Μια υπόθεση προκαλεί προβληματισμό και πολλά ερωτήματα στην Κρήτη. Πρόκειται για τη Διευθύντρια δημοτικού σχολείου του νομού Χανίων, η οποία εξετάζεται για τη διαχείριση που έχει κάνει στον λογαριασμό και τα οικονομικά του σχολείου που περνούν από τα χέρια της.

Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, στο κλείσιμο χρήσης του 2018 του συγκεκριμένου δημοτικού σχολείου, η διευθύντρια παρουσίασε διαφορά που δεν αιτιολογείται της τάξεως περίπου των 2.800 ευρώ.

Παράλληλα δεν έχει ενημερώσει καθόλου τη χρήση ούτε του 2019. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου σύμφωνα με την οποία η Διευθύντρια συγκέντρωσε λεφτά από τους γονείς για πρόγραμμα ρομποτικής, το οποίο ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε με την τύχη των χρημάτων να αγνοείται.

Συγκεκριμένα μετά από σχετική ενημέρωση του τμήματος Παιδείας του δήμου στο οποίο λειτουργεί το σχολείο η Σχολική Επιτροπή που δίνει τα χρήματα στις σχολικές κοινότητες, διαπίστωσε ότι υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση της χρήσης του 2019 από το συγκεκριμένο σχολείο (γιατί οι δαπάνες καταγράφονται κατευθείαν στο σύστημα και τα παραστατικά τα κρατά η σχολική κοινότητα) και παράλληλα υπήρχε και διαφορά στο κλείσιμο της χρήσης του 2018 καθώς παρουσιάζεται ένα κενό της τάξεως των 2.800 ευρώ.

Σε επικοινωνία του Flashnews.gr o δήμαρχος του οικείου δήμου δήλωσε:

«Από τον Απρίλιο που είχαν διαπιστωθεί αυτά, η Σχολική Επιτροπή του δήμου έχει προσπαθήσει επανειλημμένως και με αλληλογραφία και δια ζώσης να κλείσει διαχειριστικά τη χρήση του έτους 2018 και να ενημερωθεί παράλληλα και η χρήση του 2019 για τις δαπάνες που έχουν γίνει και δεν έχουν καταγραφεί στο σύστημα. Ωστόσο όλες οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό, αφού δεν υπήρξε όλους αυτούς τους μήνες καμία κίνηση, καμία συμμόρφωση και καμία απολύτως ανταπόκριση από τη Διευθύντρια.

Προχωρήσαμε σε άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο φάνηκε ότι έχουν γίνει μετακινήσεις σε λογαριασμούς τρίτων χωρίς ωστόσο να έχουν ταυτιστεί οι τραπεζικές κινήσεις με παραστατικά αφού η Διευθύντρια μέχρι στιγμής δεν έχει προσκομίσει κανένα παραστατικό και δεν έχει περάσει στο σύστημα καμία δαπάνη»

Λεφτά που ζήτησε από γονείς για πρόγραμμα ρομποτικής δεν πήγαν ποτέ σε ρομποτική και εξαφανίστηκαν.

Δεν είναι όμως μόνο τα 2.800 του 2018 και οι δαπάνες του 2019 που προς το παρόν αγνοούνται ενώ το έτος πλησιάζει στο τέλος του.

Έχει υπάρξει και καταγγελία από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου σύμφωνα με την οποία η Διευθύντρια είχε ζητήσει από τους γονείς χρήματα για συμμετοχή του σχολείου σε διαγωνισμό ρομποτικής, τα οποία οι γονείς και έδωσαν. Το ποσό ανερχόταν περίπου στα 1.000 ευρώ. 

Το θέμα όμως είναι ότι παρόλο που τα χρήματα δόθηκαν, το σχολείο ούτε έλαβε μέρος στον διαγωνισμό, ούτε αγοράστηκε κάποιος εξοπλισμός ρομποτικής για το σχολείο, ούτε δόθηκαν αποδείξεις κατά την κατάθεση των χρημάτων.

Σε διαδικασία διερεύνησης η υπόθεση

Για την υπόθεση του κενού των 2.800 ευρώ που προς το παρόν αγνοούνται στη χρήση του 2018 και τη μη ενημέρωση για τις δαπάνες που έχουν γίνει το 2019, έχουν κινηθεί διαδικασίες από την αρμόδια υπηρεσία. Δυστυχώς οι διαδικασίες αυτές είναι πολύ χρονοβόρες και όχι άμεσες.

Σε επικοινωνία του Flashnews.gr, με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, ο κ. Μηλιαράκης αρκέστηκε να αναφέρει:

«Η υπηρεσία είναι ενήμερη και έχει κάνει τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Η εξέταση της υπόθεσης της συγκεκριμένης διευθύντριας δεν βρίσκεται πια στη Διεύθυνση Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων αλλά έχει παραπεμφθεί στην αρμόδια ανώτερη υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης που επιλαμβάνεται αυτών των θεμάτων και της διερευνησής τους. Δεν μπορούμε να δηλώσουμε κάτι άλλο καθώς αφορά σε προσωπικά δεδομένα».