Η ευελιξία στη διακλαδική δύναμη ταχείας αντίδρασης ώστε να αποκτήσει αυξημένες δυνατότητες επέμβασης αποτροπής ή αντιμετώπισης ενδεχόμενης αντιμετώπισης αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε τόπο και χρόνο αποτελεσματικά, η περαιτέρω αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και η ευελιξία στην οργανωτική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν τους άμεσους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους τους ΓΕΕΘΑ, όπως επισημάνθηκε από ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ κατά τη σημερινή ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται επίσης η αναδιοργάνωση των μονάδων, η ορθολογική διαχείριση των υφισταμένων πόρων, η βελτίωση της διαθεσιμότητας των μέσων και η διοίκηση με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, καθώς και η αξιοποίηση των στελεχών με βάση το τρίπτυχο επαγγελματισμός-χαρακτήρας-ηγεσία, δεδομένου ότι το προσωπικό αποτελεί τον πολλαπλασιαστή ισχύος της χώρας

Οι παράμετροι για τη βελτίωση της ευελιξίας στη διακλαδική δύναμη ταχείας αντίδρασης είναι η περαιτέρω βελτίωση των επικοινωνιών, το σύστημα καθοδήγησης από τα ανώτατα κλιμάκια μέχρι το μαχητή -«πρέπει να μιλάμε την ίδια γλώσσα» ειπώθηκε χαρακτηριστικά- και τέλος οι πληροφορίες.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι:

-Με την παραλαβή του τελευταίου Σινούκ ολοκληρώνεται η σχετική συμφωνία.

-Το καλοκαίρι αναμένεται η παραλαβή των ελικοπτέρων Kiowa

-Στις αρχές Μαΐου προσδοκάται να ξεκινήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MIRAGE-2000 και MIRAGE 2000-5. Η διαδικασία έχει συναντήσει τεχνικά και νομικά ζητήματα. Σημειώνεται, όπως ενημερώνει το ΓΕΕΘΑ, ότι τα ελληνικά Μιράζ έχουν πλησιάσει σε τέτοια όρια ωρών πτήσεως που απαιτείται νέα βιβλιογραφία από την κατασκευάστρια εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό κονδύλι υπάρχει από το 2014.

-Η προώθηση του εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO-200 και η σταδιακή αντικατάσταση των φρεγατών τύπου S

-Στις αρχές Μαΐου θα γίνει η πρώτη πτήση και παραλαβή αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό πρόγραμμα καθώς οι στρατηγικές πληροφορίες του θα αποφέρουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα τόσο επ ωφελεία των εθνικών αναγκών όσο και ολοκλήρου του ΝΑΤΟ. Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα με τον εκσυγχρονισμό στον οποίο υποβάλλεται μπορεί να ενεργεί σε βάθος 25-30 ετών. Το θέμα δεν είναι παλαιότητας του αεροσκάφους αλλά υποστήριξης και συντήρησης.

-Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν η διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των 84 αεροσκαφών F-16

-Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες για την πώληση των αεροσκαφών F-16 block 30 με την Κροατία να είναι μία από τις υποψήφιες χώρες.

-Το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών C-130 παρουσίασε καθυστερήσεις, ενώ σε υψηλή προτεραιότητα είναι η υποστήριξη των ελικοπτέρων Σούπερ Πούμα

Η ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση των υφισταμένων μέσων κάτι το οποίο «δυστυχώς», όπως τόνισε, δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια αν και θα οδηγούσε σε μικρότερο κόστος αλλά όπως παρατήρησε «διορθώνουμε τώρα λάθη προηγουμένων όπως και οι επόμενοι θα διορθώσουν δικά μας λάθη».

Η ίδια πηγή επισήμανε περαιτέρω ότι η πορεία των πόρων που διατίθενται καθορίζει τον ήδη επεξεργασμένο σχεδιασμό όσον αφορά στην περαιτέρω επαύξηση της αμυντικής ισχύος της χώρας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αμυντική συμφωνία με τα Σκόπια

Όσον αφορά στην αμυντική συμφωνία με τα Σκόπια, η ίδια πηγή σχολίασε ότι σκοπός της είναι η εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και παρατήρησε ότι θα λειτουργήσει επ ωφελεία και των δύο χωρών σε νατοϊκό επίπεδο καθώς με την προσαρμογή της γείτονος χώρας στα συμμαχικά πρότυπα θα δοθεί η δυνατότητα να επανεξεταστούν παράμετροι προς περαιτέρω βελτίωση των ακολουθουμένων διαδικασιών.

Η διαδικασία προσαρμογής έχει ξεκινήσει με την άφιξη αντιπροσωπείας στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα για μία πρώτη καταγραφή των δεδομένων, ενώ από ελληνικής πλευράς προωθούνται ενέργειες για την ένταξη στρατιωτικών της γειτονικής χώρας σε σχολεία νατοϊκού επιπέδου στην Ελλάδα -αρχής γενομένης από τα σχολεία των ειδικών δυνάμεων- καθώς και στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης στο Κιλκίς στο οποίο στην παρούσα φάση εκπαιδεύονται παρατηρητές του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας θα υπάρχουν εκατέρωθεν επισκέψεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Η ίδια ανώτατη πηγή διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα οπλικών συστημάτων.

«Δεν διεκδικούμε τίποτε αλλά δεν παραχωρούμε τίποτε»

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ ξεκαθάρισε ότι «δεν διεκδικούμε τίποτε αλλά δεν παραχωρούμε τίποτε» και προέτρεψε εκ νέου στον σεβασμό των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν προς όφελος των λαών.

Τέλος, όσον αφορά στο ενδεχόμενο προμήθειας αεροσκαφών F-35 η ίδια πηγή επισήμανε ότι πρόκειται για τελείως διαφορετικό οπλικό σύστημα που αλλάζει τελείως τη φιλοσοφία των συμβατικών επιχειρήσεων. Η ελληνική πλευρά αναμένει τη μελέτη της αμερικανικής πλευράς για τον τρόπο προσαρμογής του συγκεκριμένου συστήματος στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει τοποθέτηση της. Στην παρούσα περίοδο το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι το μοναδικό των δυνατοτήτων του. Ωστόσο ή ίδια πηγή δεν απέκλεισε την πιθανότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς άλλου αεροσκάφους 5ης γενιάς εφόσον υπάρξει και« όχι 4,5 ή 3,5 γενιάς», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.