Ηθοποιός του θεάτρου και της τηλεόρασης, επιτυχημένη παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών στο παρελθόν. Γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη Σπάρτης και αποφοίτησε από τη Νομική Αθηνών.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1972 και στο θέατρο ένα χρόνο αργότερα. Έπαιξε σε πολλές επιτυχημένες σειρές της τηλεόρασης ενώ παρουσίασε και πολλά τηλεπαιχνίδια. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές του 1980 ήταν μία από τις μεγαλύτερες σταρ της ελληνικής τηλεόρασης.

Αξέχαστη ατάκα της ήταν το «Σας Αγαπώ» που έλεγε με το κλείσιμο της εκπομπής της «Τα Τετράγωνα των Αστέρων» που είχε γίνει σλόγκαν εκείνη την εποχή.

Ο λόγος που έγινε ηθοποιός ήταν για να μπορεί να εκφράζεται και να επικοινωνεί με τους ανθρώπους, όπως έχει πει. Πιστεύει πάντως ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και σήμερα είναι αρκετά δύσκολο κάποιος να καταφέρει τόσα πολλά. Άλλωστε, για την επιτυχία της επιβραβεύτηκε από τους θαυμαστές της με χιλιάδες γράμματα που λάμβανε κάθε εβδομάδα.

Διάβαζε μάλιστα τα περισσότερα και δούλευε πάρα πολύ. Δεν καβάλησε ποτέ το καλάμι, όπως έχει υποστηρίξει, απλώς μεγάλωνε η ευθύνη της απέναντι στο κοινό της. Η ανάμειξή της με την πολιτική είναι ανύπαρκτη αλλά θεωρεί ότι κάποιοι συνετέλεσαν ώστε να κοπεί ξαφνικά από την τηλεόραση. Ωστόσο, συνέχισε θεατρικά αλλά η απομάκρυνσή της την πείραξε. Και έγραψε για κυκλώματα και σε βιβλίο της.

Η Μαρία Αλιφέρη εδώ και αρκετά χρόνια απέχει από την τηλεόραση όμως όχι από το θέατρο. Φέτος και για δεύτερη συνεχή χρονιά πρωταγωνιστεί στο έργο «Βρώμικα Κόλπα» του David Foley στο στούντιο Κυψέλης. Οι κριτικοί θεάτρου μάλιστα λένε ότι πρόκειται για ένα από τα τρία καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου.

Η πολύ γνωστή ηθοποιός παρακολουθεί θέατρο, ενημερώνεται για τα πάντα αλλά προτιμά να απέχει. Μιλά, όπως λέει στο newsbeast.gr,  μέσα από τη δουλειά της και θα συμβούλευε τους ταλαντούχους να ασχοληθούν με το επάγγελμά της. Βέβαια, προτιμά οι νέοι να παίρνουν πτυχία και να αποκτούν παραπάνω γνώσεις για παν ενδεχόμενο. Θεωρεί τη δουλειά της αρκετά δημιουργική και γι’ αυτό παλεύει και πάλεψε σκληρά γι’ αυτήν.

Η Μαρία Αλιφέρη που πρωταγωνιστεί για δεύτερη χρονιά στην παράσταση «Βρώμικα Κόλπα» θεωρεί ότι πρέπει να δίνονται ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, όταν μπορούν να τα καταφέρουν επαγγελματικά. Αλλά την προβληματίζει πάρα πολύ η κατάσταση που βιώνουμε και εύχεται κάποια στιγμή η χώρα μας να καταφέρει να ξεφύγει από το αδιέξοδο.

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».