Με αφορμή την υπόθεση του 29χρονου που εμπλέκεται στην υπόθεση με έναν οδηγό ταξί μίλησε ο νευρολόγος-ψυχίατρος Θάνος Ασκητής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο Θάνος Ασκητής ανέλυσε την επίδραση που μπορεί να έχει ένα σπρέι που κυκλοφορεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο και όχι για την συγκεκριμένη υπόθεση. Άλλωστε όπως είπε ο ίδιος: «Εγώ βέβαια δεν ξέρω τίποτα για τη συγκεκριμένη περίπτωση».

«Η συγκεκριμένη ουσία κυκλοφορεί είτε σαν φιαλίδιο που σπάει, το οποίο το εισπνέει κανείς, είτε το παίρνει διαμέσου του τσιγάρου σε μπουκαλάκι στο οποίο βυθίζει το τσιγάρο και το λαμβάνει μετά με βαθιές ρουφηξιές. Οι δράσεις του είναι δύο: η μία είναι η αγγειοδραστική, προκαλεί δηλαδή αγγειωμάτωση σε όλο μας το σώμα, γι’ αυτό και αυξάνει την επιθυμία και τη διέγερση. Όπου υπάρχει στο σώμα υπεραιμία εκφράζεται η αίσθηση της ηδονής και της εγκεφαλικής διέγερσης.

Δεύτερον έχει ιδιότητες χαλάρωσης της πρωκτικής διείσδυσης. Γι’ αυτό και χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους ομοφυλόφιλους. Το σώμα κινείται μέσα από το αίμα. Άρα όπου το αίμα πηγαίνει δημιουργεί μία χαλάρωση. Η ουσία είναι μυοχαλαρωτική και χρησιμοποιείται ως διεγερτικό των σεξουαλικών επαφών.

Η χρήση του έχει βαθμούς επικινδυνότητας, έχει πολλές παρενέργειες. Αυτό ξεκίνησε από την Αμερική και ήταν ουσιαστικά αντίδοτο για το υδροκυάνιο. Αποσύρθηκε όμως στη δεκαετία του ’50 όταν άρχισε να χρησιμοποιείται ως σεξουαλικό διεγερτικό».

Για τις παρενέργειες της ουσίας ο κ. Ασκητής τόνισε:

«Κατ΄ αρχήν κάνει φοβερή υπεραιμία, είναι σαν να έχεις φάει ένα τούβλο στο κεφάλι. Το κεφάλι σου θέλει να σπάσει, ζαλίζεσαι. Θολώνει η όρασή σου καίει ο λαιμός σου. Φουντώνεις ολόκληρος. Μπορεί να φτάσεις σε φοβερή ναυτία και εμέτους. Αυτό οφείλεται στο ότι κάνει το αίμα να κινηθεί πιο γρήγορα και μπορεί να φτάσεις σε λιποθυμικό επεισόδιο και σε απώλεια ζωής, ανάλογα με τη χρήση. Και με τη χρήση και άλλων τοξικών ουσιών, όπως κρυσταλλική αμφεταμίνη. Το περίφημο κρακ».

Όσο για τη μαρτυρία του οδηγού ότι το αυτοκίνητό του είχε μια έντονη, δυσάρεστη μυρωδιά και ότι ο 29χρονος του έριξε κάτι στον καφέ, ο κ. Ασκητής επεσήμανε:

«Το σπρέι φέρνει δυσοσμία όταν μπαγιατέψει. Όταν είναι φρέσκο δίνει γλυκό άρωμα. Αν είναι μπαγιάτικο μυρίζει πάρα πολύ άσχημα. Σαν σάπια κάλτσα. Αν είχε οξυγονωθεί πάρα πολύ.

Η δυσοσμία ξεκινάει μετά από μια δυο ώρες, αναλόγως με το πόση ώρα το έχει στην τσέπη του ο χρήστης. Εγώ βέβαια δεν ξέρω τίποτα για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η ουσία είναι υγρή και μπορείς να τη ρίξεις οπουδήποτε. Αν το πάρεις από το στόμα γίνεται πολύ πιο επικίνδυνο γιατί παίρνεις πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα. Μπορείς να οδηγήσεις αν δεν σε κάνει να χάσεις τον έλεγχο αλλά μπορείς να φτάσεις και σε λιποθυμική κρίση, αν έχεις πάρει και άλλη ουσία. Από το στόμα θέλει περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα για να δράσει. Από την εισπνοή δρα σε ένα δυο λεπτά».