Διχογνωμίες και διαφορές έχουν προκύψει τις τελευταίες ώρες μεταξύ των μετεωρολόγων όσον αφορά την επερχόμενη κακοκαιρία ονόματι «Ωκεανίς» και το κατά πόσο θα είναι τόσο σφοδρή και «ιστορική» όσο είχε αναφερθεί στις αρχές της εβδομάδας.

Η αρχή φάνηκε από την ανάρτηση στο Twitter του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, o οποίος χθες ανέφερε ότι «υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων για τη θέση των βαρομετρικών συστημάτων. Ωστόσο προβλέπεται πτώση θερμοκρασίας περί τους 12 βαθμούς και βοριάδες 8 με 9 τοπικά 10 μποφόρ το Σαββατοκύριακο».

Νωρίτερα ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος είχε σχολιάσει ότι το ενδεχόμενο η κακοκαιρία που θα ξεκινήσει από το Σάββατο να είναι από τις σημαντικότερες χιονοκαταιγίδες της τελευταίας δεκαετίας είναι αρκετά υψηλές. Ωστόσο είχε επισημάνει ότι υπάρχουν διαφορές στα προγνωστικά μοντέλα οπότε θα πρέπει να υπάρχει υπομονή για να μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά για το μέγεθος και την έκταση της κακοκαιρίας.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ κ. Κολυδάς επανήλθε το πρωί της Πέμπτης στο Twitter του και με ένα σχόλιο όλο νόημα στην ουσία επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν διαφορές στα μοντέλα: «Πόσο μεγάλες οι διαφορές των μοντέλων… Για αυτό σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να μελετάμε διπλά και να λέμε τα μισά».

Οι προγνώσεις απο το Meteo και την ΕΜΥ

Οι προγνώσεις συμφωνούν μέχρι στιγμής στο μέγεθος της πτώσης της θερμοκρασίας, η οποία θα είναι της τάξης των 8-10 βαθμών, ωστόσο από τα δελτία που έβγαλε η ΕΜΥ και το Meteo του Αστεροσκοπείου μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης φαίνεται ότι υπάρχει διαφορά στις εκτιμήσεις για τη σφοδρότητα των φαινομένων.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας άνω των 10°C σε σχέση με την Πέμπτη 21/02 λόγω της έλευσης αερίων μαζών πολικής προέλευσης, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι χιονοπτώσεις αρχικά την Παρασκευή 22/02 στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της βόρειας χώρας.

Από το πρωί του Σαββάτου 23/02 παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και από το βράδυ του Σαββάτου στα πεδινά της Θεσσαλίας και ημιορεινά της Στερεάς και Πελοποννήσου. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα υψόμετρα χιονόπτωσης (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) θα δοθούν σε νεότερες ανακοινώσεις.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονες βροχοπτώσεις συμπεριλαμβάνεται εκ νέου η Κρήτη και ιδιαίτερα τα δυτικά τμήματα του νησιού.

Επιπρόσθετα, το διήμερο Σάββατο 23/02 – Κυριακή 24/02, πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, ενώ πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων έως 8-9 μποφόρ θα επηρεάζουν κατά περιόδους χερσαίες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

αυτό είναι το τελευταίο βίντεο από το Meteo

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για το τριήμερο 23-24-45 Φεβρουαρίου τα φαινόμενα θα παρουσιαστούν ως εξής:

Σάββατο 23-02-2019

Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινα-ημιορεινα κατά τόπους πυκνές αρχικά στα βόρεια, όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και βαθμιαία σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 6 με 8, στα πελάγη 9 και στο αιγαίο πιθανώς τοπικά 10 μποφορ.

Θερμοκρασία: σε αισθητή πτώση, της ταξης των 8-10 βαθμών κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα βόρεια.

Κυριακή 24-02-2019

Στα βόρεια νεφώσεις με χιονόνερο η ασθενείς χιονοπτώσεις που τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινα-ημιορεινα κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, οπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικα και νοτια θαλασσιά και παραθαλάσσια, οπου πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα στα δυτικά θα σταματήσουν.

Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά απο ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 7 με 8, στα πελάγη 9 και στο αιγαίο πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Δευτέρα 25-02-2019 και Τρίτη 26-02-2019

Στα δυτικά και βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινα-ημιορεινα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και στα ορεινά της Κρήτης.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νοτιά νησιωτική χωρά, που πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα την Τρίτη θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8, στο αιγαίο 9 και πιθανώς τη Δευτέρα πρόσκαιρα 10 μποφόρ, που την Τρίτη θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός όμως θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, τη Δευτέρα κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.