Η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για το κάπνισμα «1142» μπορεί να πήρε φωτιά τις δύο πρώτες μέρες εφαρμογής του νόμου, ωστόσο το συντονιστικό επαγγελματιών μπαρ, καφέ και εστιατορίων, καλεί τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να συμμετάσχουν στην εκστρατεία «άρνηση για να καταστεί ο νόμος ανενεργός».

Κάνουν λόγο για μείωση της πελατείας τους, λόγω της εφαρμογής του νόμου, προβλέποντας ότι μπορεί να αγγίξει και το 90% αφού η πλειονότητα των πελατών στα καφέ – μπαρ είναι καπνιστές, σε ποσοστό, που αγγίζει ακόμη και το 95%.

Επικαλούνται πρόσφατη έρευνα της MRB, που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης σύμφωνα με την οποία, ένας στους τρεις καπνιστές απαντά ότι, αν απαγορευθεί πλήρως το κάπνισμα στα εστιατόρια και τους υπόλοιπους χώρους διασκέδασης, θα βγαίνει λιγότερο. Εξάλλου, ποσοστό 75 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συμφωνούν με το να διατηρηθούν ξεχωριστοί και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές σε καφέ, εστιατόρια κ.λ.π.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «άρνησης» όλοι όσοι συμμετέχουν στο συντονιστικό θα αναρτήσουν στα καταστήματά τους αφίσα, που θα δηλώνουν την «άρνηση» συμμόρφωσης στο νόμο. Δε θα μαζέψουν τα τασάκια από τα τραπέζια και φυσικά θα συνεχίσουν να επιτρέπουν στους πελάτες τους να καπνίζουν, ο καθένας, βέβαια, με δική του ευθύνη.

Εκτός από την εκστρατεία της «άρνησης» το συντονιστικό των επαγγελματιών έχει έρθει σε επαφή με νομικούς για να προσβάλουν το νόμο και να ζητήσουν την κατάργησή του. Στο συντονιστικό των επαγγελματιών καφέ, μπαρ και εστιατορίων συμμετέχουν αυτή τη στιγμή περίπου 90 επιχειρήσεις, που απασχολούν περίπου 400 εργαζόμενους.

Ερωτηθείς για την επιβολή προστίμων, τα οποία προβλέπει ο νόμος, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού των επαγγελματιών καφέ, μπαρ και εστιατορίων, Δημήτρης Αρβανίτης είπε ότι: «Από το μαρτύριο της σταγόνας, προτιμούμε να καταθέσουμε μόνοι μας τις άδειες λειτουργίας και να τελειώνουμε».