Πολύ μεγάλο είναι από την πρώτη μέρα το ενδιαφέρον των καταναλωτών για ρύθμιση των οφειλών στη ΔΕΗ και σύμφωνα με τη σύμβουλο επικοινωνίας της εταιρείας Σοφία Δήμτσα, ο ρυθμός των διακανονισμών φτάνει τις 2.500 την ημέρα.

Από αυτές πάνω από χίλιες είναι τηλεφωνικές, κι αυτό δείχνει τόσο εξυπηρέτησε η δυνατότητα ρύθμισης τηλεφωνικά,από τον πενταψήφιο αριθμό 11770, όπως είπε η κα Δήμτσα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Οι ενδιαφερόμενοι που καλούν στο 11770 για ρύθμιση θα πρέπει να έχουν εύκαιρους τον λογαριασμό τους, για να βλέπουν την παροχή και την οφειλή τους, την ταυτότητα και τον ΑΦΜ τους. Μόλις τηλεφωνήσουν οι ενδιαφερόμενοι, συνδέονται με τον υπάλληλο στον οποίο δίνουν τα στοιχεία τους, γίνεται αμέσως ο έλεγχος του ποσού και ενημερώνεται αμέσως ο πελάτης για τα ποσά της προκαταβολής και της δόσης.

Μόλις συμφωνήσει με τον υπάλληλο για τον διακανονισμό, κλείνοντας το τηλέφωνο, ο πελάτης λαμβάνει ένα sms που ενημερώνει ότι για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει την προκαταβολή την επόμενη εργάσιμη ημέρα με έναν ηλεκτρονικό κωδικό πληρωμής που αποστέλλεται με το μήνυμα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω του site της ΔΕΗ χωρίς προμήθεια, ή μέσω ΑΤΜ ή μέσω e- banking ή και στο ταμείο.

Σύμφωνα με τη σύμβουλο Επικοινωνίας της ΔΕΗ, «η προκαταβολή διαφέρει ανάλογα με το χρέος που έχει ο καθένας, ξεκινάει από το 10% για ποσά έως 500 ευρώ και φτάνει το 20% για ποσά πάνω από 3.000 ευρώ ή εναλλακτικά αν θέλουν περισσότερες δόσεις φτάνει το 30%. Είναι πολύ χαμηλότερες οι προκαταβολές- κι εκεί οφείλεται και το αυξημένο ενδιαφέρον- σε σχέση με αυτά που ίσχυαν έως σήμερα».

Όσον αφορά στο πότε χάνει κάποιος τη ρύθμιση, η κ. Δήμτσα ξεκαθάρισε πως εάν χαθεί μία δόση, ουσιαστικά ο καταναλωτής είναι εκτός ρύθμισης. Εξήγησε όμως πως «αν το σύστημα δει ότι ένας πελάτης έχει εξυπηρετήσει για τουλάχιστον έξι μήνες κανονικά τη ρύθμιση και έχει χάσει μόνο μία- δύο δόσεις, του δίνει τη δυνατότητα να ξαναμπεί στη ρύθμιση αλλά κάνοντας τη διαδικασία πάλι από την αρχή. Αν κάποιος πληρώσει μόνο την προκαταβολή και δεν πληρώνει από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, τον “πετάει” το σύστημα έξω. Μπορεί να ξαναμπεί αλλά πλέον θα πρέπει να πληρώσει όλο το ληξιπρόθεσμο ποσό. Είναι το πέναλτι αυτό και έτσι αποκλείονται οι κακοπληρωτές».

Όπως είπε η ίδια, «προς το παρόν η ρύθμιση είναι ανοιχτή αλλά συμβουλεύουμε να σπεύσουν όσοι έχουν οφειλές να τις ρυθμίσουν γιατί όσοι δεν ανταποκριθούν τότε κάποια στιγμή θα έρθουν αντιμέτωποι με τις αποκοπές ρεύματος».