Γιατί ένας αγωνιστής κατά της δικτατορίας αρνήθηκε πάει στη γιορτή στο Προεδρικό Μέγαρο

Η επιστολή του Βασίλη Πεντάρη στον Προκόπη Παυλόπουλο


ΕΛΛΑΔΑ
11:06
25/07/2019
Γιατί ένας αγωνιστής κατά της δικτατορίας αρνήθηκε πάει στη γιορτή στο Προεδρικό Μέγαρο
30
loading

«Γιατί δεν θα πάω στη γιορτή αποκατάστασης της Δημοκρατίας» είναι ο τίτλος επιστολής του Κρητικού αγωνιστή κατά της δικτατορίας, Βασίλη Πεντάρη, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όπου αναλύονται οι λόγοι για την άρνησή του να παρευρεθεί στη χθεσινή γιορτή της Δημοκρατίας που διοργάνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Εμείς που ζήσαμε το καθεστώς της στρατιωτικής δικτατορίας, μας θυμίζει μέρες βίας, ανομίας, ταπείνωσης, ανελευθερίας», τονίζει στην επιστολή του που δημοσιεύεται στα «Χανιώτικα Νέα». Εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Πεντάρης:

«Δεν μπορώ να εορτάσω για τη Δημοκρατία, μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μαυρουδή Βορίδη που διακήρυσσε «Μόνο ο Γεώργιος Παπαδόπουλος μπορεί να δώσει λύση». Αυτός που κατέλυσε τις δημοκρατικές ελευθερίες, που αιματοκύλησε την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, που απέσυρε τη Μεραρχία της Κύπρου ανοίγοντας τον δρόμο για την Κυπριακή Εθνική συμφορά!

Δεν μπορώ να εορτάσω μαζί με τον υπουργό Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη που διακήρυσσε «Δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο». Οταν στα χέρια μου ξεψύχησε ένας φοιτητής στο κτήριο Γκίνη του Πολυτεχνείου.

Δεν μπορώ να εορτάσω αυτή την ιστορική μέρα, που τιμά τους αγωνιστές της Δημοκρατίας, με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, που μόλις προχθές έλεγε «έχουμε μια αγιοποίηση του αντιδικτατορικού αγώνα. Εχουμε μια σχέση με μετατροπή, σε βαθιά ψυχική νόσο, η οποία είναι μια μετατροπή σε μια συλλογική ψυχική νόσο». Δηλαδή ψυχασθενείς όσοι αντιστάθηκαν για να αποκατασταθεί η “Δημοκρατία”;».

Ολόκληρη η επιστολή του:

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε της Δημοκρατίας,

σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου στείλατε για να παραβρεθώ στην εκδήλωση για την 45η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι μια επέτειος που δικαιολογημένα εορτάζεται για 45 χρόνια.

Εμείς που ζήσαμε το καθεστώς της στρατιωτικής δικτατορίας, μας θυμίζει μέρες βίας, ανομίας, ταπείνωσης, ανελευθερίας.

Μέρες που για μας τους φοιτητές τότε, ήσαν χωρίς προοπτική και όνειρα για το μέλλον μας. Γιατί μόνο σε καθεστώς ελευθερίας και Δημοκρατίας μπορείς να σχεδιάσεις για το μέλλον σου. Οι ακαδημαϊκές ελευθερίες ήσαν ανύπαρκτες, το πανεπιστημιακό άσυλο άγνωστο για τους κρατούντες και το παραβίαζαν όποτε ήθελαν, είτε με τις αστυνομικές δυνάμεις, είτε με τα τανκς. Το δικαίωμα για να σπουδάσουμε καταπατήθηκε κι αυτό με τη βίαιη διακοπή των σπουδών των φοιτητών και τον εγκλεισμό τους στα στρατόπεδα της Χούντας.

Η Δημοκρατία στον ακαδημαϊκό χώρο ανύπαρκτη, αφού οι εκπρόσωποι των φοιτητών διορίζονταν από τα όργανα της Χούντας.

Κάτω λοιπόν απ’ αυτό το καθεστώς, οι φοιτητές αγωνίσθηκαν και έσωσαν την τιμή της Δημοκρατίας και γι’ αυτό, κύριε πρόεδρε της Δημοκρατίας, σας ευχαριστώ γιατί με τιμήσατε με την πρόσκλησή σας, για την παρουσία μου σ’ αυτό τον τίμιο φοιτητικό αντιδικτατορικό αγώνα.

Κύριε πρόεδρε,

είναι γεγονός ότι οι αγώνες των φοιτητών βοήθησαν στην κατάρρευση του στρατιωτικού καθεστώτος. Η εξέγερση στο Πολυτεχνείο απέτρεψε την εγκαθίδρυση μας δήθεν “Δημοκρατίας” με κουμανταδόρο τον στρατό.

Είχαν σαν αποτέλεσμα οι αγώνες αυτοί, ο Ελληνικός Λαός να εκλέγει ελεύθερα σήμερα τις κυβερνήσεις του, να σκέπτεται ελεύθερα και να μη φοβάται για τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις.

Και δικαιολογημένα τιμάται αυτή η επέτειος. Αλίμονο σ’ ένα Λαό που δεν έχει ιστορική μνήμη. Αλίμονο στον Λαό μας, αν δεν θυμάται και αν δεν τιμά τους αγώνες όσων βασανίστηκαν στα κολαστήρια της ΕΣΑ και της Μπουμπουλίνας, που εξορίσθηκαν στα ξερονήσια αφήνοντας παιδιά, γονείς, τα σπίτια τους, που φυλακίστηκαν γιατί τόλμησαν να ζητήσουν Δημοκρατία.

Ολοι αυτοί που έδωσαν το “παρών” σ’ αυτό τον αντιστασιακό αγώνα για ελευθερία και Δημοκρατία έκαναν αγώνα χωρίς ιδιοτέλεια.

Γιατί αγαπούσαν τον τόπο τους.

Γιατί οι αγώνες για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Εθνική ανεξαρτησία είναι ανιδιοτελείς.

Κύριε πρόεδρε,

σ’ αυτή την εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο δεν θα παραστώ, γιατί δεν μπορώ να συνεορτάζω αυτή την ιστορική μέρα με τους υμνητές της Χούντας, με τους υβριστές των νεκρών του Πολυτεχνείου, μ’ αυτούς που διακηρύσσουν ότι όσοι έκαναν αντίσταση ήσαν «ψυχικά άρρωστοι». Συγκεκριμένα δεν μπορώ να εορτάσω για τη Δημοκρατία, μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μαυρουδή Βορίδη που διακήρυσσε «Μόνο ο Γεώργιος Παπαδόπουλος μπορεί να δώσει λύση». Αυτός που κατέλυσε τις δημοκρατικές ελευθερίες, που αιματοκύλησε την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, που απέσυρε τη Μεραρχία της Κύπρου ανοίγοντας τον δρόμο για την Κυπριακή Εθνική συμφορά!

Δεν μπορώ να εορτάσω μαζί με τον υπουργό Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη που διακήρυσσε «Δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο». Οταν στα χέρια μου ξεψύχησε ένας φοιτητής στο κτήριο Γκίνη του Πολυτεχνείου.

Δεν μπορώ να εορτάσω αυτή την ιστορική μέρα, που τιμά τους αγωνιστές της Δημοκρατίας, με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, που μόλις προχθές έλεγε «έχουμε μια αγιοποίηση του αντιδικτατορικού αγώνα. Εχουμε μια σχέση με μετατροπή, σε βαθιά ψυχική νόσο, η οποία είναι μια μετατροπή σε μια συλλογική ψυχική νόσο». Δηλαδή ψυχασθενείς όσοι αντιστάθηκαν για να αποκατασταθεί η “Δημοκρατία”;

Δηλαδή «ψυχικά ασθενής» η Προεδρία της Δημοκρατίας που τιμά την επέτειο αυτής; Δηλαδή ο Παναγούλης, ο Μουστακλής, ο Μανδηλαράς, ο Ελής, ο Τσαουχάς, οι δεκάδες νεκροί του Πολυτεχνείου, οι εκατοντάδες που βασανίσθηκαν, οι χιλιάδες που εξορίσθηκαν, ήσαν «ψυχικά ασθενείς»;

Ολοι αυτοί που αγωνίσθηκαν, για να απολαμβάνει αυτή η κυρία τα αγαθά της Δημοκρατίας σήμερα, ήσαν «τρελοί».

Κύριε πρόεδρε της Δημοκρατίας,

η Δημοκρατία εορτάζεται απ’ αυτούς που πίστεψαν και πιστεύουν σ’ αυτή.

Οχι από τους υμνητές της δικτατορίας και τους υποκριτές.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας.

Με εκτίμηση

Βασίλης Πεντάρης

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

30
σχόλια
 1. avatar Ζαχαράκης Δημοσθ.

  Την.... Εθνικοφροσύνη.... μας την έμαθες.
  Την μνήμη των 80τόσων ανύπαρκτων νεκρών.... εντός του ΕΜΠ που γιόρταζες με τον ΛΑΛΙΏΤΗ και τον ΜΠΈΗ (δημ/χο Ζωγράφου), κάθε χρόνο και κοροΐδευες και κοροϊδεύεις ακόμη, πως να ΑΠΟΚΑΛΈΣΟΥΜΕ.
  Αλοίμονο, σε εκείνους (τους ελάχιστους) και στους δικούς τους, που πράγματι χάθηκαν, εκείνες τις ημέρες, για να τούς
  ΚΑΠΗΛΕΥΕΣΕ, λέγοντας αυτές τις βλακείες. ΚΑΡΑΨΕΥΤΑΡΕ.

 2. avatar Ασε μας ρε μάστορα ….αντιστασιακέ της πλάκας !

  Και ποιος του είπε ότι τον έχει ανάγκη η Δημοκρατία για να γιορτάσει μαζί της ! Ολοι αντάμα και ο ..ψωριάρης χώρια !

 3. avatar Αντιστασιακός του (…)

  Είσαι ένα αριστερό απόβλητο, όσο και αν θέλεις να παρουσιάσεις τον εαυτό σου ως αντιστασιακό !

 4. avatar 1962

  ΚΥΡΙΕ ΠΕΝΤΑΡΗ ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΟΙ ΒΟΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΠΡΟΠΕΡΣΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ.

 5. avatar Ακροδεξιά – χούντα, ένα τσιγάρο δρόμος

  Έβαλε τα πράγματα στη θέση τους... Να τους χαίρεται ο Μητσοτάκης τους ακροδεξιούς - χουντικούς μιζαδόρους υπουργούς του!

 6. avatar PanosGianaros

  Κύριε Πεντάρη , σας θυμίζει τίποτε το : Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ ;
  Απλά η κυρία (!) Δόμνα το . . . λέει στην Δημοτική γλώσσα . . . !
  Δηλαδή , με δικά της λόγια . . !
  Για να το καταλάβουν άλλοι , γιατί η ίδια δεν θα το καταλάβει . . . . ποτέ . . !
  υ.γ
  Αυτή η κυβερνώσα ομάδα , άργησε να πάει στο Πολυτεχνείο να καταθέσει στεφάνι.
  Πήγε μετά απο χρόνια . . . . να εξαγοράσει ψήφους . . και να μοιράζει τα θέματα των
  εξετάσεων . . . !

 7. avatar ΠκΦ

  Πολλη συζητηση για το αν ο Πενταρης ηταν αντιστασιακος ,και αν αυτο σημαινει κατι,και ουτε μια λεξη για αυτους που κατηγορει,αν πραγματι ειπαν αυτα που τους κατηγορει οτι ειπαν.

 8. avatar ΓΑΙΔΟΥΡΕΙΟΣ

  Απιστευτο μετα απο τοσα χρονια,να υπαρχουν τοσοι φιλοχουντικοι.Ντροπη .Μπραβο Πενταρη.Δημοκρατη.

 9. avatar φροιξος

  η δεξια ειναι σαν το λυκο, φοραει προβια σλλα ειναι λυκος!!ας οψονται τα διαπλεκόμενα μέσα που τους ξαναβγαλαν!!!

 10. avatar Στέλιος 20181818

  Μίρλα γκρίνια και μιζέρια. Ψόφησαν αυτά, τέλος. Πάμε μπροστά, οι τοξικοί άνθρωποι του παρελθόντος, να μείνουν εκεί που ανήκουν.

  1. avatar Giors

   Τοξικοί άνθρωποι έ?
   Πως να πάει προστά μια χώρα με τέτοια μυαλά σαν τα δικά σου?

 11. avatar θορπ

  Ως συνήθως οι τσιλιαδοροι εμφανίζονται τελευταίοι !

 12. avatar 4,4

  Δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο». Οταν στα χέρια μου ξεψύχησε ένας φοιτητής στο κτήριο Γκίνη του Πολυτεχνείου.
  Αυτοπτες μαρτυρες δηλωνουν το αντιθετο= ψευταρα συριζαιε= που τωρα θυμηθηκες ολα
  τοασα χρονια = 4,4= που ησουνα>?
  Να εισαι ευγνωμων στο == NEWSBEAST.GR== που σου δημοσιευη το αρθρο σου διοτι μονον
  αυτο εχει την αδεια του ομιλου να δημοσιευη τετοια αθρα
  ============ ΤΑΚΟΥΣΕΣ ΣΥΡΙΖΑΙΕ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ===

 13. avatar Tenebbrae

  Και πολύ δίκιο έχει. Αλλοι αγωνίστηκαν και αλλοι στα κοκτέιλ. Ολα στάχτες.

 14. avatar Ίδρυμα

  Τώρα. Όλα σας φτεναι. Τη αλλο. Θα. Ακούσουμε. Ακομα

 15. avatar Άμα όμως τον βγάζαμε

  βουλευτή τον εν λόγω κύριο, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να παραστεί στην καθιερωμένη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας,έτσι;

 16. avatar Λεω τωρα εγω….

  "...απο τους υμνητες της δικτατοριας..." Οχι, απο υμνητες, ή εστω ορισμενους υμνητες. Αρα κ. Προεδρε ολοι οι παρευρεθεντες ειναι συλληβδην υμνητες, μηδε εσου εξαιρουμενου, με βαση τα Ελληνικα ενος ακομη λετσου, που διεκδικησε δημοσιοτητα... φτυνοντας το πολιτευμα που υπηρετει.

 17. avatar ήσουν επομένως

  τυχερός που μετά την πτώση της χούντας έζησες και ζείς ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ώστε να βλέπεις και την Κα ....χτυπάτε εδώ ρε.... ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ στην ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ που έβριζε.......τη χώρα σου μούφα καταχρεωμένη και τους επαγγελματίες αρχιψεύτες αριστεροφασίστες καπιταλιστικότερους καπιταλιστών να κουρελιάζουν το ΣΥΝΤΑΓΜΑ ,να χαρίζουν την ΙΣΤΟΡΙΑ σου γονατισμένοι και στημένοι στην ΓΕΡΜΑΝΟΕΥΡΩΧΟΥΝΤΑ της ΜΕΡΚΕΛ που δέν φαίνεται να σε ενοχλεί καθόλου αφού οτιδήποτε βρωμάει αριστερίλα είναι ηθικό και σωστό.

 18. avatar ΓΚ

  Ο άνθρωπος τουλάχιστον έχει μνήμη,κάτι που σπανίζει στην χώρα μας

  1. avatar την Ηλιάνα

   την βρήκαμε η την ψάχνουμε ακόμα?

 19. avatar Guest01062016

  Με κάθε σεβασμό, η αγιοποίηση είναι ψυχική νόσος. Καλό είναι να εκτιμάς έναν αγώνα με τα θετικά και τα αρνητικά του και να τον τιμάς όταν τα θετικά υπερτερούν. Αλλά να του αποδίδεις υπερφυσικές διαστάσεις, και μάλιστα χωρίς να ξέρεις πραγματικά τι έγινε, να παραβλέπεις τα αρνητικά και να παραφουσκώνεις τα θετικά, αυτό είναι ο ορισμός του παράλογου. Ο καθ' όλα σεβαστός αυτός κύριος κι αγωνιστής, ήταν παρών και ξέρει κάτι. Τα παιδάκια και οι τσολιάδες της φωτογραφίας, που κάθονται στα σκαλάκια, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ούτε ξέρει, ούτε έψαξε να μάθει. Παρόλα αυτά, έχει άποψη. Η άποψη αυτή είναι εξ ορισμού παράλογη. Κι εγώ άλλη άποψη είχα το 74, άλλη το 85 και άλλη σήμερα. Η δικτατορία ήταν κακή και το πολυτεχνείο καλό, ναι. Αλλά όχι άγιο. Και αυτό μου το επιβεβαίωσαν άνθρωποι που ήταν μέσα.

 20. avatar ab123

  επαγγελματιας δημοκρατης ο τυπος

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει