Φούντωσαν οι φήμες και η συνωμοσιολογία μετά τη μαζική πτώση των προφίλ των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τους λόγους που οδήγησαν σε μια τέτοια εξέλιξη.

Ο λόγος όμως είναι μάλλον προφανής για τους γνώστες των όρων βάσει των οποίων λειτουργούν οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης: Οι απανωτές καταγγελίες χρηστών στο Facebook ήταν ο λόγος που «έπεσαν» τα προφίλ των βουλευτών και άλλων μελών της Χρυσής Αυγής από τη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές στον Antenna, «για να γίνει αυτό, η αποκαθήλωση δηλαδή των προφίλ από το Facebook, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξουν απανωτές καταγγελίες ότι οι συγκεκριμένοι χρήστες παραβιάζουν συστηματικά τους εταιρικούς κανόνες, με αναγραφή μηνυμάτων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας».

Μηνύματα όπως αυτά που αντάλλαξαν βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος με φίλους τους, σε ένα άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στο twitter, για την υπόθεση της αθλήτριας Παπαχρήστου, έβαλαν απαγορευτικό εισόδου και περιήγησης στις σελίδες που διατηρούσαν οι βουλευτές, όπως για παράδειγμα ο Ηλίας Παναγιώταρος. Ενεργά παραμένουν, ωστόσο, τα «μαϊμού» προφίλ των Χρυσαυγιτών.