Η Πολεμική Αεροπορία με προσεκτικά βήματα και μέσα από οργανωτικές βελτιώσεις, ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του στόλου της, επιδιώκει την απόλυτη υλοποίηση της αποστολής της που είναι να «πετάει, να μάχεται και να νικάει», όταν και όπου χρειαστεί», επισήμανε μεταξύ άλλων ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, στην ομιλία του κατά τον επίσημο εορτασμό του προστάτη του Όπλου, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Δεκελείας, στο Τατόι, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

«Ας γίνει κατανοητό από φίλους και εχθρούς, κάτι που αποδείξαμε πολλές φορές άλλωστε, πετάμε ψηλά, πετάμε μακριά, πετάμε όπου χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως παραδείγματα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο αρχηγός ΓΕΑ ανέφερε το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 σε επίπεδο VIPER, την ένταξη στην Π.Α. νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους TECNAM 2002, σε αντικατάσταση του Τ-41 μετά από 50 έτη προσφοράς στο στάδιο επιλογής των Ικάρων, την αναβάθμιση της Καλαμάτας και της Ανδραβίδας σε διεθνή κέντρα βασικής εκπαίδευσης αέρος και επιχειρησιακής ικανότητας αντίστοιχα, αλλά και την επαύξηση της διαθεσιμότητας των μεταφορικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και και των αεροσκαφών Μ-2000.

Ο αρχηγός ΓΕΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη απώλεια των δύο ηρώων αεροπόρων Γεώργιου Μπαλταδώρου και Νικόλαου Βασιλείου. «Θυσίες που επιβεβαίωσαν ακόμη μια φορά ότι τις σελίδες της λαμπρής μας ιστορίας τις έγραψαν άνθρωποι με όραμα, επιμονή, σχέδιο, διορατικότητα και αυταπάρνηση, βάζοντας το καθήκον υψηλότερα από τον εαυτό τους, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να υπηρετήσουν τα ιδανικά τους».

Παράλληλα ο αρχηγός ΓΕΑ παρατήρησε ότι «πυλώνας της στρατηγικής μας ήταν και παραμένει ο ανθρώπινος παράγοντας. Το έμψυχο δυναμικό, είναι ο καταλύτης και ο πολλαπλασιαστής ισχύος μας, που παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, επιδεικνύει ζήλο, αφοσίωση στο καθήκον και εμμονή στο σκοπό».

Προέτρεψε δε τα στελέχη «να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα σχεδιάζοντας το αύριο, με σκοπό να ανεβάσουμε την Πολεμική Αεροπορία ακόμη ψηλότερα, γιατί έχει ευθύνη κάλυψης και προστασίας κάθε γωνιάς της ελληνικής επικράτειας, αλλά και όλου του ελληνισμού εάν χρειαστεί».

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τριάδα εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών F-4 πέταξε πάνω από το χώρο του αεροδρομίου.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο βουλευτής Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο τομεάρχης ‘Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, εκπρόσωποι κομμάτων, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey R. Pyatt , η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλοι επίσημοι