Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η προϊστάμενη της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτα Φακού σχετικά με δημοσίευμα το οποίο αναφερόταν σε «οσμή σκανδάλου για τις προμήθειες τροφίμων στον ελληνικό στρατό».

Στο σχετικό δημοσίευμα του κυριακάτικου Πρώτου Θέματος της 4ης Νοεμβρίου γίνεται αναφορά σε μηχανισμό όπου συμμετέχουν στρατιωτικοί γιατροί και ελεγκτές και οι οποίοι επιβάλλουν στο στρατό τους προμηθευτές που οι ίδιοι έχουν ως πελάτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για μια υπόθεση που περιλαμβάνει τη συμμετοχή γνωστών βιομηχανιών, στρατιωτικών κτηνιάτρων και ενός αμφιβόλου ποιότητας και υπόστασης εργαστηρίου ελέγχου (εταιρείας) τροφίμων που στεγάζεται σε ημιυπόγειο διαμέρισμα (;) της πλατείας Μαβίλη.

Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο όλως περιέργως, είναι διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ). Μάλιστα, προχωρά σε εκδόσεις πιστοποιητικών καταλληλότητας σε τρόφιμα με μοναδικό όχημα τη σχέση που έχει κτίσει με τους στρατιωτικούς κτηνιάτρους. Κι αυτό διότι έχοντας στήσει ένα δίκτυο σχέσεων συνεργασίας με στρατιωτικούς γιατρούς, η εταιρεία κατορθώνει να εξασφαλίζει στις βιομηχανίες – πελάτες της άμεση πρόσβαση στους κρίνοντες την ασφάλεια των τροφίμων στο στράτευμα και την εύκολα κατανοητή μεροληψία αυτών. Με τη συγκεκριμένη εταιρεία λοιπόν συνεργάζονται τέσσερις βαρύνουσας σημασίας για τις αποφάσεις προμήθειας του στρατεύματος κτηνίατροι. Πρόκειται για ανώτερους αξιωματικούς του υγειονομικού του Στρατού Ξηράς.

Οι δύο από αυτούς μάλιστα είναι κι εξουσιοδοτημένοι υπεύθυνοι να υπογράφουν πιστοποιητικά αναλύσεων της εταιρείας εργαστήριο όπως σχετικά παρουσιάζουμε στο έγγραφο που ακολουθεί. Κι αυτό διότι αξιοποιούν το κενό νόμου που υπάρχει και το οποίο επιτρέπει στους στρατιωτικούς κτηνιάτρους να έχουν παράλληλη ιδιωτική εργασία αρκεί φυσικά να τη δηλώνουν στην εφορία. Όμως εδώ είναι που προκύπτουν μεγάλα ερωτηματικά. Κι αυτό διότι οι πελάτες της εταιρείας είναι επιχειρήσεις οι οποίες κυριολεκτικά εξελίσσονται σε μονοπώλια ως προς τις προμήθειες του στρατεύματος εδώ και χρόνια. Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος βασίζουν τους τζίρους τους στις προμήθειες. Γνωστό εξάλλου είναι πως η μια εκ των δύο εταιρειών αποτελεί τον μεγαλύτερο αυτή την στιγμή προμηθευτή του Στρατού με μονοπωλιακή σχεδόν σχέση και παρουσία ανά τα στρατόπεδα της χώρας. Κι αυτό διότι η εταιρεία έχτισε τις σχέσεις της μέσω του συγκεκριμένου κυκλώματος επαφών.