Εγκαινιάστηκε η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος του Ιπποκρατείου, η οποία αποτελεί τον καρπό των προσπαθειών που άρχισε το 2016 η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ηλιτόμηνον» για τη φροντίδα των πρόωρων νεογνών. Πλέον τα νοσηλευόμενα πρόωρα νεογνά θα μπορούν να θρέφονται με το μητρικό γάλα που θα συλλέγεται από τη μητέρα τους ή από δότριες και θα φυλάσσεται κατόπιν επεξεργασίας στην Τράπεζα Γάλακτος. Στόχος είναι σε επόμενη φάση να καταστεί δυνατή η παροχή μητρικού γάλακτος από την Τράπεζα και σε τελειόμηνα βρέφη, των οποίων οι μητέρες δεν έχουν γάλα. Ενώ μέχρι τώρα η μοναδική Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος λειτουργούσε στην Αθήνα, σήμερα η Θεσσαλονίκη διαθέτει δύο, μία αυτή που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Ιπποκράτειο και μια στο Παπαγεωργίου, η λειτουργία της οποίας ανακοινώθηκε αλλά δεν έχει εγκαινιαστεί ακόμη επισήμως.

«Στις δύο Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Ιπποκρατείου νοσηλεύονται κάθε χρόνο 1200 πρόωρα. Για κάποια από αυτά μπορούν και φέρνουν οι μητέρες τους, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό πρόωρων εξυπηρετούνται με γάλα δότριας» όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Νεογνολογίας στο ΑΠΘ και διευθύντρια της Α’ Πανεπιστημιακής Νεογνολογικής Κλινικής και Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Ιπποκράτειο, Βασιλική Δρόσου-Αγακίδου.

«Η φιλοδοξία μας όμως είναι να ξανανοίξουμε αυτό το θέμα πέρα από τα στενά όρια του νοσοκομείου, ώστε ακόμη και μωρά τελειόμηνα που οι μητέρες τους δεν έχουν γάλα να μπορούν να προμηθεύονται από εδώ δωρεάν μητρικό γάλα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει κατάλληλη καμπάνια και ευαισθητοποίηση των μητέρων, ώστε να έρχονται εδώ να δίνουν το γάλα τους, το οποίο θα υφίσταται την κατάλληλη επεξεργασία για να γίνει ασφαλές και να μπορούμε να το διαθέσουμε σε οποιοδήποτε μωρό το χρειάζεται, πρόωρο ή μη» σημείωσε η κ.Δρόσου.

Αναφερόμενη στα οφέλη του μητρικού γάλακτος, η κ. Δρόσου επισήμανε ότι αυτό είναι η ιδανική τροφή για οποιονδήποτε βρέφος. «Το μητρικό γάλα περιέχει πάρα πολλές ουσίες, ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες κλπ. Ιδιαίτερα για τα πρόωρα, στην ουσία είναι φάρμακο, γιατί εκτός από το ότι είναι πολύτιμη τροφή, έχει παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στη σημαντική ελάττωση των λοιμώξεων και επίσης συμβάλλουν στην ελάττωση κατά 60% μιας πολύ δύσκολης επιπλοκής της προωρότητας, της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, η οποία έχει κακή πρόγνωση. Επίσης τα πρόωρα που παίρνουν μητρικό γάλα έχουν καλύτερη νευροανάπτυξη. Ας μην ξεχνάμε ότι το πρόωρο γεννιέται πριν ωριμάσει πλήρως. Άρα η ωρίμανση, ιδιαίτερα του εγκεφάλου του, συνεχίζεται μετά τη γέννηση. Χρειάζεται λοιπόν συγκεκριμένους αυξητικούς παράγοντες και ουσίες όπως μακράς αλύσου λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αυτά τα προσφέρει εν αφθονία το μητρικό γάλα» πρόσθεσε η κ. Δρόσου.

Η πρόεδρος της οργάνωσης Ηλιτόμηνον, πνευμονολόγος Λέλα Βαβουράκη, ανέφερε από την πλευρά της ότι η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος, που εγκαινιάστηκε σήμερα, είναι το αποτέλεσμα της πρώτης προσπάθειας για τη δημιουργία της, που άρχισε το 2016.

«Στις αρχές του 2016, όταν ήρθαμε σε επαφή με την κ. Δρόσου και τη ρωτήσαμε ως σύλλογος τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την κλινική, μας είπε ότι χρειάζεται βοήθεια για τη δημιουργία μας Τράπεζας Γάλακτος. Αρχίσαμε το 2016 μια εκστρατεία για να πάρουμε τον παστεριωτή, που ήταν το πιο ακριβό μηχάνημα της Τράπεζας. Τελικά καταλήξαμε όχι μόνο να βρούμε χορηγία για την αγορά τον παστεριωτή, αλλά να κατασκευάσουμε την Τράπεζα, να τη διακοσμήσουμε, να την επιπλώσουμε και να της δώσουμε και όλο τον σύγχρονο σύγχρονο εξοπλισμό που χρειάζεται για να είναι πλήρης. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σήμερα στην Ευρώπη οι οργανώσεις ασθενών είναι μια κινητήρια δύναμη για να πάνε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας προς το καλύτερο. Μπορούν να ενωθούν η δημόσια με την ιδιωτική πρωτοβουλία για το κοινό καλό. Η δική μας η προσπάθεια, όταν ξεκίνησε, φαινόταν πάρα πολύ δύσκολη για μια τόσο μικρή οργάνωση με ελάχιστους πόρους. Αλλά βρήκε τόσο συγκινητική υποστήριξη από την τοπική κοινωνία, τους εθελοντές του “Ηλιτόμηνου” στην Αθήνα, που τελικά το όραμα έγινε πραγματικότητα» πρόσθεσε η κ. Βαβουράκη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.