Τσελέντης για ισχυρό σεισμό στην Αττική: Η μετασεισμική ακολουθία μπορεί να κρατήσει ακόμα και μήνες

Τι αναφέρει ο σεισμολόγος για το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης του ρήγματος της Πάρνηθας


ΕΛΛΑΔΑ
20:32
19/07/2019
Τσελέντης για ισχυρό σεισμό στην Αττική: Η μετασεισμική ακολουθία μπορεί να κρατήσει ακόμα και μήνες
2
loading

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης αναλύει την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ (5,3 σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο) που έπληξε σήμερα το μεσημέρι την Αττική και έγινε αισθητός σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και στην κεντρική Ελλάδα,

Συγκεκριμένα ο κ.Τσελέντης τόνισε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα που θα γίνεται αισθητή λόγω του μικρού εστιακού βάθους 12 χλμ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

«Θα λέγαμε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Κατά την εκτίμησή μου, αν και είναι παρακινδυνευμένο να το πει κάποιος, μιλάμε για τον κύριο σεισμό. Αυτό το λέω γιατί ενεργοποιήθηκε ένα κομμάτι του ρήγματος που είχε δώσει τον σεισμό του 1999, κάποιο παρακλάδι του βέβαια. Θεωρώ ότι έχει εξαντλήσει το δυναμικό του. Ωστόσο λόγω του μικρού εστιακού βάθους η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει αρκετές εβδομάδες για να μην πω και μήνες. Μπορεί να σταματήσει κάποια στιγμή και να έχουμε πάλι έναν ισχυρό μετασεισμό», ανέφερε ο σεισμολόγος στον Alpha.

Ενώ συμπλήρωσε ότι «οι κάτοικοι των Αθηνών δεν πρέπει να περνάνε κάτω από αυτά τα ετοιμόρροπα κτίρια που υπάρχουν στην πόλη». Επίσης ανέφερε ότι «τα σπίτια μας δεν πέφτουν τόσο εύκολα. Από αυτά που υπάρχουν εντός των σπιτιών μας μπορεί να χτυπήσουμε».

Για το φαινόμενο ότι στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού δεν υπάρχουν ζημιές σχολίασε ότι «το φαινόμενο εξηγείται αρχικά από τις τοπικές στατικές συνθήκες όπως επίσης και η κατεύθυνση του ρήγματος».

Για την ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων είπε: «Το ρήγμα της Πάρνηθας θεωρώ ότι έχει αποφορτιστεί πλέον. Για τα γειτονικά ρήγματα θεωρώ ότι είναι μακρινή η πιθανότητα. Υπαρκτή αλλά μικρή. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πλούσιους μετασεισμούς».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar ti s

    Με τον κορινθιακό κόλπο τι λέει;

  2. avatar Δηλαδη να βγαινει

    το μεροκάματο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει