Θύμα λανθασμένης πληροφόρησης για το θέμα της περαίωσης και τις χρηματιστηριακές εταιρείες έπεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος, όπως εκτιμά ο Σύνδεσμος Μελών του Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ).

Με αφορμή τις δηλώσεις Μίχαλου στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ότι δηλαδή οι χρηματιστηριακές εταιρείες μαζί με τις τράπεζες θα εξαιρεθούν από την περαίωση λόγω του γεγονότος ότι συντάσσουν ισολογισμούς σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, ο ΣΜΕΧΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τα εξής:

«1)Ο κύκλος εργασιών(τζίρος) των ελληνικών χρηματιστηριακών ανωνύμων εταιρειών(ΑΕΠΕΥ) δεν επηρεάζεται από την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και υπολογίζεται με τα ισχύοντα στην ελληνική φορολογική νομοθεσία.
2)Οι ελληνικές Χρηματιστηριακές Εταιρείες συντάσσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις βάση των οποίων φορολογούνται σύμφωνα με τα ελληνικά φορολογικά πρότυπα. Τα στοιχεία λοιπόν βάση των οποίων θα υπολογιστεί τα ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουν στο δημόσιο προκειμένου να περαιώσουν υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως υπολογίζονται και για το σύνολο των Ανωνύμων Εταιρειών.
3)Την επιβολή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων επέβαλλε στις χρηματιστηριακές εταιρείες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να υπολογίζονται με αυτά η περιουσιακή τους κατάσταση και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στοιχεία άσχετα με την φορολογία τους.
4)Οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες(ΑΕΠΕΥ) ανήκουν στον ευρύτερο κλάδο της παροχής υπηρεσιών διαμεσολαβούν δηλαδή με πελάτες τους και εισπράττουν προμήθειες και αμοιβές από αυτούς και ο υπολογισμός των εσόδων τους -με βάση τον οποίο γίνεται η περαίωση- δεν διαφέρει από αυτόν των υπολοίπων εταιρειών παροχής υπηρεσιών.
5)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν έσοδα πολύ μεγαλύτερα από τα όρια που συζητούνται ότι θα τεθούν προκειμένου να μπορεί μια επιχείρηση να ενταχθεί στην περαίωση (15-20 εκ ευρώ) άρα το εάν θα εξαιρεθούν ή όχι ως κλάδος δεν έχει καμία σημασία. Επίσης εξαιρούνται από την περαίωση σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα λεχθέντα ως εισηγμένες εταιρείες.
6) Οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορούν να μπουν στην ίδια κατηγορία οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες είναι αναρίθμητοι και θα ήταν κωμικό να τις αντιμετώπιζε μια φορολογική διάταξη τύπου περαίωσης με τα ίδια κριτήρια.
Καθώς οι εταιρείες μέλη του ΣΜΕΧΑ είναι μέλη του ΕΒΕΑ και στηρίζουν την δράση του θεωρούμε ότι ο κος πρόεδρος του ΕΒΕΑ έχει πέσει θύμα λανθασμένης πληροφόρησης».