Να γίνεται από την αυτοδιοίκηση η διαχείριση των προγραμμάτων της νέας Προγραμματικής Περιόδου ζητούν ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και οι δήμαρχοι της Κρήτης, οι οποίοι συζήτησαν το θέμα σε συνάντησή τους.

Το αίτημα αυτό, θα κατατεθεί και γραπτά στον πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα, και όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης «θα ζητήσουμε τη νέα προγραμματική περίοδο τα προγράμματα αυτά να είναι πολυτομεακά και πολυταμειακά, που σημαίνει ότι τα κονδύλια για την εκτέλεση των έργων θα δίνονται στην αυτοδιοίκηση, άλλωστε αυτή είναι και η ουσία της Αποκέντρωσης».

Εξάλλου, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι αναφορικά με τη χάραξη ενιαίας στρατηγικής για την αξιοποίηση των κονδυλίων ενόψει της νέας προγραμματική περιόδου 2014-2020 σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νησιού, στις 23 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο το Περιφερειακό Συνέδριο Κρήτης, όπου έχουν προσκληθεί όλοι οι φορείς αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Επίσης, κατά τη σύσκεψη με τους δημάρχους του νησιού, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν και να δημοπρατηθούν τα έργα που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, δίνοντας νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε και την υπογραφή μιας νέας πρόσκλησης, ύψους 48 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών στην Κρήτη. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι το ΕΣΠΑ συνεχίζεται και ότι αναμένονται προσθετικά κονδύλια από κάποια υπουργεία και ενδεχομένως από άλλη Περιφέρεια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης συμφώνησε με τον περιφερειάρχη για τη διαχείριση των προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να γίνεται από την Περιφέρεια, γιατί όπως απέδειξε η πράξη το μοντέλο με τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων απέτυχε».

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Κρήτης είχε συγκαλέσει ανάλογη σύσκεψη με τους επικεφαλής των ερευνητικών και τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού.

Ο κ. Αρναουτάκης, σε δηλώσεις του, επεσήμανε ότι καθοριστικό ρόλο και λόγο στη νέα προγραμματική περίοδο θα έχουν τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, «γιατί θέλουμε τις απόψεις τους πάνω στην “έξυπνη” εξειδίκευση, στην καινοτομία, που θα είναι βασική αρχή της νέας προγραμματικής περιόδου».