Σε προληπτική εκκένωση και δεύτερου χωριού στην Εύβοια, στην περιοχή όπου μαίνεται από τη νύχτα η καταστροφική πυρκαγιά, προχωρούν οι αρχές.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, δόθηκε εντολή εκκένωσης για το χωριό Κοντοδεσπότι. Όπως διευκρίνισε δεν υπάρχει άμεση απειλή για τους περίπου 150 κατοίκους, ωστόσο για προληπτικούς λόγους θα απομακρυνθούν καθώς η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη.

Νωρίτερα εκκενώθηκε και το χωριό Μακρυμάλλη.

Οι κάτοικοι στο Κοντοδεσπότι και τον Σταυρό είχαν κληθεί από νωρίς να είναι σε ετοιμότητα, λόγω των ταχύτατων εξελίξεων στο μέτωπο της φωτιάς που καίει πευκοδάσος Natura, ένα από τα ωραιότερα σημεία της Εύβοιας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού

Από νωρίς το πρωί βρίσκεται στην Εύβοια το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής, που διεξάγει έρευνα για τη φωτιά που πλέει ανεξέλεγκτη. Οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Οι δυνάμεις έχουν στραμμένο το βλέμμα στη φορά αλλά και στην ένταση του ανέμου.

Οι άνεμοι που είναι τοπικά ιδιαίτερα ισχυροί με βόρεια και δυτική κατεύθυνση οδηγούν τις φλόγες μέσα σε ένα παρθένο πευκοδάσος το οποίο καίγεται αυτή τη στιγμή και οι καπνοί έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ευβοίας και έχουν φτάσει μέχρι και την Αττική.

Οι κάτοικοι στα χωριά Μακρυμάλλη -νωρίς το πρωί-, Κοντοδεσπότι και Σταύρος -αργότερα- έχουν ειδοποιηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν τα χωριά αν και οι φλόγες απέχουν αρκετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Στερεάς που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο καθώς η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούν να την πλησιάσουν.

Σε ό,τι αφορά τις ισχυρές εναέριες δυνάμεις αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κυρίως από τους πυκνούς καπνούς με συνέπεια να μην επιτρέπουν στους πιλότους να πλησιάσουν πολύ κοντά τις εστίες για καλύτερα αποτελέσματα.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες

Μετά και την τελευταία ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθύνει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας»

«Από νωρίς το πρωί δίνουμε μια πραγματική μάχη αλλά η εξέλιξη της εξαρτάται κυρίως από τους ανέμους. Όταν οι άνεμοι πέφτουν σε ένταση βλέπουμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας καθώς δεν μας διευκολύνουν ισχυροί άνεμοι» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Ο κ. Σπανός συγκλίνει και στην εκτίμηση ότι «τα προληπτικά μέτρα σε σχέση με την πιθανότητα εκκένωσης των χωριών δεν πρέπει να σπείρουν τον πανικό, καθώς είναι μέτρα προληπτικά και θα εφαρμοστούν αν και εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο».

Την ίδια στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς έτσι ώστε, όταν δοθεί η ευκαιρία από τους ανέμους, να μπορέσουν συντονισμένα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.