Είκοσι Έλληνες μεταναστεύουν την εβδομάδα στη Γερμανία

Ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Κρίση και μετανάστευση»


ΕΛΛΑΔΑ
14:12
20/08/2012
Είκοσι Έλληνες μεταναστεύουν την εβδομάδα στη Γερμανία
11
loading

Στο φαινόμενο της νέας ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία εστιάζει το αφιέρωμα του περιοδικού «Μετανάστευση, ενσωμάτωση, διαφορετικότητα», του πολιτικού Ιδρύματος των Πρασίνων «Χάινριχ Μπελ», σύμφωνα με εκτιμήσεις του οποίου, εβδομαδιαίως φθάνουν στο Βερολίνο, κατά μέσο όρο, 15-20 νέοι και νέες από την Ελλάδα.

Υπεύθυνη της συγκεκριμένης έκδοσης του περιοδικού, όπως αναφέρεται σε άρθρο της Ντόιτσε Βέλε, είναι η κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Χούμπολντ του Βερολίνου Ηλέκτρα Πασχάλη, η οποία αν και βρίσκεται μόλις έξι χρόνια στη γερμανική πρωτεύουσα, γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει νέα ελληνική μετανάστευση.

Στο ειδικό αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού, με τίτλο «Κρίση και μετανάστευση. Η νέα ελληνική μετανάστευση στη Γερμανία», φιλοξενούνται, επίσης, κείμενα της Έλενας Μαρδά, η οποία εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Κομισιόν, της Πηγής Μουρμούρη, υπεύθυνης του Ελληνικού Κέντρου «Το Σπίτι», στο Νόικελν του Βερολίνου, της Ανδρομάχης Γρηγοροπούλου, δασκάλας σε διάφορα ελληνικά σχολεία, του Κωνσταντίνου Κουβέλη, πρόεδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εξάντας» στο Βερολίνο, του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Ευκλείδη και της ιστορικού Τέχνης Περσεφόνης Μύρτσου.

«Η έκθεση αυτή προήλθε ως αντίδραση στη μονομερή και αρνητική ειδησεογραφία που επικρατεί και στα ελληνικά και στα γερμανικά μίντια. Όλα αυτά που ακούγονται για τους 'τεμπέληδες' Έλληνες, που δεν θέλουν να δουλέψουν και έρχονται στη Γερμανία. Γενικά, για όλα τα αρνητικά που ακούγονταν για ένα φαινόμενο, το οποίο είναι πολύ πρόσφατο και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη» επισημαίνει η 29χρονη κοινωνιολόγος Ηλέκτρα Πασχάλη, σημειώνοντας ότι για όλους αυτούς τους λόγους, τελικά συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν.

Ομοιότητες και διαφορές με τους παλιότερους

Στην έκθεση επιχειρήθηκε, κατ' αρχήν, μία σύγκριση με την ελληνική μετανάστευση στις αρχές της δεκαετίας του '60. Το βασικό κοινό στοιχείο είναι η αναζήτηση δουλειάς στη Γερμανία, όμως οι άνθρωποι που πήγαν τις δεκαετίες του '60 και του '70 διέθεταν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και προέρχονταν από φτωχές περιοχές της Ελλάδας.

«Οι νέοι Έλληνες, που έρχονται τώρα εδώ, διαθέτουν πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο και υψηλή εξειδίκευση. Τότε ήταν συνήθως άνδρες που είχαν ήδη εξασφαλίσει εργασία, μέσω ενός συμβολαίου και ήθελαν να έρθουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σήμερα, οι νέοι ψάχνουν μόνοι τους για δουλειά, και όχι οργανωμένα όπως παλαιότερα» αναφέρεται στο αφιέρωμα.

Ωστόσο, πολλοί από τους νέους που πηγαίνουν σήμερα στη Γερμανία δεν μιλούν τη γλώσσα κι αυτό είναι μία ακόμα ομοιότητα με τη γενιά των Ελλήνων μεταναστών του ΄60. Οι νέοι Έλληνες μετανάστες, πάντως, δεν σκέφτονται να γυρίσουν γρήγορα στην πατρίδα, όπως οι παλαιότεροι.

Μία μεγάλη διαφορά είναι, επίσης, ότι ενώ οι παλαιότεροι έψαχναν να ενταχθούν σε κάποιον σύλλογο, σε μια Ελληνική Κοινότητα, οι νέοι που πηγαίνουν στη Γερμανία είναι αρκετά απομονωμένοι. Έχουν, ίσως, κάποιους φίλους ή γνωστούς εκεί, αλλά κυρίως πορεύονται μόνοι τους. Και οι τόποι «συνάντησής» τους είναι κυρίως το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για την έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο, δεν υπάρχουν ακόμα κάποιες αντιδράσεις από γερμανικούς ή ελληνικούς φορείς και όπως αναφέρει η Ντόιτσε Βέλε, θα παρουσιαστεί προσεχώς σε ημερίδα του παραρτήματος του ιδρύματος «Χάινριχ Μπελ», στη Θεσσαλονίκη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar ronny

  τους κάλεσε κανείς για να πάνε εκεί??

  1. avatar Δεινόσαυρος

   Αλβανόπουλο εντός ΕΕ κάθε μετακίνηση είναι ελεύθερη. Όταν μπείτε κι εσείς δεν θα χρειάζεται να καβαλάτε συρματοπλέγματα νύχτα, ούτε να κρύβεστε στα πορτ μπαγκάζ. Υπομονή.

   1. avatar ronny

    Ελληνόπουλο το ξέρω αυτό αλλά δεν παύει να πας σε μια ξένη χώρα, και εγώ είμαι νόμιμος19 χρόνια Ελλάδα αλλά ακόμα μου λένε αν με κάλεσαν να έρθω. σου φαίνεται περίεργο όμως επειδή το λέω για τους έλληνες?

    1. avatar Julian

     Ronny, μια απορία, χωρίς ίχνος ειρωνίας... Εσύ που όπως λες (και δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω) είσαι νόμιμος και που φαντάζομαι αναγκάστηκες να πληρώσεις βίζες, άδειες, πράσινες κάρτες, χαρτόσημα, φόρους, δικηγόρους, παράβολα, ΙΚΑ και ποιος ξέρει τί άλλα κέρατα για να είσαι εντάξει, δεν νιώθεις ότι αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να εξοργίζεσαι και εσύ με όλους αυτούς που μένουν εδώ γιατί απλά είδαν φως, πήδηξαν τα σύνορα και πλέον δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν;

     1. avatar ronny

      julian όλα αυτά που λες τα πληρώνω κανονικά και ναι μου την δίνουν οι παράνομοι και δεν αγοράζω από πλανόδιους καν γιατί ξέρω ότι δεν πληρώνουν τίποτα από αυτά που πληρώνω εγώ, αλλά όταν έχω πει και άλλου ότι είμαι 19 χρόνια πάλι μου έχουν πει αν με κάλεσαν δεν είναι σπαστικό να τα βάζεις όλα στο ίδιο τσουβάλι??? και ότι το είπα πριν δεν το είπα ειρωνικά αλλά προς εκείνα τα άτομα. και κανείς δεν ξέρει τους λόγους που μπορεί να έγινε μετανάστευση και δεν τους νοιάζει καν να ακούσουν αλλά πίστεψε με δεν είναι καθόλου εύκολο.

  2. avatar Ilektra

   Έχεις δίκιο.Δεν τους κάλεσε κανείς,απλά η χώρα τους τους διώχνει.Σου φαίνεται καλύτερο τώρα αυτό?

  3. avatar Julian

   Αρχηγέ, δεν ξέρω αν στο είπαν, αλλά οι μετακινήσεις και η μετανάστευση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους υπηκόους της (και μόνο!) είναι ελεύθερη εδώ και καμιά εικοσαριά χρόνια και δε χρειάζεται να τους καλέσει κανένας, είτε σ'αρέσει, είτε όχι... Οπότε τυχόν συγκρίσεις που θες να υπονοήσεις με Αλβανούς, Πακιστανούς, Μπαγκλαντεσιανούς Γεωργιανούς, Αλγερινούς, Νιγηριανούς, Τσετσένους και λοιπά, είναι άκυρες...

   1. avatar KJ4576

    Με επιφύλαξη, νομίζω πως παρόλο που οι μετακινήσεις εντός ευρωπαϊκής ένωσης είναι ελεύθερες για μόνιμη παραμονήστη χώρα θες κάποιου είδους άδεια. Αν σε πάρουν χανπάρι πως είσαι ξέμπαρκος σε στέλνουν πίσω με το πρώτο αεροπλάνο.

 2. avatar laros

  ...και 300 λαθρομεταναστες στελνονται την εβδομαδα στην Ελλαδα

 3. avatar Lefteris23

  20 άτομα την εβδομάδα, είναι 1000 περίπου τον χρόνο.
  Δεν είναι και μεγάλος αριθμός.
  Αν φτάσουμε σε νούμερα 200 την εβδομάδα, τότε το ξανασυζητάμε.

 4. avatar Bart

  Και ενώ τρώμε τα παιδιά μας, ενώ τέτοιου είδους μετανάστευση έχει διπλό (άμεσο) κακό,1ον ότι παράγουν στους αντιπάλλους μας και 2ον ότι δε παράγουν σ'εμάς,εν ολίγεις "Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της", καθόμαστε και τσακωνόμαστε για ασήμαντα θέματα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει