Σύγχυση στους πολίτες έχουν δημιουργήσει, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), οι ανακοινώσεις ότι τα λεγόμενα νοσοκομειακά φάρμακα θα δίνονται από τα φαρμακεία, επειδή «δεν διευκρινίζεται ο τρόπος, που θα δίνονται, και έτσι η ταλαιπωρία των ασθενών συνεχίζεται».

Παράλληλα, ο ΠΦΣ, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς, τα οποία «αγγίζουν τα 550 εκατ. ευρώ».

Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν, ότι εκτός από τον ΟΓΑ και το ΙΚΑ, τα υπόλοιπα ταμεία εξακολουθούν να τους χρωστούν χρήματα. Αναφερόμενοι, δε, στην τελευταία ανατιμολόγηση των φαρμάκων, σημειώνουν ότι αυτή έφερε στο προσκήνιο σειρά από ανησυχητικά γεγονότα, αφού «έγινε με πρόχειρο και βεβιασμένο τρόπο, καθώς παρά την ύπαρξη δελτίου τιμών επί μια εβδομάδα μετά την επίσημη ανακοίνωσή τους, τα φαρμακεία δεν γνωρίζουν ακόμα με τι τιμές κοστολογούν τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ο ΠΦΣ αναφέρει ότι οι πολλές ενστάσεις, που έχουν γίνει, οδηγούν πιθανότατα στην έκδοση νέου δελτίου και προσθέτουν ότι «η προχειρότητα αυτή έφερε σε ανησυχητικό βαθμό ελλείψεις φαρμάκων αλλά και πολλά ερωτηματικά σε σχέση με την ασφάλειά τους».

Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για «τρομακτική μείωση του τζίρου», η οποία σε συνδυασμό με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς από αρκετά ταμεία, τους τελευταίους οκτώ μήνες, οδηγεί σε σίγουρο κλείσιμο αρκετά φαρμακεία.