Με την τραγωδία στο Μάτι στο προσκήνιο της επικαιρότητας, ο Σύλλογος Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία (ΣΔΙΠ), καλεί όλους τους φορείς για να οργανώσουν έγκαιρα δράσεις, προκειμένου να προστατευτεί ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που απέμειναν στην Αττική, το δάσος γύρω από το Δημοτικό Διαμέρισμα των Αφιδνών.

Η επιστολή του ΣΔΙΠ προς τους εμπλεκόμενους φορείς αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι Κύριοι,

Η τραγωδία στο Μάτι, Αττικής εκτός από την βαθιά οδύνη για την απώλεια ζωής, αποτελεί ένα ακόμα προειδοποιητικό μήνυμα για το τι μπορεί να συμβεί στους πρόποδες της Πάρνηθας και στην περιοχή των Αφιδνών / Ιπποκράτειου Πολιτείας όταν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η κατάσταση στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Αφιδνών και γενικότερα της Δημοτικής Κοινότητας Αφιδνών, αυτή την στιγμή είναι άκρως επικίνδυνη για μια σειρά λόγους μερικοί από τους οποίους είναι:

  1. Η ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών από την ευρύτερη περιοχή (Μαλακάσας, Αφιδνών, πέριξ Ιπποκράτειου Πολιτείας).
  2. H ανυπαρξία δασικής φροντίδας και καθαρισμού του δάσους, του πρασίνου εντός του οικισμού, ακόμα και των δασικών και επαρχιακών οδών, με αποτέλεσμα την συσσώρευση καύσιμης ύλης επί σειρά ετών.
  3. Η έκθεση της περιοχής σε βόρειους ανέμους ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  4. Η άμεση γειτνίαση του οικισμού της Ιπποκράτειου Πολιτείας με τον εθνικό δρυμό Πάρνηθας

Τα παραπάνω – μεταξύ άλλων – έχουν επαρκώς τεκμηριωθεί σε μελέτες από επιστήμονες, στις μελέτες των όμορων Δασαρχείων αλλά και στην πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε η ειδική επιστήμονας Κα Κοροβέση σχετικά με το πράσινο της περιοχής της Αγίας Τριάδας / Αγίου Μερκουρίου / Κατσιμιδίου, τον καθαρισμό και την διάσωσή του.

Έχουμε καλέσει επανειλημμένα τον Δήμο Ωρωπού να αξιοποιήσει τις μελέτες που έγιναν με χρήματα του συνεταιρισμού, και να προχωρήσει στις ενέργειες πυροπροστασίας. Έχουμε επίσης προχωρήσει σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής ώστε να χρηματοδοτήσει τις ενέργειες του Δήμου.

Παρ’ όλες τις ενέργειές μας η Δημοτική Αρχή δεν προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες επιδεικνύοντας εγκληματική αμέλεια η οποία δυνητικά μπορεί να κοστίσει σε περιουσίες αλλά κυρίως σε ανθρώπινες ζωές.

Όλα τα παραπάνω καλούν για την υπέρβαση όποιων μικροπολιτικών ή άλλων

συμφερόντων στην περιοχή αλλά και για άμεσες πρωτοβουλίες πριν την αντιπυρική περίοδο. Καλούμε όλες τις συλλογικότητες της περιοχής, τους κατοίκους αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να συνδράμει ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση του καθαρισμού του πρασίνου, και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Προτείνουμε επίσης την σύσταση συντονιστικής επιτροπής με συμμετοχή από όλους τους εμπλεκόμενους και συνάντηση την Κυριακή 10/3 στις 11.00 το πρωί στο Λακαγκίνι. Κύριοι, η κατάσταση είναι εξόχως κρίσιμη για να καθυστερήσει έτι περεταίρω.

Γνωρίζετε άλλωστε ότι το κάθε ευρώ επένδυσης στην πρόληψη μεταφράζεται σε 22 ευρώ που θα καλεστούμε να πληρώσουμε σε περίπτωση αποκατάστασης, εξαιρώντας τις απώλειες περιουσίας, πρασίνου, πανίδας, αλλά και πιθανά ανθρώπινων ζωών. Οι κάτοικοι αγωνιούν και οι ενέργειές μας θα καθορίσουν το μέλλον. Αναμένουμε την θετική απάντησή σας στο κάλεσμα.

Με εκτίμηση,

Για τον ΣΔΙΠ

Το ΔΣ»