Πόσο καλά γνωρίζετε τους κανόνες για την τέλεια συνέντευξη εργασίας;

Σαφώς, ένα καλογραμμένο CV δημιουργεί την πρώτη θετική εντύπωση – όμως, μία εξαιρετική εικόνα σε ένα job interview σχηματίζει τη δεύτερη και πιο καθοριστική.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε για εσάς 5 κρίσιμα tips για μία απόλυτα επιτυχημένη συνέντευξη, ώστε να ξεχωρίζετε δυναμικά από κάθε άλλον υποψήφιο!

Προετοιμαστείτε για τη συνέντευξη

Είναι αυτονόητο, όμως δεν το κάνουν όλοι! Προετοιμαστείτε άψογα για τη συνέντευξη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Καταρχάς, προετοιμάστε τις απαντήσεις σας σε πιθανές ερωτήσεις.

Ακόμη, επιλέξτε εγκαίρως την κατάλληλη ενδυμασία, η οποία πρέπει να είναι σοβαρή και κομψή – όχι βαρετή ή προκλητική.

Εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα έγγραφα (CV, portfolio κ.λπ.) και, τέλος, βρείτε από την προηγούμενη μέρα το σημείο του ραντεβού στον χάρτη, ώστε να αποφύγετε πιθανές καθυστερήσεις.

Ενημερωθείτε για την εταιρεία

Ψάξτε, διαβάστε, μάθετε! Πέρα από τις κλασικές ερωτήσεις κάθε συνέντευξης σχετικά με την εμπειρία, τις δεξιότητες και την προσωπικότητά σας, θα κληθείτε να απαντήσετε και σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την εταιρεία όπου δίνετε τη συνέντευξη. Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε άριστα τις απαιτήσεις και την περιγραφή της θέσης που διεκδικείτε.

Έπειτα, διερευνήστε την κουλτούρα, τις αξίες και την πολιτική της εταιρείας, ώστε να προβάλετε το αντίστοιχο προφίλ κατά τη συνέντευξη, εφόσον αυτό, βέβαια, αντιπροσωπεύει την αλήθεια – μην υποκριθείτε κάτι που δεν είστε και δεν σας ταιριάζει, ούτε εσείς το θέλετε!

Κάνετε ασκήσεις ηρεμίας

Σε μία συνέντευξη εργασίας, το άγχος είναι ο χειρότερος εχθρός πολλών υποψηφίων. Και δεν αναφερόμαστε στο λίγο και δημιουργικό άγχος, αλλά στο πολύ και… καταστροφικό! Πώς θα το αντιμετωπίσετε; Αφού προετοιμαστείτε άψογα (κάτι που, ούτως ή άλλως, ελαχιστοποιεί το άγχος), φτάσετε στην ώρα σας και καθίσετε στον χώρο αναμονής, συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας για λίγα λεπτά.

Διακριτικά, αρχίστε να εισπνέετε όσο πιο βαθιά μπορείτε. Ο εγκέφαλός σας θα οξυγονωθεί δραστικά και θα αισθανθείτε μία ιδιαίτερη ηρεμία και ευφορία. Έτσι, θα εισέλθετε στην αίθουσα της συνέντευξης με μία ανανεωμένη και άκρως θετική διάθεση.

Δώστε έμφαση στη γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματος… λέει πολλά! Πρόκειται για μία εξίσου σημαντική – αν όχι πιο σημαντική – μορφή επικοινωνίας με τη λεκτική επικοινωνία. Ξεκινήστε (και τελειώστε) με μία θερμή χειραψία, κρατήστε οπτική επαφή με τους recruiters και υιοθετήστε μία ευθυτενή στάση σώματος, η οποία αποπνέει αυτοπεποίθηση.

Επιπλέον, διατηρήστε σταθερό τον τόνο της φωνής σας και αποφύγετε τις νευρικές κινήσεις και τις αμυντικές στάσεις (π.χ. σταυρωμένα χέρια). Τέλος, χαμογελάστε!

Αιφνιδιάστε με ερωτήσεις

Μην φοβηθείτε να υποβάλετε και εσείς τα δικά σας ερωτήματα! Με ευγένεια πάντα και καλύτερα προς το τέλος της συνέντευξης, ρωτήστε λεπτομέρειες για τους στόχους και τις αρμοδιότητες της θέσης εργασίας, καθώς και ποια θα είναι η εξέλιξη της διαδικασίας μετά τη συνέντευξη.

Επίσης, τολμήστε να ρωτήσετε ποιες ήταν οι εντυπώσεις των συνεντευκτών από τις απαντήσεις σας. Κάνοντας εύστοχες ερωτήσεις, εκδηλώνετε το ενδιαφέρον και τον δυναμισμό σας. Στο τέλος, φυσικά, μην παραλείψετε να ευχαριστήσετε θερμά τους recruiters για τον χρόνο τους.

Αναζητάτε περισσότερα tips σε θέματα συνεντεύξεων, σύνταξης βιογραφικών σημειωμάτων ή δημιουργίας επαγγελματικών profiles;

Η έμπειρη ομάδα της ProfessionAid είναι πρόθυμη να σας προσφέρει κάθε επιπρόσθετη πληροφορία ή υποστήριξη. Επικοινωνήστε μαζί μας, θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!