Περισσότερους Κινέζους τουρίστες φιλοδοξούν να φέρουν στη Θεσσαλονίκη ο ΕΟΤ και η Ένωση ξενοδόχων της πόλης (ΕΞΘ), διεκδικώντας αυξημένο μερίδιο σε μια διαρκώς μεγεθυνόμενη αγορά: ο αριθμός των Κινέζων, που θα ταξιδεύουν για τουρισμό παγκοσμίως, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 100 εκατ. στα επόμενα οκτώ χρόνια!

Η Θεσσαλονίκη ως τουριστικός προορισμός κέρδισε τις εντυπώσεις στο περίπτερο της εθνικής συμμετοχής του ΕΟΤ στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΒΙΤΕ 2012, στο Πεκίνο, στις 15-17 Ιουνίου, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και αναπτέρωσε τις ελπίδες για άνοδο του τουριστικού ρεύματος μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα, στα σκαριά βρίσκεται ήδη και η πρώτη συμφωνία για ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης σε δεκαήμερο τουριστικό πακέτο που αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο αριθμό Κινέζων τουριστών.

Προς το παρόν, πάντως, οι Κινέζοι που διανυκτέρευσαν πέρυσι στα ξενοδοχεία της πόλης ήταν ελάχιστοι σε σχέση με τον δυναμισμό της κινεζικής αγοράς. Κατεγράφησαν μόλις 3.156 διανυκτερεύσεις (όχι αφίξεις) των εκπροσώπων της συγκεκριμένης εθνικότητας, με αποτέλεσμα οι Κινέζοι να κατατάσσονται στην 32η θέση της λίστας της ΕΞΘ με τους ξένους πελάτες των ξενοδοχείων της πόλης.

Σύμφωνα με την ΕΞΘ, το προφίλ των Κινέζων τουριστών εναρμονίζεται με αυτό της Θεσσαλονίκης, καθώς εκείνο που προτάσσουν είναι οι επισκέψεις σε αστικούς κυρίως προορισμούς με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό. Οι Κινέζοι τουρίστες είναι επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, λάτρεις της ιστορίας και δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γνωρίσουν από κοντά το λίκνο του δυτικού πολιτισμού.

Τα σχέδια της ΕΞΘ και του ΕΟΤ για προσέλκυση τουριστών από την Κίνα περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση fam / press trips (ταξιδιών εξοικείωσης) δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων. Ένα άλλο στοιχείο που επισημάνθηκε στις επαφές με τους επαγγελματίες του τουρισμού της Κίνας στο Πεκίνο, είναι η εύκολη πρόσβαση της Θεσσαλονίκης με συχνές αεροπορικές συνδέσεις μέσω Κωνσταντινούπολης.

«Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται τα επόμενα χρόνια να τροφοδοτήσει με σημαντικό αριθμό τουριστών την παγκόσμια αγορά και η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να είναι ουραγός, αλλά χρειάζεται να εντείνει τις προσπάθειες για να κατακτήσει το κομμάτι της τουριστικής ”πίτας” που της αναλογεί», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΞΘ.

Πηγή: ΑΜΠΕ