Την μνημονιακή πολιτική και την προωθούμενη αξιολόγηση καταγγέλλουν με επιστολή τους προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Η ΟΛΜΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «επιδιώκεται η διάλυση του δημόσιου σχολείου» και ότι «υπάρχουν σχολεία χωρίς χρήματα, που αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους – θέρμανση, αναλώσιμα, λογαριασμοί, κλπ – με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, με συμπτύξεις τμημάτων και κλείσιμο σχολικών μονάδων, με πολλούς μαθητές μας να ζουν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας».

Προσθέτει δε, ότι η επίθεση στο δημόσιο σχολείο συνοδεύεται και από επίθεση στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι- όπως τονίζει η ΟΛΜΕ – κατηγορούνται ότι ευθύνονται για πολλά από τα προβλήματα της εκπαίδευσης .

«Δεν είναι οι εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι για τα άδεια ταμεία των σχολείων, τις παγωμένες αίθουσες, τα κενά και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, για τις στοιβαγμένες αίθουσες με 30 μαθητές, που σίγουρα θα είναι ο κανόνας από την επόμενη σχολική χρονιά. Υπεύθυνες είναι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, η τρόικα και η Ε.Ε. που μετατρέπουν την εκπαίδευση σε χώρο που θα λειτουργεί με όρους επιχείρησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της ΟΛΜΕ.

Συγχρόνως, με άλλο κείμενό της, η ΟΛΜΕ αναφέρεται «στις δραματικές επιπτώσεις της πολιτικής των μνημονίων» στη ζωή όλων, αλλά και ειδικότερα στην Παιδεία, κάνοντας λόγο για δραματικές μειώσεις στα κονδύλια που διατίθενται στην εκπαίδευση και και για τις συνεχείς περικοπές των μισθών των εκπαιδευτικών, που, όπως λένε, έχουν ήδη φτάσει ήδη το 45%.

Οι καθηγητές απορρίπτουν την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, προωθώντας αυτή την πολιτική, έχουν κηρύξει τον πόλεμο στους εκπαιδευτικούς».

Να σημειωθεί ότι η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει για το επόμενο χρονικό διάστημα 15μερο δράσεων των καθηγητών, κατά το οποίο θα αναδειχθούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης, ενώ θα διοργανωθούν συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες σε όλες τις πόλεις.