Στις εκδηλώσεις για την Εθνική Εορτή του Αγίου Στεφάνου, εθνική επέτειο της ίδρυσης του ουγγρικού κράτους, παρέστη ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’, μετά από πρόκληση της ουγγρικής κυβέρνησης.

Κατά την παραμονή του στη Βουδαπέστη, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων παρέστη στη δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στις 20 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό Σπήλαιο των Παυλικιανών (Gellert-hegy), χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αυστρίας Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσενίου. Παρευρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι από όλες τις ορθόδοξες αποστολές στην Βουδαπέστη και αντιπρόσωποι από άλλα δόγματα.

Εκ μέρους του ουγγρικού κράτους παρέστη αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Σέμιεν Ζολτ, ενώ εκ μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας ο εκτελών χρέη πρέσβη Γιάννης Σταματέκος μαζί με τον Εμπορικό Σύμβουλο.

Την ελληνική ομογένεια εκπροσώπησε η πρόεδρος της Ελληνικής Εκκλησιαστικής Κοινότητος Βουδαπέστης και του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας Μάρθα Πολιτίδου, ο πρόεδρος του Μακεδονικού Διαπολιτιστικού Συλλόγου Δημήτρης Λαδάς, ο πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουγγαρίας Σπύρος Αγκάρντι, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αυτοδιοικήσεως του 7ου Διαμερίσματος Νίκος Προδρομίδης, ο πρώην Δήμαρχος του χωριού Μπελογιάννη Κώστας Ριζογιάννης κι άλλοι ομογενείς.

Μετά το τέλος της Δοξολογίας ακολούθησε δεξίωση, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και να συζητήσουν μαζί του.