Καταδρομική επίθεση με μπογιές πραγματοποίησαν μέλη του Ρουβίκωνα στις 4 τα ξημερώματα στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, δίπλα στην πρεσβεία.

Οι δράστες, που επέβαιναν σε πέντε δίκυκλα, πλησίασαν την περίφραξη της οικίας του, έριξαν τις μπογιές και εξαφανίστηκαν, με την Αστυνομία να προχωράει σε εννέα προσαγωγές.

«Καλημέρα» γράφει στα ελληνικά ο Αμερικανός πρέσβης. «Ξύπνησα και ήρθα αντιμέτωπος με ακόμα περισσότερο παιδιάστικο βανδαλισμό έξω από την κατοικία και θα συνεχίσω να εργάζομαι με τις ελληνικές αρχές για να τιμωρηθούν οι δράστες, όπως προβλέπει ο νόμος. Η καταστροφή περιουσίας δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία» αναφέρει στο μήνυμά του στο Twitter ο Τζέφρι Πάιατ. Με κείμενό της σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας ανέλαβε την ευθύνη για την «καταδρομική». Μαζί δημοσιοποίησαν και ένα βίντεο από την επίθεση.

«Ο κομμουνιστής επαναστάτης Δ.Κουφοντίνας βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε απεργία πείνας απο 2 Μαίου προκειμένου να του χορηγηθεί η έβδομη κατα σειρά άδεια που δικαιούται και να αρθεί η φασιστική διάταξη του εισαγγελικού βέτο» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ρουβίκωνας στο κείμενό του.«Καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο το σημερινό περιστατικό βανδαλισμού στην κατοικία του Πρέσβυ της φίλης χώρας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Πρόκειται για απαράδεκτη και ανεύθυνη ενέργεια, η οποία ωστόσο δεν θα πλήξει τη φιλία και την ολοένα διευρυνόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Μια συνεργασία που βασίζεται σε κοινές αρχές κι αξίες, προς όφελος και των δύο λαών μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Για το περιστατικό, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ. Του εξέφρασε την συμπαράσταση της ελληνικής πλευράς και τον ενημέρωσε για όλες τις άμεσες ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι ελληνικές Αρχές.