«Δεν μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε το αίτημα Κουφοντίνα για να κάψουμε την πόλη»

Ο αναρχικός Κάιν μιλά για τα Εξάρχεια, τον Κουφοντίνα και την επίθεση στη Μίνα Καραμήτρου


ΕΛΛΑΔΑ
13:23
20/05/2019
«Δεν μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε το αίτημα Κουφοντίνα για να κάψουμε την πόλη»
23
loading

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο αιρετικός του αναρχισμού, έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια από τα Εξάρχεια και συνηθίζει να παίρνει θέση στα πράγματα όταν εκείνος κρίνει -όπως λέει- ότι έχει κάτι να πει.

Στον αναρχικό χώρο έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο Κάιν. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο αναρχικό κίνημα και τη δεκαετία του 1980 εξέδωσε το περιοδική «Σπάστης». Δηλώνει εργάτης και έχει ως πρότυπο τους «αθόρυβους επαναστάτες», όπως ο πατήρ Αντώνιος από την «Κιβωτό του Κόσμου».

Με αφορμή το μπαράζ των καταδρομικών επιθέσεων, με φόντο την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, το «Έθνος της Κυριακής» ζήτησε τη γνώμη του: «Κάνουν κακό στο αίτημα του Κουφοντίνα. Εμποδίζουν με καπνούς και φωτιές να φτάσει στην κοινή γνώμη το μήνυμα ότι ένας κρατούμενος δικαιούται άδεια, όσο βαρύ έγκλημα και να έχει διαπράξει. Έχει δικαίωμα να βγει στο φως ο κρατούμενος. Να έρθει σε επαφή με την κοινωνία. Δεν μπορεί, όμως, να εκμεταλλευόμαστε το δίκαιο αίτημά του για να κάψουμε την πόλη, υποστηρίζοντας το δόγμα "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Οι επιθέσεις γίνονται για λόγους υπαρξιακούς και για λόγους εκτόνωσης».

Η αστική δημοκρατία, όπως λέει, πρέπει να είναι γενναιόδωρη απέναντι στους κρατουμένους για το θέμα των αδειών.

«Ο Κουφοντίνας ήταν συνεπής στις προηγούμενες άδειες και δεν έχει τελέσει ξανά κάποιο αδίκημα. Δεν καταλαβαίνω το εισαγγελικό βέτο στο τελευταίο του αίτημα. Η αστική δημοκρατία δεν είχε δώσει άδεια στον Παττακό; Η συμμορία του Παττακού είχε κάνει χειρότερα εγκλήματα από τον Κουφοντίνα. Η Δικαιοσύνη έδειξε το σκληρό πρόσωπό της. Όπως το δείχνει και όταν αφήνει στη φυλακή άνθρωπο, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου» λέει.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Κάιν διαχωρίζει τη θέση του σε πολιτικό επίπεδο από τον Κουφοντίνα.

«Το γεγονός ότι δικαιούται άδεια δεν τον κάνει αγωνιστή. Επειδή κάποιοι φυτέψανε σφαίρες σε κεφάλια δεν έγιναν επαναστάτες. Ορίζω τον Κουφοντίνα ως πολιτικό εγκληματία. Η 17 Νοέμβρη καπηλεύτηκε την εξέγερση του 73’ και αυθαίρετα σφετερίστηκε αυτό το όνομα. Οι χιλιάδες αγωνιστές του 73’, οι οποίοι χύσανε δάκρυ και αίμα και βλέπουν σήμερα τα πράγματα αδικαίωτα, δεν έχουν σχέση με αυτή την οργάνωση. Εμείς όταν χτυπούσε η 17 Νοέμβρη υποφέραμε. Δεχόμασταν το κύμα της κρατικής καταστολής, την υπέρμετρη βία και το φανατισμό της Αστυνομίας. Θυμάμαι ακόμα τις εφόδους που έκανε η Αστυνομία, μετά τις επιθέσεις τους» λέει.

Ο εμπρησμός στο αυτοκίνητο της δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού Open Μίνας Καραμήτρου, στο πάρκινγκ της πολυκατοικίας της, ήταν μία ενέργεια που απασχόλησε τον Κάιν. Μάλιστα, δεν διαχωρίζει την εν λόγω ενέργεια από τις φασιστικές επιθέσεις.

«Δεν μπορώ να διαχωρίσω τέτοιου είδους ενέργειες με φαινόμενα φασιστικά του παρελθόντος. Όταν για παράδειγμα φασιστοειδή είχαν επιτεθεί σε δημοσιογράφους στην κηδεία του Μάλλιου. Η επίθεση στη Μίνα Καραμήτρου ήταν ένας κοινός τραμπουκισμός. Έριξαν νερό στο μύλο του φασισμού. Υπερασπίζομαι τη δημοσιογράφο στο όνομα της υπεράσπισης του δικαιώματος στη διαφορετική άποψη. Στο λόγο απαντάς με λόγο. Δεν σηκώνεις το τσεκούρι και το μπαλτά».

