Η ύπαρξη κλίματος ασφάλειας είναι σημαντική, δήλωσε ο πρέσβης του Καναδά Robert William Peck, μιλώντας στο φόρουμ για την αξιοποίηση του ελληνικού ορυκτού πλούτου, ζητώντας να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν οι δράστες της επίθεσης στο εργοτάξιο της Eldorado στις Σκουριές Χαλκιδικής. Πρόσθεσε δε, ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να προκύψει μόνο μετά από διάλογο.

Ο κ. Peck δήλωσε σύμφωνος τόσο με την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τέλη στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, αναδρομικά από 1-1-2013 σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2011 όσο και με τις διαδικασίες του fast track για τις μεγάλες επενδύσεις.

Στο ίδιο συνέδριο η πρέσβης της Αυστραλίας Jenny Bloomfield παρουσίασε την εμπειρία από την ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας στη χώρα της. Βασικό στοιχείο, όπως τόνισε, είναι το σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και το χαμηλό – από τα χαμηλότερα στον κόσμο – κόστος λειτουργίας. Οι εξαγωγές ορυκτού πλούτου καλύπτουν το 20 % των συνολικών εξαγωγών της Αυστραλίας, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ελληνικό ΑΕΠ.