Εκπαιδευτικά προγράμματα σκοπός των οποίων είναι η εξοικείωση των μαθητών με το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας ως οργανωμένο χώρο εναλλακτικής μάθησης και η προσέγγιση του παρελθόντος και των εκθεμάτων του Μουσείου με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο συμμετέχοντας ενεργά στην επίσκεψη, θα υλοποιήσει το 2013 η ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Το πρώτο πρόγραμμα έχει τίτλο: «Με μια σφραγίδα μαγική, ταξίδι στη Νεολιθική εποχή». Στόχος του είναι η γνωριμία των μαθητών με τον Νεολιθικό Πολιτισμό, την οργάνωση της καθημερινής ζωής και των ποικίλων δραστηριοτήτων των κατοίκων ενός νεολιθικού χωριού και να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες που σχετίζονται με το χώρο και τα αντικείμενα. Τέλος, να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα του πολιτισμού αυτού εντοπίζονται και ανασκάπτονται από τους αρχαιολόγους, συντηρούνται και εκθέτονται στο μουσείο. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού.

«Ταξιδεύοντας με βαγόνι σε ένα ιερό άλσος» είναι ο τίτλος του δεύτερου προγράμματος. Τα παιδιά συντροφιά με την θεά Αθηνά Ιτωνία ταξιδεύουν 2500 χιλιάδες χρόνια πίσω στην αρχαιότητα και μαθαίνουν την μακρόχρονη ιστορία και χρήση του ομώνυμου Πανθεσσαλικού Ιερού της Θεάς στη Φίλια της Π. Ε. Καρδίτσας. Παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη δημιουργία και την εξέλιξη των λατρευτικών κέντρων και των ναών της Αρχαίας Ελλάδας. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Γ΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού.

Το τρίτο πρόγραμμα έχει τίτλο: «Φως εκ φωτός. Η αέναη διαδρομή μιας φλόγας». Κεντρικό θέμα είναι η φωτιά ως δύναμη δημιουργίας και καταστροφής. Οι μαθητές μέσα από προβολές, το μύθο, τα αρχαιολογικά ευρήματα και την αναζήτηση αντικειμένων που σχετίζονται με τη φωτιά από τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου θα μυηθούν στην διαχρονική πορεία της φωτιάς και τον καθοριστικό ρόλο της στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Τέλος, θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες και να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Γ΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού.

Επιπρόσθετα μέσα στο τρέχον έτος προβλέπεται να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις.