Να ενημερωθεί για τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή της υποχρέωσης της Ελλάδας, για την απελευθέρωση του επαγγέλματος αδειούχου φαρμακοποιού, ζητά με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, μέλος της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).

Στην ερώτησή του, ο κ. Σκυλακάκης ζητά, ειδικότερα, από την Επιτροπή τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των νέων αδειών φαρμακείων που εκδόθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου περί απελευθέρωσης στους νέους Δήμους που προέκυψαν από συνενώσεις, για να προκύψει αν η απελευθέρωση και οι θετικές της επιπτώσεις για τον καταναλωτή και για τους νέους φαρμακοποιούς, είναι υπαρκτή εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων ή αν έχει ακυρωθεί από το ίδιο το πλαίσιο εφαρμογής της.

Αναλυτικά, ο κ. Σκυλακάκης ζητά να ενημερωθεί:

1. Εάν η Επιτροπή γνωρίζει πόσες καινούργιες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων έχουν δοθεί, από την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου στους Δήμους που προέκυψαν από συνένωση προϋπαρχόντων Δήμων, καθώς και τους Δήμους που προέκυψαν από συνένωση άλλων Δήμων και Κοινοτήτων, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 3852.

2. Εάν θεωρεί ότι το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του αδειούχου φαρμακοποιού και την ίδρυση και άδεια λειτουργίας φαρμακείου, συνιστά πραγματική απελευθέρωση ή όχι.