Πώς βλέπει σήμερα τα Εξάρχεια;

«Εμείς φτύσαμε αίμα, δώσαμε αγώνες στα Εξάρχεια. Από γειτονιά της κοινωνίας, έγινε γειτονιά της αντικοινωνίας. Η εξουσία έβαλε το χέρι της στη μετάλλαξη αυτή, καθώς ήθελε να κυριαρχήσει στα Εξάρχεια η πανούκλα της μαφίας» λέει.

Ο ίδιος δεν πηγαίνει πια στην περιοχή: «Οι αναρχικοί σήμερα είναι μία ισχνή μειοψηφία. Οι περισσότεροι έχουν αποχωρήσει. Στα Εξάρχεια δεν μπορεί σήμερα να πει κάποιος ελεύθερα τη γνώμη του. Το αναρχικό κίνημα υποφέρει από τους μηδενιστές, από τους μπαχαλάκηδες και από τους σταλινικούς. Είναι ένα κράμα σε αυτό το χώρο, που λειτουργεί με το δόγμα "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας"».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

23
σχόλια
 1. avatar Douskas John

  Πιοτρ Κροπότκιν: Νόμος και Εξουσία.
  Έχουμε τόσο διαστρεβλωθεί από μια διαπαιδαγώγηση, η οποία από τη νηπιακή ηλικία ζητά να σκοτώσει μέσα μας το πνεύμα της εξέγερσης, και ν’ αναπτύξει εκείνο της υποταγής στην εξουσία. Έχουμε τόσο διαστρεβλωθεί απ’ αυτή την ύπαρξη υπό τον ζυγό του νόμου, ο οποίος κανονίζει κάθε γεγονός στη ζωή μας – την γέννησή μας, την εκπαίδευσή μας, την ανάπτυξή μας, την αγάπη μας, την φιλία μας – ώστε, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πραγμάτων, θα χάσουμε κάθε πρωτοβουλία, κάθε συνήθεια να σκεφτόμαστε μόνοι μας. Η κοινωνία μας δεν φαίνεται πια ικανή να καταλάβει ότι είναι δυνατό να ζήσουμε κατ’ άλλο τρόπο, και όχι μόνο υπό το κράτος του νόμου, που τον επεξεργάζεται μία αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και τον διαχειρίζεται μια χούφτα κυβερνητών. Ακόμα κι’ όταν έφτασε ως το σημείο να χειραφετηθεί από την δουλεία, η πρώτη της φροντίδα ήταν να την αποκαταστήσει άμεσα. Το «Έτος Ι της Ελευθερίας» δεν διήρκεσε ποτέ περισσότερο από μία μέρα, γιατί μόλις το διακήρυξαν οι άνθρωποι έβαλαν τους εαυτούς τους, την άλλη κιόλας μέρα, υπό τον ζυγό του νόμου και της εξουσίας.
  Tέλος όταν βλέπεις ότι άνθρωποι σαν τον (Αλέξανδρος-supi κλπ ) συμφωνούν μαζί σου σημαίνει ότι κάτι δεν κάνεις σωστά αγαπητέ Κάιν

  1. avatar Ήθελα γενική απολύμανση-απεντόμωση, μπάνιο, λούσιμο, κούρεμα, ξύρισμα, κλάδεμα νυχιών χέρια-πόδια, ανατίναξη πέτρας δοντιών, εξόρυξη κεριού αυτιών και αυστηρά τρίμηνη καραντίνα μετά από αυτά, αλλά τελικά έγινα …ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ και δεν έκανα τίποτα!

   Σύντροφε @Φλοϋσκα Τζόν εδώ είσαι? Πόσο χαίρομαι που σε βλέπω!
   Ο σύντροφος Κάιν γέρασε και δεν ξέρει τι λέει. Μην δώσεις σημασία. Νομίζει ότι η ΑΝΑΡΧΙΑ σταμάτησε σε αυτόν και στον Τσακαλία (σ.σ ...που να ξέρεις εσύ τώρα φλώρε, ποιος και τι ήταν ο Τσακαλίας...)
   (Συνεχίζω...) Μα δεν ξέρει στα αλήθεια ο σύντροφος Καιν ότι τους αντικαταστήσαμε εμείς όλους τους παλιούς φτηνούς συντρόφους, κάνοντας τα Εξάρχεια την πιο ασφαλή περιοχή της Αθήνας?
   Δεν ξέρει ότι έχουμε αναστηλώσει το αναρχικό κίνημα? Δεν ξέρει ότι αυτός είναι γατάκι μπροστά μας?

   1. avatar Douskas John

    Που είσαι αγαπημένο μου κατοικίδιο .Είπα και εγώ δεν θα εμφανιστεί. Καλά έκανες. Πάντα μου φτιάχνεις την διάθεση. Κανονικά θα έπρεπε να σε πληρώνω γιατί πάντα με κάνεις και γελάω.

  2. avatar Φουσκα ετοιμασες βαλίτσες

   για την Γυαρο ; παράσιτα της κοινωνίας

   1. avatar Ευπατριδης

    Για την Γυάρο; Δεν νομίζω να ξαναγίνει το ίδιο λάθος...

    1. avatar Αλέξανδρος

     σωστό! όταν κάποιος κατηγοριοποιεί τους δολοφόνους σε καλούς και κακούς , δεν τον (ξανά) στέλνεις διακοπές να τον ταίζεις κιόλας.

    2. avatar Douskas John

     αχαχα .Να και το Ευπατριδης

 2. avatar ANTIMNHMONIAKOΣ

  Πολυ καλα τα λεει ο ΚΑΙΝ , και ΜΠΡΑΒΟ του. Ναρκομανεις και ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ εγιναν σε μια νυχτα αναρχικοι . Και μερικα προβατα τους ακολουθουν. Δεν πιστευεις στον ΧΡΙΣΤΟ και στον κοινοβιακο τροπο ζωηςς , εχεις παρα πολλα νευρα που δεν τα ελενχεις , θελεις να σκοτωσεις , ΔΕΝ εισαι αναρχικος , εισαι ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ,και ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Ο Μαρκο και ο Βανζετι ηταν αναρχικοι , φορουσαν γραβατα , δεν σκοτωσαν , ηταν προβατα , αλλα ηταν ΗΓΕΤΕΣ, και το καπιταλιστικο συστημα τους ΚΡΕΜΑΣΕ. Εδωσαν την ζωη τους για τους συντροφους τους και τα δικαια αιτηματα τους.

  1. avatar Douskas John

   Εν μέσω του καταπιεστικού πολιτικού κλίματος μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ιταλοί μετανάστες αναρχικοί Nικόλα Σάκκο και Mπαρτολομέο Bαντσέτι συνελήφθησαν με αβάσιμες κατηγορίες για δολοφονία το 1920. Προτού αμφότεροι εκτελεστούν το 1927, ο Bαντσέτι έγραψε σε έναν υποστηρικτή, «πιστεύω ότι λίγος περισσότερος εθελοντισμός, και λίγη λιγότερη μοιρολατρία, σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες δυνάμεις και δυνατότητες, θα ήταν πιο ευεργετικό για όλους.»

 3. avatar Στέλιος20181818

  Που είσαι Ντούυυυυυσκαααα? Που είσαι αγόρι μου? Ελά, πουλ, πουλ, πουλ.... Ντούυυυσκααα!!!!

  1. avatar Douskas John

   Πάντα εδώ .Με θέλεις κάτι ?

 4. avatar supi

  Κοίτα που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στον αναρχικό χώρο που όχι μόνο δεν το έχουν κάψει αλλά θα μπορούσαν να κάνουν και τη διαφορά βοηθώντας τους ήδη καμένους εγκεφάλους των \"αναρχικών\"¨!!! Διαφωνώ μόνο στο ότι πήρε 6 άδειες και επέστρεψε... Σε μία δε θα επιστρέψει και αυτό αρκεί !! Γιατί να ρισκάρει με έναν αμετανόητο δολοφόνο το κράτος και η δικαιοσύνη;

  1. avatar Douskas John

   Υπάρχει ένας αναρχικός σε όλους μας.
   Βαθιά μέσα μας λαχταρούμε να είμαστε απαλλαγμένοι από τους περιορισμούς που επιβάλλονται, να επαναστατήσουμε ενάντια στην εξουσία, να αναπτυσσόμαστε, και να ζήσουμε πιο ολοκληρωμένα. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ μάς είχαν κάνει να πιστεύουμε ότι ο “αναρχισμός» είναι κάτι απειλητικό, χαοτικό—το έργο ανθρώπων που φορούν μαύρα μαντήλια και ρίχνουν βόμβες. Αλλά γνωρίζουμε καλύτερα.
   Ο αναρχισμός είναι μια θεωρία, πρακτική, και ένα κίνημα ανθρώπων που πιστεύουν στον αυτοκαθορισμό.
   Ως τέτοιος, οι ιστορικές του ρίζες είναι όχι μόνο παγκόσμιες αλλά και διαχρονικές, θυμίζοντας το ίδιο το αδέσμευτο ανθρώπινο πνεύμα. Υπό αυτήν την χαλαρή έννοια, ποιητές όπως ο Ουώλτ Ουίτμαν αποτελούν μέρος αυτής της παράδοσης («Ξεβιδώστε τις κλειδαριές από τις πόρτες!»),

   1. avatar Ζικο

    Συμφωνω και ασε τους τρελους να λενε. Το θεμα ειναι ποσοι πραγματικα γνωριζουν σε βαθος τι ειναι πραγματικα αναρχισμος, και ποσοι ακολουθουν αυτο το δογμα? Απο ελαχιστους εως κανεναν θα ελεγα...

 5. avatar κανένα δικαίωμα

  σε δολοφόνους ! αν είναι έτσι να βγεί και ο Πάσαρης !!!!!!!!!!!

 6. avatar Αλέξανδρος

  εγκεφαλικά θα πάθουν οι \"αναρχικοί\" του NB!

  1. avatar Douskas John

   1-2-3 Χρήστος Τσουτσουβής .

   1. avatar Ήθελα γενική απολύμανση-απεντόμωση, μπάνιο, λούσιμο, κούρεμα, ξύρισμα, κλάδεμα νυχιών χέρια-πόδια, ανατίναξη πέτρας δοντιών, εξόρυξη κεριού αυτιών και αυστηρά τρίμηνη καραντίνα μετά από αυτά, αλλά τελικά έγινα …ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ και δεν έκανα τίποτα!

    3-2-1 @Φλούσκας Τζον.
    Ο ....αναρχικός του σήμερα, που την λέει στον ...Κάιν!!!!
    Aχαχα. Σε λίγο θα μας γράψει και σαν @agilotos.stravos

  2. avatar «Στο λόγο απαντάς με λόγο. Δεν σηκώνεις το τσεκούρι και το μπαλτά».

   Το φωτιά και τσεκούρι είναι δίκη σας μέθοδος όχι των αναρχικων οπως είπε και ο προλαλησας αναρχικος. Εγκεφαλικά θα πάθετε εσεις οι φασιστες παντως είδους που επί μόνιμου βάσεως συνδέετε την αναρχία και τους αναρχικούς με τους μπαχαλακηδες στους οποίους μέσα είστε κι εσεις οπως και άλλα κόμματα αλλά και πολλοί απολιτευτοι χωρίς ιδεολογία που το κάνουν από χουλιγκανισμό. Τα έχουμε πει πολλές φορές εδώ μέσα αλλά που να τα χωρέσει το μικρό σας μυαλό.

   1. avatar Αλέξανδρος

    στην πηγάδα του Μελιγαλά που με τόσο πάθος αναπολείτε δεν έγινε ακριβώς διάλογος. το ‘τσακίστε τους φασίστες‘ σε κάθε πανό σας και σε κάθε σύνθημά σας δεν κρύβει μέσα του στοιχεία λόγου-αντίλογου. Άστο, δεν το σώζεις, \"Οι αναρχικοί σήμερα είναι μία ισχνή μειοψηφία\" , όταν 9 στους 10 είναι μπαχαλάκηδες, τι περιμένεις να πω; όχι μωρέ...δεν είναι αναρχικοί αυτοί, αφήστε τους ήσυχους.

    1. avatar Douskas John

     Ε ψιτ μΠατριωτη αλεκο αυτό αφιερωμένο σε εσένα
     Ο πατριωτισμός των φασιστών έχει τόση σχέση όση έχουν τα άλογα επειδή συμμετέχουν σε παρελάσεις.

    2. avatar @αλεξανδρος

     Στην πηγάδα του Μελιγαλα ήταν αναρχικοί; Μηπως τα εχεις μπερδέψει λίγο; Ή ήταν ανάμεσα στον ΕΛΑΣ, αντιστασιακό στρατό του ΕΑΜ και τα δωσιλογικά Τάγματα Ασφαλείας. Εσυ πας να μου βγαλεις τους γερμανοτσολιαδες ηρωες. Μετά λέτε το ΣΥΡΙΖΑ προσκυνημενους επειδή συνομιλεί με τη σύγχρονη Γερμανία και έχετε για φλάμπουρο τον Κολοκοτρωνη που θα τρίζουν τα κόκαλα του. Τελος πάντων για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας, αναρχικοί ΔΕΝ ΗΤΑΝ στην πηγάδα. Γι’αυτο σου λέω άστο...

     1. avatar Αλέξανδρος

      @@αλεξανδρος: εσύ πρέπει να είσαι...14; 15 χρονών; ή απλά χαζούλης; αυτό κατάλαβες από αυτό που έγραψα; αλήθεια τώρα; Jesus, αρχίσαν ήδη τα εγκεφαλικά τελικά..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει