Σπίτια-ευκαιρίες, που νοικιάζονται φθηνότερα έως και 30%, μπορούν να βρουν οι γονείς εάν… ανοίξουν το εύρος της αναζήτησής τους σε ζώνες εκτός των σχολών φοίτησης των παιδιών τους.

«Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου (σύνηθες λάθος των γονέων). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα», προτρέπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με παράγοντες της αγοράς να υπενθυμίζουν πως οι τιμές των ενοικίων είναι αντιστρόφως ανάλογες της απόστασης από την εκάστοτε σχολή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, όπως προκύπτει από έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, το κόστος μίσθωσης για μία γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι, για παράδειγμα, στο Περιστέρι κυμαίνεται από 220 ευρώ έως και 350 ευρώ τον μήνα, όταν στο Αιγάλεω δεν αποκλείεται να «αγγίξει» ακόμη και τα 400 ευρώ.

«Η διαφορά αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Περιστέρι διαθέτει μετρό για την άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών, αλλά και λεωφορείο, όπου εύκολα και εντός 10-15 λεπτών (μέσω της Λ. Θηβών ή/και της Λ. Αθηνών) μπορεί κάποιος να βρεθεί στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω, δικαιολογεί γιατί πολλοί φοιτητές, που έχουν περάσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το επιλέγουν, όταν πρόκειται να αναζητήσουν σπίτι», σχολιάζει στην εφημερίδα ο επικεφαλής του Δικτύου, κ. Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι λογικό, όταν ένα νέο παιδί και δη από την επαρχία, έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις του θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 15λέπτου. «Οταν εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας, θα κατανοήσει ότι ακόμη και μεταφορικό μέσο να διαθέτει ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικός σε σχέση με ό,τι έχει συνηθίσει», εξηγεί και συνεχίζει: «Ακόμη και στην καθημερινότητά του, όταν θελήσει να συναντηθεί με συμφοιτητές του ή συντοπίτες του, που διαμένουν σε άλλες περιοχές από τη σχολή, θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και 30-35 λεπτά στη μετακίνησή του».

Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά δεν χρειάζεται να επικεντρώσουν το… κυνήγι τους για στέγη αποκλειστικά στην περιοχή, αλλά και σε όμορες συνοικίες, όπως το Κερατσίνι, ο Κορυδαλλός, το Μοσχάτο και η Νίκαια. Με βάση την έρευνα, τα ενοίκια σε αυτές ξεκινούν από τα 200 ευρώ/μήνα για ένα studio και από τα 270 ευρώ/μήνα για ένα διαμέρισμα έως 60 τ.μ., όταν η μέση τιμή μίσθωσης στον Πειραιά ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις τα οκτώ ευρώ/τ.μ.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής