Το Σεπτέμβριο του 2013 θα είναι σε πλήρη λειτουργία ο επιλιμένιος σταθμός φόρτωσης αυτοκινήτων στο Car-Terminal του ΟΛΠ Α.Ε., στο χώρο Γ2 του εμπορικού λιμένα στο Νέο Ικόνιο.

Σύσκεψη για το θέμα έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ Α.Ε., παρουσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του, Γιώργου Ανωμερίτη, του διευθύνοντος σύμβουλου της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., Κώστα Σπηλιόπουλου, και διευθυντικών στελεχών των δύο εταιρειών.

Η ΕΡΓΟΣΕ ενημέρωσε τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς ότι όλες οι απομένουσες τεχνικές εργασίες στους εμπορικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων και αυτοκινήτων, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Είναι γνωστό ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνομιλίες μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., ΟΛΠ Α.Ε., ναυτιλιακών εταιρειών και εταιρειών logistics, ώστε από το Σεπτέμβριο να μπορεί να αρχίσει η λειτουργική χρήση του επιλιμένιου σταθμού αυτοκινήτων, για μεταφορά αυτοκινήτων με εμπορικό τρένο.

Έως τώρα έχει ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική γραμμή από το Θριάσιο στις εγκαταστάσεις της COSCO στο Νέο Ικόνιο, μήκους 17 χιλιομέτρων, ενώ η γραμμή θα επεκταθεί και στις εγκαταστάσεις του εμπορευματικού σταθμού του ΟΛΠ.

Το τρένο θα φορτώνει εμπορεύματα και οχήματα από τις εμπορικές εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, θα περνάει από τις εγκαταστάσεις της COSCO και θα καταλήγει στο Θριάσιο.

Σημειώνεται ότι η διακίνηση αυτοκινήτων μέσω του ΟΛΠ παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

Το 2012 μέσω του ΟΛΠ διακινήθηκαν συνολικά 458.755 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 403.970 μεταφορτώθηκαν μέσω του Οργανισμού, με προορισμό κάποιο άλλο λιμάνι της μεσογείου, ενώ τα 54.785 εισήχθησαν στην εγχώρια αγορά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΛΠ, ο Τομέας Διακίνησης Αυτοκινήτων του Οργανισμού παρουσίασε συνολική αύξηση 9,8% κατά το 2012, έναντι του 2011.

Η διακίνηση αυτοκινήτων μέσω του ΟΛΠ για άλλα λιμάνια της μεσογείου αυξήθηκε κατά 22,8%, ενώ η εγχώρια διακίνηση μειώθηκε κατά 38,2%.