«Το νομοσχέδιο για το άσυλο οδηγεί σε υπονόμευση των δικαιωμάτων»

Η ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες:


ΕΛΛΑΔΑ
17:36
22/10/2019
«Το νομοσχέδιο για το άσυλο οδηγεί σε υπονόμευση των δικαιωμάτων»
6
loading

Σε «κατάφωρη υπονόμευση θεμελιωδών εγγυήσεων και δικαιωμάτων των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, κατά παράβαση του διεθνούς, ενωσιακού και εθνικού δικαίου, καθώς και της αρχής της μη επαναπροώθησης» οδηγεί το νομοσχέδιο για το άσυλο, σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Όπως σημειώνει η μη κυβερνητική οργάνωση σε σχετική ανακοίνωσή της, με το κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο, «όχι μόνον δεν επιλύονται τα πραγματικά και συστημικά προβλήματα του ελληνικού συστήματος ασύλου και υποδοχής», αλλά «καταστρατηγούνται τα δικαιώματα αιτούντων άσυλο και προσφύγων και προτεραιοποιείται η αύξηση των επιστροφών, χωρίς μάλιστα να διασφαλίζονται οι επιβαλλόμενες, από το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο, εγγυήσεις».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι με το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων «καταργούνται βασικές εγγυήσεις για το "δίκαιο και αποτελεσματικό" της διαδικασίας ασύλου» και «αναιρείται ουσιαστικά το δικαίωμα σε πραγματική προσφυγή». Επίσης, τονίζει ότι οι αιτούντες άσυλο εκτίθενται «στον κίνδυνο επιστροφής σε χώρες όπου κινδυνεύουν, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου τους, κατά ευθεία παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιπλέον, υπογραμμίζει ότι γενικεύεται «η επιβολή της κράτησης των αιτούντων άσυλο, αδιακρίτως, ακόμη και για ευάλωτους, θύματα βασανιστηρίων, βίας, ασθενείς, ακόμη και για παιδιά, και καταργείται ο αυτόματος δικαστικός έλεγχος της απόφασης επιβολής/παράτασης της κράτησης "με σκοπό την ελάφρυνση των διοικητικών αρχών και των δικαστηρίων"».

Τέλος, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες παρατηρεί, ότι με το νομοσχέδιο «γενικεύεται ο γεωγραφικός περιορισμός των αιτούντων άσυλο, σε υλοποίηση και της Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, χωρίς εξατομικευμένη κρίση ως προς τη δυνατότητα επιβολής του μέτρου και χωρίς τη δυνατότητα δικαστικής εξέτασης, κατά παράβαση του ενωσιακού δικαίου και του άρθρου 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Ανθρώπου».

Η μη κυβερνητική οργάνωση καλεί την ελληνική Πολιτεία «να επανεξετάσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να διασφαλίσει τα δικαιώματα αιτούντων άσυλο και προσφύγων, κατ' εφαρμογή των υποχρεώσεών της που απορρέουν από το διεθνές, ενωσιακό και εθνικό δίκαιο στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου».

Εξάλλου, το ΕΣΠ μαζί με άλλες πέντε ΜΚΟ (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και HumanRights360) οργανώνουν την επόμενη Τρίτη κοινή συνέντευξη Τύπου με σκοπό να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο.

Οι οργανώσεις κάνουν λόγο για διατάξεις «που θα οδηγήσουν σε ενδεχόμενες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών» και «θα οδηγήσουν ένα πλήθος ανθρώπων σε μια γκρίζα ζώνη χωρίς χαρτιά και δικαιώματα».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar οι Λ Α Θ Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ν Α Σ Τ Ε Σ

  έχουν κατακλύσει την Ελλάδα και τα δικαιώματα των Ελλήνων.

 2. avatar Πανπαν

  Ρε ουστ από εδώ ανθελλινες. [...] μκο

 3. avatar Dr. Sheldon Cooper

  Ρε αντε παγαινετε απο δω.

 4. avatar PerMan

  Για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων τι θα γίνει βρε χαραμοφάηδες των ΜΚΟ;
  Το μεροκάματο πρέπει να είναι πολύ καλό για να γράφετε όλες αυτές τις αρλούμπες.
  Ο βεβαιωμένος πρόσφυγας, με χαρτιά κ.λ.π. έχει την κάλυψη από όλες τις παραγράφους και άρθρα, που λένε τα κιτάπια.
  Ο λαθρομετανάστης χωρίς ταυτοποίηση, όνομα, πατρίδα, ότι είναι κατά δήλωση του χωρίς επιβεβαίωση, πάει πίσω από όπου ήρθε σούπιντο.
  Μαζευτείτε γιατί εσείς θα την πληρώστε τελικά όλη την ζημία που κάνετε στον τόπο.

 5. avatar Social Distortion.

  Άρα, είναι καλό για την Ελλάδα.
  Ακους εκεί να επαναπροωθουνται αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο...

 6. avatar Συνομωσιολόγος

  ΡΕ ΕΙΠΑΜΕ... ΟΞΩ ΑΠΟ ΔΩ !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει