Μπορεί το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης τις τελευταίες ώρες να διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα παρακρατηθούν χρήματα των αγροτών από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, ωστόσο αγροτικοί σύλλογοι του νησιού βρίσκονται επί ποδός … πολέμου, περιμένοντας την επιβεβαίωση στα «γκισέ» των τραπεζών.

Το … αμαρτωλό παρελθόν του υπουργείου, με αντίστοιχες δεσμεύσεις που έμειναν στα χαρτιά, προβληματίζει τους παραγωγούς ενώ αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις ξεκαθαρίζουν πως η παρακράτηση είναι παράνομη.

Στελέχη του υπουργείου μας δήλωσαν πως δεν τίθεται κανένα θέμα παρακρατήσεων, δήλωσε στο prismanews.gr ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης, ο οποίος περιμένει να δει στην πράξη τη στάση των συνεταιριστικών οργανώσεων.

«Και πέρυσι τα ίδια μας έλεγαν αλλά…», συμπληρώνει με νόημα ο κ.Τζωρτζάκης.

Χιλιάδες αγρότες θα δουν σήμερα τελικά το… χρώμα του χρήματος και σε ενδεχόμενο παρακρατήσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων αναμένεται ξέσπασμα οργής από έναν κλάδο που βάλλεται τα τελευταία χρόνια και δίνει καθημερινό αγώνα επιβίωσης.

«Ζεστό χρήμα»

Στο μεταξύ, το «ζεστό» χρήμα στους λογαριασμούς των αγροτών της Κρήτης, προσφέρει οικονομική ανάσα επιβίωσης για χιλιάδες παραγωγούς του νησιού. Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πληρωμής του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, που περιμένουν … πως και πως οι παραγωγοί για να καλύψουν τις ζημιές της χρονιάς, τις οικονομικές τους εκκρεμότητες αλλά και να ετοιμάσουν τις καλλιέργειες της επόμενης σοδειάς. Τα τελευταία 24ωρα ολοκληρώθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι, αναγκαίοι από τον κοινοτικό κανονισμό, διασταυρωτικοί έλεγχοι, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πληρωμή της προκαταβολής της επιδότησης.

Σήμερα αντί για τον Δεκέμβριο

Σημειώνεται ότι η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης για το 2012 συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ προγραμματιζόταν για τον Δεκέμβριο. Ωστόσο το υπουργείο ζήτησε από την ΕΕ να πληρωθεί ως προκαταβολή το 50% του ποσού αυτού τον Οκτώβριο εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας και των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι. Πάντως, όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ελέγχου θα καθυστερήσουν να πάρουν για μήνες τα χρήματά τους, καθώς η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον Φεβρουάριο του 2013.

Πηγή: prismanews.gr