Τι βαθμό βάζουν οι ξένοι επισκέπτες στην Αθήνα

Υψηλό ποσοστό τη θεωρεί προορισμό με μεγάλο αρχαιολογικό-πολιτιστικό ενδιαφέρον


ΕΛΛΑΔΑ
16:50
20/09/2018
Τι βαθμό βάζουν οι ξένοι επισκέπτες στην Αθήνα
3
loading

Οι ξένοι επισκέπτες βαθμολόγησαν την εμπειρία της επίσκεψής τους στον προορισμό «Αθήνα» με 7,9 στα 10, όπως αυτό αποτυπώνεται σε έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και της GBR Consulting, που διενεργήθηκε από τα τέλη Ιουνίου έως και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου σε ξενοδοχεία μέλη της ΕΞΑΑΑ, με τη συμμετοχή 1.500 ενοίκων και παρουσιάστηκε από το βήμα της σημερινής 48ης γενικής συνέλευσης της ένωσης.

Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ποσοστό που καταγράφεται, για το πόσοι εξ αυτών θα σύστηναν την Αθήνα σε άλλους, το οποίο φτάνει το 96%, τη στιγμή που το 45% είναι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες, ποσοστό εντυπωσιακό, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές. Οι περισσότεροι ερωτώμενοι, Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι κάθε ηλικίας επέλεξαν την Αθήνα για αναψυχή και διακοπές σε ποσοστό 79% κάτι που φανερώνει ότι η ελληνική πρωτεύουσα κατάφερε να επιβληθεί ως προορισμός διακοπών με μεγάλο αρχαιολογικό-πολιτιστικό ενδιαφέρον, σε ποσοστό που φτάνει το 81%.

Στάσιμος ωστόσο παρατηρείται ο επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός (καθώς το ποσοστό που επισκέφτηκαν την Αθήνα για τον λόγο αυτό ανέρχεται στο 10%). Την ίδια στιγμή μεγάλα είναι τα περιθώρια ενδυνάμωσης της αναγνωρισιμότητας μεγάλων γεγονότων, όπως αυτού του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, καθώς το 61% του δείγματος δεν γνώριζε τίποτα για αυτόν. Η σύγκριση της Αθήνας με τη Βαρκελώνη, πάντα σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των επισκεπτών, η πρωτεύουσα της Καταλονίας υπερτερεί με ποσοστό ικανοποίησης 8,5/10, καθώς εκεί η δημόσια καθαριότητα, ασφάλεια, και υποδομή λειτουργούν πιο δομημένα και χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τους μελετητές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης των ξενοδοχείων έως και τον Αύγουστο 2018, προκύπτει αύξηση της πληρότητας στο οκτάμηνο 2,2% και της μέσης τιμής κατά 8,5%, πάντα σε σχέση με πέρυσι. Στο σημείο αυτό τα μέλη της ΕΞΑΑΑ σημειώνουν τη μεγάλη απόκλιση που παρατηρείται στις αφίξεις τουριστών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (21,8% τον Ιούλιο) που δεν αποτυπώνεται στις πληρότητες των ξενοδοχείων που για εκείνη την περίοδο ήταν 3,6%. Είναι σαφές, όπως τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ Αλέξανδρος Βασιλικός, τα καταλύματα της οικονομίας του διαμοιρασμού (airbnb) απορροφούν μεγάλο ποσοστό επισκεπτών.

Ο επί δυο θητείες πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ και νυν πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας σημείωσε στην ομιλία του ότι η πορεία της Αθήνας αλλά και της χώρας θα πρέπει να βασιστεί σε πέντε συγκεκριμένους πυλώνες: Δημιουργικότητα, Εξωστρέφεια, Συνεργασία, Αλληλεγγύη και Αμεσότητα, είναι οι ράγες στις οποίες θα πρέπει να πατήσουν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις ερχόμενες εκλογές, χρέη προέδρου της ΕΞΑΑ θα εκτελεί ο κ. Απόστολος Μουσαμάς.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Croydon

  Σίγουρα για το τωρινό χάλι της Αθήνας φταίει και η οικονομική κρίση (εγκαταλελειμμένα κτίρια και καταστήματα σε αποσύνθεση) αλλά έχουμε βάλει σε μεγάλο βαθμό και εμείς και η αδιαφορία των αρμοδίων το χερακι τους. Πετύχαμε να έχουμε μία από τις πιο άσχημες πρωτεύουσες στην Ευρώπη (παντού μουτζουρες από δηθεν γκράφιτι, κατεστραμμένα πεζοδρόμια, απεριποιητα και επικίνδυνα πάρκα, πλατείες χωρίς αισθητική και πολλά άλλα), που δυστυχώς δεν αξιζαν στην Αθήνα με την ένδοξη ιστορία της!

 2. avatar Πάλι καλά

  Και πάλι καλά.
  Έχω πάρει μια φορά από περιέργεια ένα από αυτό το κόκκινο sight seeing διόρωφα λεωφορεία να δω τι βλέπουν στην Αθήνα οι τουρίστες.
  Βλέπουν το χάλι που ξέρουμε ασφαλώς (Ομόνοια, Μεταξουργείο, Πατησίων, Πειραιώς, κλπ), και κάπως σώζουν την παρτίδα η Ηρώδου Αττικού, οι στήλοι του Ολυμπίου Διός, το Παναθηναϊκό στάδιο, προς τα κει γενικά.
  Η Ακρόπολη φαίνεται σπάνια και μόνο από μακρυά. Από κοντά τη βλέπεις μόνο στο Θησείο για λίγα δευτερόλεπτα, για να τη χάσεις αμέσως στρίβοντας στην Ερμού, μετά την ξαναβλέπεις στο Μοναστηράκι για dt πριν χωθείς και πάλι στα σκ... εεε, ..σσστην Αθηνάς, στην Ομόνοια .. ξέρεις ...
  Πάλι καλά....

 3. avatar Είναι πολυ ωραία η Αθήνα

  Το καλοκαίρι....
  Κατεβαίνεις κέντρο βλέπεις τα ποντίκια που κάνουν πάρτυ στο Μοναστηράκι, μετά στην λεωφόρο των αστέγων ξαπλωμενων της Ερμού..
  Και για κερασάκι... Σούτινγκ πρεζας σε κοινή θεα στην Αθηνάς...
  Όλα αυτά πριν καλά καλά νυχτώσει...
  Άψογα ότι πρέπει για trip advisor

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει