Στα χέρια της Αντιτροµοκρατικής και της ΕΥΠ βρίσκεται λίστα µε τα ονόµατα µαχητών του Ισλαµικού Κράτους αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής»

Οι εξελίξεις στη Βόρεια Συρία, ύστερα από την τουρκική εισβολή και τη διάλυση των κουρδικών δυνάµεων που µάχονταν κατά του ISIS, έχει προκαλέσει νέο κύµα ανησυχίας στους Ευρωπαίους αξιωµατούχους. Ο φόβος τους είναι ότι µαχητές του Ισλαµικού Κράτους, οι οποίοι είναι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη.

Οπως εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ανησυχία των Ευρωπαίων έχει εκφραστεί επανειληµµένα προς τους αρµόδιους Ελληνες αξιωµατούχους. Και αυτό διότι η Ελλάδα είναι ένας από τους µεταβατικούς σταθµούς που θα µπορούσαν να χρησιµοποιήσουν οι τζιχαντιστές.

Οι ίδιες πηγές ενηµέρωσης εξηγούν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης και τον νευραλγικό ρόλο της χώρας µας: «Ασκείται πίεση από τους Ευρωπαίους, διότι οι έλεγχοι στις πρώτες χώρες εισόδου στην Ευρώπη είναι οι πιο σηµαντικοί. Εάν ένας τροµοκράτης καταφέρει να περάσει στην Ελλάδα απαρατήρητος, αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι εισήλθε στην Ευρώπη απαρατήρητος. Ο διαβατηριακός έλεγχος γίνεται στην πρώτη χώρα εισόδου.

Στην περίπτωση που ένας τζιχαντιστής ταξιδέψει από τη χώρα µας σε άλλη χώρα της ΕΕ, πιθανότατα να µην περάσει ξανά από διαβατηριακό έλεγχο, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη του Σένγκεν. Σκεφτείτε, λοιπόν, να περάσει κάποιος τζιχαντιστής από την Ελλάδα, η οποία δεν αποτελεί στόχο του Ισλαµικού Κράτους, και στη συνέχεια να χτυπήσει σε κάποιο κράτος της ΕΕ». Μέχρι στιγµής στις λίστες των ευρωπαϊκών Αρχών υπάρχουν περίπου 4.000 ονόµατα µαχητών µε ευρωπαϊκά διαβατήρια, τα οποία σε περίπτωση που χρησιµοποιηθούν σε οποιοδήποτε σηµείο ελέγχου θα «χτυπήσουν» στα ηλεκτρονικά συστήµατα και θα σηµάνει συναγερµός. Πρόκειται για µετανάστες δεύτερης γενιάς από τη Γαλλία, τη Γερµανία, το Ηνωµένο Βασίλειο και άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν «ρίζες» στις χώρες αυτές.

Διαβάστε περισσότερα στο Έθνος της Κυριακής