«Κόκκινη κάρτα» σε χιλιάδες ηλικιωμένους

Περιοριστικοί οι όροι για ένταξη στο «Βοήθεια στο σπίτι»


ΕΛΛΑΔΑ
9:06
23/10/2012
«Κόκκινη κάρτα» σε χιλιάδες ηλικιωμένους
4
loading

Χιλιάδες ηλικιωμένοι θα μείνουν εκτός του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» (ή αλλιώς «Κατ' οίκον βοήθεια») καθώς οι όροι που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση του ΙΚΑ για συμμετοχή είναι πολύ περιοριστικοί.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Χίο, ενώ σήμερα εξυπηρετούνται 2.970 ηλικιωμένοι, μόνο οι 46 από αυτούς θα εξυπηρετηθούν με τα νέα κριτήρια, αναφέρει δημοσίευμα του Αγγελιοφόρου. Ανάλογες μελέτες διενεργούνται σε όλους τους νομούς από τους περίπου 3.500 εργαζομένους στο «Βοήθεια στο σπίτι», οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στα τέλη Μαρτίου και το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο.

Η κατάθεση των αιτήσεων για τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα γίνεται, πλέον, στο ΙΚΑ, στο οποίο περιήλθε η ευθύνη εφαρμογής του νέου προγράμματος.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν σωρευτικά οι δικαιούχοι κατά την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος είναι, μεταξύ άλλων, να έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Δηλαδή ο σύζυγος ή το άλλο πρόσωπο να έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και το ατομικό εισόδημά του να είναι κάτω των 7.715,65 ευρώ ετησίως. Επίσης, το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ, που ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 7.715, 65 ευρώ και το οικογενειακό στο διπλάσιο.

Αργότερα, όταν ανακοινωθεί από το ΙΚΑ, θα μπορούν να ενταχθούν ως ωφελούμενοι και οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν σωρευτικά τα παραπάνω κριτήρια χωρίς να απαιτείται πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Διεύρυνση και ενίσχυση του προγράμματος ζητά με προτάσεις της η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), της οποίας πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Νεάπολης Συκέων Σίμος Δανιηλίδης. Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να απασχολήσουν και τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων, η επιτροπή προτείνει μείωση του ορίου ηλικίας των μη αναπήρων από τα 78, που είναι τα κριτήρια του προγράμματος, στα 65 έτη, η αύξηση του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος από τις 7.700 ευρώ στα 12.000 ευρώ και σε περίπτωση ζεύγους ηλικιωμένων στις 20.000 ευρώ και η μείωση του ποσοστού αναπηρίας που απαιτείται για την ένταξη στο πρόγραμμα από 67% σε 50%.

«Το πρόγραμμα αυτό είναι από τα πλέον καταξιωμένα στη συνείδηση της κοινωνίας, και ειδικότερα στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας που απολαμβάνουν υπηρεσίες φροντίδας κατ’ οίκον υψηλού επιπέδου και η συνέχιση και η διεύρυνσή του είναι αναμφίβολα επιβεβλημένη», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ένωσης Προσωπικού Υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι» Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. «Το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό με τους ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς και οφείλουμε οι δήμοι να προσφέρουμε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας που τις έχουν ανάγκη και τις επιζητούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η αλήθεια είναι ότι τα κριτήρια για ένταξη στο νέο πρόγραμμα είναι αρκετά περιοριστικά. Σήμερα, επισήμως, οι ωφελούμενοι στο ''Βοήθεια στο Σπίτι'' ανέρχονται σε 80.000, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετούνται αρκετοί περισσότεροι», τονίζει η πρόεδρος των εργαζομένων στο πρόγραμμα για την Κεντρική Μακεδονία, Ζωή Ιωακειμίδου. «Οι δικές μας συμβάσεις», προσθέτει, «λήγουν στα τέλη Μαρτίου του 2013, ωστόσο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα, αν και λαμβάνουμε μέρος στις σχετικές συζητήσεις που οργανώνει το υπουργείο. Το θετικό είναι ότι καταγράφεται πλήρης ταύτιση απόψεων με τις θέσεις της Επιτροπής της ΚΕΔΕ».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar eagle

  Δυστυχως δεν γνωριζεις πολλα απο το προγραμμα γι αυτο μιλας για copypaste θα επρεπε να ξερεις λοιπον οτι το 90% των εργαζομενων του προγραμματος εχουν προσληφθει μεσω ΑΣΕΠ και το ιδιο ποσοστο απασχολειτε σ΄αυτη τη δουλεια για πανω απο 10 χρονια , θεωρεις λοιπον δικαιο να απολυονται εργαζομενοι 10ετων σε μια δουλεια και να προσλαμβανονται αλλοι γιατι το κρατος αποφασισε με αυτο το τροπο να κανει εσωτερικη ανακυκλωση των εργαζομενων?Δηλαδη επειδη αλλαζει ονομα το προγραμμα χανουν και τις δουλειες τους?Σκεψου λιγο εαν γινοταν αυτο σε ολο το δημοσιο αλλα και ιδιωτικο τομεα τι θα γινοταν?Πολυ απλα ενας εργοδοτης θα αλλαζε το ονομα της επιχειρησης και θα εδιωχνε ολο το προσωπικο για να παρει καινουργιο και λιγοτερο ισως γι αυτο πριν γραφεις οτιδηποτε ελα και λιγο στη θεση ολων αυτων που ενω ολοι παραδεχονται οτι προσφερουν δεν εχουν μονιμη δουλεια.

  1. avatar ελίνα

   Καταλαβαίνω ότι στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιος Δημόσιος Υπάλληλος να δεχτεί,ότι όταν η σύμβασή του λήγει, μετά από αυτό συνεπάγεται το αυτονόητο!
   Στην Ελλάδα η λήξη της σύμβασης χρήζει και απαίτηση ανανέωσης, και μετά μονιμοποίησης,
   ή και ομαδικής μετακόμισης του Προσωπικού σε παρόμοια Προγράμματα!
   Το ότι αυτή τη στιγμή κάνεις λόγο για διεκδίκηση ΜΟΝΙΜΗΣ δουλειάς στο Δημόσιο, συγνώμη, αλλά για να μην το θεωρήσω αναλγησία για ότι συμβαίνει τριγύρω,για να μην το θεωρήσω φιλοτομαρισμό, θα το θεωρήσω απλώς άγνοια του τί συμβαίνει τριγύρω...

  2. avatar ιακίνθη

   Όσον αφορά το δίκαιο και το άδικο, προσωπικά θεωρώ δίκαιο την ώρα που στον Ιδιωτικό Τομέα η διαδικασία της απόλυσης είναι διαδικασία μόλις του 1', στον Δημόσιο και μόνο στο άκουσμα της λέξης γίνεται ανταρσία!
   Για να γίνει η πρόσληψη των συγκεκριμένων υπαλλήλων στο νέο Πρόγραμμα ξέρεις καλά ότι χρειάζεται Νομοθετική Ρύθμιση.
   Γιατί τέτοια μεροληψία ;;
   Όταν διορίστηκαν οι εν λόγω υπάλληλοι δεν είχαν επίγνωση ότι διορίζονται σε μία σύμβαση;; Γιατί λοιπόν να πρέπει να θεωρείται αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα η μονιμοποίηση ή η ομαδική μετακόμιση σε άλλα Προγράμματα άλλων Φορέων ;;
   Αν θεωρείς ότι οι Υπάλληλοι φέρουν τα προσόντα ,θα μπορέσουν να διεκδικήσουν επάξια και εκείνοι , -μαζί με τους τόσους χιλιάδες ανέργους- τις συγκεκριμένες θέσεις,
   και αν όντως κριθούν και μοριοδοτηθούν , καλώς να εργαστούν και στο Νέο Πρόγραμμα.
   Τέλος , το Πρόγραμμα δεν αλλάζει απλώς επωνυμία, αλλά αλλάζει και Φορέα Υλοποίησης, όπως και όρους λειτουργίας....
   Οπότε δεν πρόκειται απλώς για μια αλλαγή επωνυμίας...
   Μην το υπεραπλουστεύεις...

 2. avatar ελίνα

  Δηλαδή οι εργαζόμενοι του ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨, με τη λήξη της σύμβασής τους, θέλουν να τοποθετηθούν χωρίς προκήρυξη, στο νέο Πρόγραμμα...Που φέρει άλλο τίτλο , είναι άλλο πρόγραμμα, ενταγμένο σε άλλο φορέα, αλλά παρόλα αυτά διεκδικούν να προσληφθούν ετσιθελικά και copy-paste στο νέο Πρόγραμμα...
  Μήπως θα ήταν πιο δίκαιο για τους χιλιάδες ανέργους, να έβγαινε μια προκηρυξούλα που να απευθύνεται καθολικά, σε όλους;; Και όποιος έχει τα μόρια ας μπει!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει