Με Νέα Ελληνική Γλώσσα και Έκθεση έκαναν πρεμιέρα την Παρασκευή οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων (ΓΕΛ) για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν πάνω σε ένα κείμενο με τίτλο «Επίκληση των αξιών της δημοκρατίας». Σε ένα πρώτο σχόλιο στο newsbeast.gr για το σημερινό θέμα της Έκθεσης για τις πανελλήνιες 2019, ο φιλόλογος και Υπεύθυνος Σπουδών για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο ΝΕΟ Φροντιστήριο, Κούνος Λουκάς, σημειώνει:

«ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ανάμεσα στα αναμενόμενα θέματα συγκαταλέγεται το επιλεχθέν για την σημερινή εξέταση των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Η ενεργός πολιτότητα και συμμετοχή των νέων στα κοινά, σε μία εποχή που στιγματίζεται από μια αδιαμφισβήτητη κρίση αξιών, συνιστά ζητούμενο για την στήριξη αλλά και «εξυγίανση» της Δημοκρατίας. Η έννοια της Δημοκρατίας δεν είχε συσχετισθεί με το θέμα των Πανελλαδικών εδώ και πολλά χρόνια (ποτέ από το 2000 που ισχύει ο σημερινός τρόπος εξέτασης του μαθήματος), ενώ συχνά στα θέματα είθισται να εμπλέκεται ο ρόλος που διαδραματίζουν ή που καλούνται να διαδραματίσουν οι νέοι».