή με μικροτσιπ στο χέρι, δυστυχώς ο κόσμος δεν ακούει..

 6. avatar kostas

  Τριχες....ουτε του αγιου λουτσου....

 7. avatar Ρεθυμνιωτης

  Μην πανηγυριζετε και τόσο πολύ με το τσιπακι .
  Αυτο θα αποτελεσει τον τάφο για τις μελουσες γεννιες .
  Οι νέοι μας ας σημειωσουν αυτη τη πρόβλεψη , και εύχομαι χίλιες φορές να βγω ψεύτης .

  1. avatar γιαννης χανια

   ΣΩΣΤΟΣ.ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΤΟ ΕΙΔΑΝ.ΤΗΝ ΦΑΚΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ.MINORITY REPORT.
   ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΟΓΚΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΛΕΨΙΜΟ.ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΝ ΟΤΙ ΣΤΑ ΕΚΛΕΨΑΝ.
   ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ

  2. avatar Ηρακλειώτης

   Και βλάκας και συριζαίος και μεσαιωνικός γελωτοποιός δεν σε λυπήθηκε καθόλου ο Θεός όταν μοίραζε ελαττώματα ε;

   1. avatar γιαννης χανια

    ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΝΤΑΣ ΕΤΣΙ.ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ.ΟΤΙ ΠΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΑΤΕΝΤΑ.

  3. avatar ΔΣΔΑΣΔ

   ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ...ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΖΟΥΝΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΑ ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ...ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣ ΤΟ ΔΕΧΤΕΙΣ...ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

 8. avatar Βαλέριος

  Κάθε ταυτότητα θα συνοδεύεται και από μεγενθυτικό φακό!

 9. avatar LOIGOR

  Ωραία. Και τώρα θα αρχίσουν ξανά οι ψεκασμενοι θρησκόληπτοι να απαγγελουν IRON MAIDEN!!!

 10. avatar Τόνο Μάσας.

  Οι πονηροί οι γνώστες , και οι διεφθαρμένοι θα ξεφεύγουν. Θα χακέβονται εύκολα ή θα πουλάνε τα στοιχείαμας σε εταιρίες οι υπάλληλοι που θα τα διαχειρίζονται.
  Τα παπαγαλάκια έπιασαν κιόλας δουλειά και κρώζουν. Μπράβο μπράβο στην κυβέρνηση να μας βάλετε μια καρτέλα στο αυτί να είμαστε σαν τα μοσχάρια στο σταύλο να μας ταΐζετε να μας ποτίζετε να μας αρμέγετε και στο τέλος σφάξιμο και μπριζόλες για την σχάρα. Μπράβο και πάλι μπράβο στην κυβέρνηση μας. Αδωνη σε αγαπάμε.

  1. avatar Χωριό που φαίνεται…

   Δεν νομίζω να χρειάζεται να σου βάλει εσένα κανείς ταμπέλα στο αυτί για να καταλάβει ότι είσαι μοσχαρι.

 11. avatar Ch12:11-5

  Όλα ησυχα, με λεπτότητα, με απόλυτη ηρεμία.Πλήρεις επαλήθευση του λόγου του Θεού.

 12. avatar ????/

  Άντε επιτέλους. Έπρεπε να έρθει η ΝΔ για να γίνει και αυτό?

  1. avatar νδ έχουμε

   Το πότε θα γίνει είναι άλλο θέμα. Μάλλον με πασοκ απ' ότι φαίνεται...

  2. avatar Ναι

   Αλλά ας περιμένουμε να γίνει πρώτα,τα [...]χαρτακια και όσοι ζουν απο αυτά θα προβάλλουν λυσσαλέα αντίσταση...

 13. avatar Takis1234

  Καλά από το 2017 το ακουμε......

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει