Αντίθετος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και εφάπαξ, καθώς και για νέο γύρο εφεδρείας είναι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που καλεί τα μέλη του να αντιδράσουν δυναμικά σε κάθε προσπάθεια επιβολής οποιαδήποτε τέτοιας ρύθμισης.

«Πριν καν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα δικαστήρια, όπου προσέφυγαν οι θιγόμενοι από το αντισυνταγματικό μέτρο της “εφεδρείας” του Ν. 4024/2011, η νέα κυβέρνηση ανακαλύπτει τη λύση στην εξοικονόμηση κονδυλίων από τη μείωση του δημόσιου τομέα με κάποια νέα εκδοχή “εφεδρείας”» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ. Ο Σύλλογος τονίζει ότι ακόμα και οι ίδιοι οι εμπνευστές του διαπίστωσαν ότι πρόκειται για αποτυχημένο και αναποτελεσματικό μέτρο, όπως άλλωστε και όλες οι οριζόντιες περικοπές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Είναι άνευ αντικειμένου κάθε συζήτηση για περαιτέρω μείωση του προσωπικού στον τομέα του πολιτισμού, το οποίο με τις εφεδρείες και τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών έχει ήδη μειωθεί δραματικά. Θα πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό, ότι το “λιγότερο κράτος”, όπως το εννοεί η τρόικα και οι πολιτικές της, δεν έχει καμία σχέση με την εξοικονόμηση πόρων. Αντιθέτως, σημαίνει υποβάθμιση κάθε κοινωνικού αγαθού (παιδείας, υγείας, πολιτισμού), ιδιωτικοποίηση τομέων του Δημοσίου και τελικά ένα Κράτος, το οποίο θα κοστίζει πολύ περισσότερο στον φορολογούμενο πολίτη, που θα καλείται να πληρώνει αδρά ακόμη και για στοιχειώδεις ανάγκες του» συμπληρώνει ο Σύλλογος.