Για μια διαφορετική εικόνα στην οποία είναι ορατά τα σημάδια της κρίσης, κάνουν λόγο στη γερμανική εφημερίδα Bild Γερμανοί τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας για τις φετινές διακοπές τους.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας έχει τον τίτλο «Πώς βιώνουν οι παραθεριστές την ελληνική κρίση» και στόχος είναι να διαπιστωθεί, με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Ντιρκ Νίμπελ, ο οποίος επισήμανε χθες τον κίνδυνο η Ελλάδα να οδηγηθεί σε «καθεστώς αναπτυσσόμενης χώρας», εάν αυτή η κατάσταση γίνεται αισθητή και από τους επισκέπτες της χώρας.

«Η εικόνα της Αθήνας μας σόκαρε. Είναι λυπηρό που κλείνουν τα καταστήματα, κανείς δεν έχει πια διάθεση να ψωνίσει. Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες θα επιστρέψουν στη δραχμή», δηλώνει ένα ζευγάρι που επισκέφθηκε την Ελλάδα με την 13χρονη κόρη του.

«Πριν από τις διακοπές μας στην Κρήτη ανησυχούσαμε, αλλά οι Έλληνες είναι “σούπερ” ευγενικοί μαζί μας.
Σχεδόν πιο ευγενικοί από ό,τι είναι μεταξύ τους. Δεν υπήρχε ίχνος εχθρότητας προς τους Γερμανούς», λένε δύο 15χρονες μαθήτριες.

«Επισκεπτόμαστε την Κρήτη εδώ και χρόνια, αλλά μετά την κρίση έχουν αλλάξει πολλά», δηλώνουν ένας δικηγόρος και η τραπεζική υπάλληλος σύζυγός του και επισημαίνουν: «Τα μαγαζιά είναι κλειστά και στις ταβέρνες υπάρχει λίγος κόσμος. Αυτό μας θλίβει, αλλά θα ξανάρθουμε».