Μία διαφορετική έκθεση διοργανώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής στο κτίριο του Σ.Ε.Α (Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136) από την Παρασκευή 21 έως την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018. Συγκεκριμένα πρόκειται για την «33η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών».

Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης έγκειται στο ότι δίνει την ευκαιρία να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό τα έργα φυλακισμένων συνανθρώπων μας σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Για ένα δεκαήμερο, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα εκτίθενται ατομικές δημιουργίες κρατουμένων, όπως πίνακες ζωγραφικής, αγιογραφίες, ξυλόγλυπτα, κεραμικά, μπιζουτιέρες, φωτιστικά, μπαούλα, σταχτοδοχεία, κομπολόγια, καράβια, κοσμήματα, κ.λπ., καθώς επίσης και προϊόντα που παράγονται στις φυλακές, όπως μπλούζες, παντελόνια, αλλά και ελαιόλαδο, γραβιέρα, γιαούρτι, φρυγανιές, κέικ, τσουρέκια, γλυκά, μπισκότα, αρωματικά φυτά, σαπούνια κ.λπ. Όλα τα εκτιθέμενα έργα θα πωλούνται σε προσιτές τιμές. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των μεν έργων θα αποδοθούν εξ ολοκλήρου στους κρατούμενους, των δε προϊόντων θα διατεθούν για την εκπαίδευση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

Τα έργα των κρατουμένων θα αξιολογηθούν από Ειδική Επιτροπή και τα καλύτερα θα βραβευθούν στα εγκαίνια της έκθεσης, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλη Καλογήρου. Σε όσους βραβευθούν θα αποδοθούν τα χρηματικά ποσά που προσέφεραν οι αθλοθέτες για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα, η έκθεση θα συνοδεύεται και από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον κήπο του κτιρίου του ΣΕΑ, όπως μουσική συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη, συζητήσεις για τις φυλακές ως τόπους ιστορικής μνήμης και για τις οικογένειες των κρατουμένων, προβολή ταινιών που δημιουργήθηκαν από κρατούμενους στο πλαίσιο των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών και ένα θεατρικό έργο που έγραψαν και «παίζουν» σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Φυλακής Δομοκού. Η είσοδος είναι ελεύθερη.