«Δεν χρειάζεται να κάνουμε ένα μεγάλο, κουραστικό και ακριβό ταξίδι για να πραγματοποιήσουμε το τάμα μας, για να ανάψουμε μια λαμπάδα στην Παναγία της Τήνου, για να τιμήσουμε έναν Άγιο ή να προσευχηθούμε σε μία από τις τόσες θαυματουργές εικόνες της πίστης μας. Για εσένα, όμως, που κατοικείς σε άλλη χώρα δεν ισχύει το ίδιο. Μοιραζόμαστε την ίδια πίστη. Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη σου να εκφράσεις ευγνωμοσύνη για το καλό που σου συνέβη ή να ζητήσεις βοήθεια και ελπίδα»! Με αυτά τα λόγια η ιστοσελίδα με το… ευρηματικό όνομα domytama.gr καλωσορίζει τους πιστούς!

Η σελίδα δίνει στους πιστούς τη δυνατότητα να επιλέξουν όποια εκκλησία ή μοναστήρι επιθυμούν για να κάνουν το τάμα τους. Στην κορυφή των επιλογών, μάλιστα, βρίσκονται τέσσερις δημοφιλείς επιλογές: η Παναγία της Τήνου, το μοναστήρι Αγίου Ιωάννη στην Πάτμο ο Άγιος Νεκτάριος στην Αίγινα και βέβαια ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος στην Εύβοια.

Και σα να μην έφταναν τα ηλεκτρονικά τάματα η σελίδα δίνει στους πιστούς ακόμα περισσότερες επιλογές όπως: Θεία Λειτουργία σε εξωκλήσι, Θεία λειτουργία Κυριακής on line, Αγιογράφηση Ιερού Ναού, Αγορά Εικόνας, Επιμνημόσυνη Δέηση – Θρησκευτικό Μνημόσυνο και Αρτοκλασία!

Η πρώτη αντίδραση

Κατηγορηματικά διαψεύδει το ΔΣ του ιερού προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου δημοσιεύματα για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών «ταμάτων» στον εν λόγω ιερό χώρο.

Αναλυτικότερα, το ΔΣ του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου Νέου Προκοπίου της Μητρόπολης Χαλκίδος ανακοινώνει:

1. Το ιερό προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου δεν έχει οποιαδήποτε σχέση, επίσημη ή ανεπίσημη, με την εν λόγω πρωτοβουλία.

2. Ο σεβασμιώτατος πρόεδρος, μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι ιερείς – εφημέριοι του ιερού προσκυνήματος και το προσωπικό αυτού δεν εγκρίνουν την πρακτική αυτή, ούτε άλλες παρόμοιες, ούτε φυσικά διευκολύνουν με οποιονδήποτε τρόπο την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, πολύ δε περισσότερο ουδεμία ανάμειξη έχουν στις αναφερόμενες στην ιστοσελίδα ενέργειες.

3. Το Διοικητικό Συμβούλιο ανέθεσε στον νομικό του σύμβουλο την αποστολή εξωδίκου διαμαρτυρίας προς τους υπευθύνους της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, ζητώντας να αφαιρέσουν από αυτή την οποιαδήποτε αναφορά στο ιερό προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου.