Με δίωρη στάση λειτουργίας των καταστημάτων τους, συμμετέχουν οι έμποροι στο Ρέθυμνο, στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, από τις 10 πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Οι δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι έμποροι, σε συνάρτηση με το άσχημο κλίμα της αγοράς, τη δυσμενή οικονομική κατάσταση μεγάλου μέρους των καταναλωτών και τα συνεχή «λουκέτα» σε επιχειρήσεις τού νομού, οδήγησαν τον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου να εκφράσει -για άλλη μια φορά- την έντονη αγωνία τού εμπορικού κόσμου τής Κρήτης, για τις αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Για το λόγο αυτό, το Δ.Σ. τού Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου συντάσσεται με την απόφαση της ΕΣΕΕ και δηλώνει την ενεργή παρουσία του στις κινητοποιήσεις τής Τετάρτης.

«Η ελληνική κοινωνία έχει αγγίξει τα όριά της και αδυνατεί πλέον να διαχειριστεί τις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των δανειστών μας. Η άμεση εφιαλτική προοπτική της ελληνικής αγοράς είναι περισσότερη ύφεση, περισσότεροι χαμένοι τζίροι, περισσότερα λουκέτα και λιγότερη αξιοπρέπεια», επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι έμποροι, προτείνοντας, παράλληλα, άμεσες προτεραιότητες, οι οποίες μπορούν να αμβλύνουν τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της χώρας.

Μεταξύ άλλων, οι έμποροι τού Ρεθύμνου, προτείνουν: «Άμεσο ορισμό και νομοθετική προστασία τής εντός κρίσης μικρομεσαίας υπερχρεωμένης επιχείρησης και υπαγωγή της στο καθεστώς ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, ώστε να δοθεί μια ανάσα στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις. Το ρυθμιστικό πακέτο – σύμφωνα με τη σχετική πρόταση- πρέπει να περιλαμβάνει άρση των ποινικών διώξεων και της αυτόφωρης διαδικασίας, αλλαγές στον Τειρεσία για τους μικρομεσαίους με νέα κριτήρια αμνηστίας και ρυθμίσεις δανείων με επιμήκυνση αποπληρωμής με σημαντική μείωση του ύψους της δόσης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Άμεσος εκσυγχρονισμός του φορολογικού πλαισίου, με νέο, απλό, δίκαιο σε όλους φορολογικό νόμο, κατάργηση του ΚΒΣ, άρση των πονηρών φορολογικών τροπολογιών, άμεση εφαρμογή μειωμένου συντελεστή «flat tax» 15% για όλες τις επιχειρήσεις και μείωση στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ τουλάχιστον για τα είδη πρώτης ανάγκης».

Παράλληλα, ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου θέτει στο τραπέζι και την άμεση λύση στο έλλειμμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που είναι στην κυριολεξία -όπως αναφέρει- ζήτημα «ζωής ή θανάτου» για χιλιάδες οικογένειες ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, καθώς επίσης και την αναδρομική καταβολή του επιδόματος στους ανέργους εμπόρους, από τα χρήματα που καταβάλλονται από τους ίδιους τους εμπόρους, στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας.

Οι ρεθυμνιώτικες επιχειρήσεις αρθρώνουν «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον τής αγοράς, της οικονομίας και της κοινωνίας και με δεδομένο ότι το «εμπόριο και το κλείσιμο των καταστημάτων είναι πλέον εφιάλτης και εξαναγκασμός και όχι τρόπος διαμαρτυρίας, σε μία περίοδο μάλιστα, με νωπές τις μνήμες των αυτοχείρων συναδέλφων τους, προτείνουν τόσο τη στάση εργασίας, όσο και τη «διαδικτυακή διαμαρτυρία με κάθε τρόπο», σε συνάρτηση και με τη διασυλλογική τους δράση.