«Θέλουμε να αναπτυχθούμε αλλά το κράτος είναι και εμπόδιο και παράλογο». Οι έμποροι και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παραγωγής βοτάνων, κρεμών και άλλων φυτικών σκευασμάτων και κυρίως εκχυλισμάτων βοτάνων και φαρμακευτικών φυτών εκφράζουν κραυγές αγωνίας και παραλογισμού για την Πολιτεία που όχι μόνο δεν τους έχει βοηθήσει να αναπτυχθούν αλλά γίνεται και τροχοπέδη στις προσπάθειές τους να επιβιώσουν…

«Θέλουμε ανάπτυξη αλλά είναι αντιαναπτυξιακοί», λένε γνώστες της αγοράς, τονίζοντας ότι τα παράβολα τόσο για την άδεια εργαστηρίου αλλά και για την γνωστοποίηση (κωδικών σε διάφορα προϊόντα) είναι άκρως παράλογα.
Από την πλευρά τους πάντως οι επιχειρηματίες δεν μένουν μόνο στις επιδοτήσεις που λόγω γραφειοκρατίας είναι σχεδόν ανέφικτο να παρθούν και κατ’ επέκταση δεν δίνονται…

Για εκείνους τα προβλήματα είναι ακόμη πιο έντονα. Αρχικά, όπως λέει στο newsbeast.gr ο επιχειρηματίας, Γιώργος Σγουρούδης που διαθέτει προϊόντα που βρίσκονται στα φαρμακεία ανά την επικράτεια, για να δοθούν άδειες σε εργαστήρια χρειάζεται μία πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία σε πρώτη φάση. «Αυτή είναι να δώσεις ένα παράβολο 90 ευρώ στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι», λέει.

Όμως, μετά από αυτό αρχίζουν τα παράλογα του κράτους, υποστηρίζουν συνάδελφοί του. Εκτός της συγκεκριμένης άδειας, πρέπει να δοθεί άδεια και από τον ΕΟΦ. Ωστόσο, για να δοθεί αυτή η άδεια το ποσό που απαιτείται είναι αρκετά υψηλό, τη στιγμή μάλιστα που πρόκειται για την ίδια άδεια.

Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ο ΕΟΦ για να δώσει άδεια, απαιτεί περίπου 5.000 ευρώ για ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο (ποσό παραβόλων) συν την άδεια που έχει ήδη εκδώσει η Περιφέρεια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ευθύνεται ο ΕΟΦ για τα τσουχτερά παράβολα, αλλά είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας. «Ας μας πει κάποιος αν αυτά τα ποσά δεν είναι παράλογα», συμπληρώνει ο κ. Σγουρούδης. Και προσθέτει: «Μα η άδεια αυτή συμπληρώνει την ήδη υπάρχουσα. Δε ζητούν κάτι διαφορετικό γιατί ο έλεγχος έχει γίνει ήδη για να δοθεί η πρώτη άδεια».

Ο παραλογισμός όμως του κράτους δε σταματά ούτε στις άδειες. Κι αυτό διότι για κάθε νέο σκεύασμα που βγαίνει στην αγορά (ας πούμε για αρωματικά φυτά και θεωρείται συμπλήρωμα διατροφής) το παράβολο είναι περίπου 700 ευρώ με χαρτόσημα. «Δηλαδή, παροτρύνουν τον κόσμο να κάνει δουλειές και φανταστείτε τι θα γίνει εάν βγάλει κάποιος 100 κωδικούς, θέλει δηλαδή 70.000 ευρώ. Αναρωτιέται κανείς που θα τα βρει αυτά τα λεφτά τη στιγμή που δεν έχει βγει ακόμη στην αγορά; Πώς λοιπόν μιλούν για αναπτυξιακά μέτρα; Αυτά μόνο αντιαναπτυξιακά μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε», καταλήγει ο κ. Σγουρούδης.

Πάντως, μπορεί ελάχιστοι επιχειρηματίες να έχουν πληρώσει για τα αντιαναπτυξιακά μέτρα, όμως, η πλειοψηφία αυτών που αδυνατεί να πληρώσει, καταγγέλλει την Πολιτεία για τις παράλογες υπουργικές αποφάσεις (η συγκεκριμένη αποφασίστηκε περί τα τέλη 2003) αλλά και τα υπέρογκα ποσά που ζητούνται για τα παράβολα. Και τονίζουν ότι όλα αυτά γίνονται για να κυκλοφορούν στην αγορά μόνο προϊόντα μεγάλων εταιρειών και να μην δοθεί το δικαίωμα σε νέους επιχειρηματίες να επενδύσουν στον εν λόγω τομέα.

Πάντως, δεν υπάρχει εθνικός κατάλογος αρωματικών φυτών και βοτάνων. Δεν υπάρχουν ελληνικοί πιστοποιημένοι σπόροι σε προϊόντα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βαριά βιομηχανία της χώρας με τα περισσότερα που κυκλοφορούν να είναι εισαγόμενα όπως για παράδειγμα το χαμομήλι που φθάνει σε εμάς από την Ουγγαρία και την Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σγουρούδης έχει μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση, την Paramedica, που βρίσκεται στα Γιαννιτσά και εν καιρώ κρίσης προσλαμβάνει προσωπικό. Όμως, όπως και πολλοί συνάδελφοί του στον κλάδο, δεν μπορούν να αναπτυχθούν και κυρίως να κάνουν εξαγωγές επειδή το κράτος σαμποτάρει την προσπάθεια του αναπτυσσόμενου τομέα τους.

Για την ιστορία πάντως, η αλυσίδα των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών αρχίζουν από τους αγρότες-καλλιεργητές. Ακολουθούν οι μεταποιητές και ο τελικός πωλητής που είναι ο φαρμακοποιός. Αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα εστιάζονται στον μεσαίο κρίκο που αν… σπάσει, τα προβλήματα μεταφέρονται αυτομάτως και στον πρώτο και στον τρίτο…

Σε επικοινωνία που είχε ο κ. Σγουρούδης με το newsbeast.gr αναφορικά με σχόλιο αναγνώστη ότι ο κ. Μίχας (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) είναι πρόεδρος του ΕΟΦ, ξεκαθαρίζει ότι στον ΕΟΦ ηγείται ο κ. Γιάννης Τούντας, που είναι πανεπιστημιακός και καμία σχέση δεν έχει με κόμματα.