Ο Οργανισμός Intelligent Community Forum (ICF) αξιολόγησε για δεύτερη χρονιά το Ηράκλειο της Κρήτης ως μία από τις 21 πιο έξυπνες ψηφιακά πόλεις του κόσμου.

Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται μόλις πέντε πόλεις από την Ευρώπη, ενώ απ’ αυτές, μόνο το Ηράκλειο και η Oulu της Φινλανδίας διακρίνονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το δήμο Ηρακλείου ο κύριος λόγος που διακρίθηκε η πόλη είναι το πλήθος των ποιοτικών ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, οι υποδομές ευρυζωνικότητας και η ύπαρξη ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Εκτός από τους παραπάνω βασικούς άξονες, η αξιολόγηση βασίζεται και σε ένα διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο. Το φετινό θέμα εξετάζει τη σχέση μεταξύ της καινοτομίας και απασχόλησης. Θα ακολουθήσει δεύτερο στάδιο αξιολόγησης μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 στο οποίο από τις 21 πόλεις θα επιλεχθούν οι 7 «εξυπνότερες» από αυτές, και τον Ιούνιο του 2013 θα επιλεχθεί η «εξυπνότερη» πόλη του κόσμου.

Τόσο ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης όσο και οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αεράκης και Αγγελική Σχοιναράκη με αφορμή την νέα επιτυχία του Ηρακλείου επεσήμαναν ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι η συνεχής βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η προσφορά νέων υπηρεσιών, αλλά και η πιο στενή συνεργασία με φορείς και ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας σε θέματα νέων τεχνολογιών.

«Δημιουργώντας νέες υποδομές και παρέχοντας εξελιγμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες, ο δήμος Ηρακλείου αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα νέα συστήματα πληροφοριών και επικοινωνιών», τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Ο κ. Κουράκης ευχαρίστησε το πολιτικό προσωπικό και το στελεχιακό δυναμικό του τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του δήμου το οποίο εργάζεται μεθοδικά και συντονισμένα ώστε να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.